Ministar Oleg Butković obišao radove na rekonstrukciji cesta u Gospiću

Za asfaltiranje nerazvrstanih i lokalnih cesta u Gospiću je Vlada Republike Hrvatske Županijskoj upravi za ceste Ličko-senjske županije dodijelila dodatnih 1,4 milijuna eura, što je bio povod posjeti ministra mora, prometa i infrastrukture te potpredsjednika Vlade Olega Butkovića koji je razgledao radove u četvrtak.

U pratnji ličko-senjskog župana Ernesta Petryja je obišao gradilište i radnike. Petry je ustvrdio da je „radovi Gospiću dati nov sjaj“.

„U tri godine smo napravili investicijski iskorak koji je od Gospića napravio veliko gradilište“, istaknuo je.

Ministar je rekao da je lani ŽUC-u Ličko-senjske županije dodijeljeno redovno 2,4 milijuna eura, a da će ovih dodatnih 1,4 omogućiti Gradu Gospiću da „uredi raskopane ceste u lošem stanju“.

„Sagledat ćemo i daljnje potrebe te, ako bude trebalo, osigurati još novca da se završi taj investicijski ciklus“, poručio je Butković.

Nastavljeno je da su bitna ulaganja u dvije obilaznice – istočna bi povezala poduzetničku zonu Smiljan polje, a zapadna bi prometno rasteretila najuži centar grada.

„Za oba su projekta Hrvatske ceste ugovorile izradu dokumentacije do lokacijske dozvole“, rekao je Butković.

Kao jedan od ulagačkih prioriteta glede autocesta je naveo i Žutu Lokvu, odnosno bolje povezivanje s Rijekom, a naveo je i da se uvećava promet autocestama u Hrvatskoj.

„Ove godine je 12 posto više vozila na autocestama u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je rezultat gospodarskog rasta“, dodao je Butković.

U Gospiću se ulaže i u vodoopskrbnu, plinovodnu i elektrodistribucijsku infrastrukturu. Direktor Elektrolike Božo Marković je naveo da je do sada uloženo milijun eura u cilju veće pouzdanosti napajanja električnom energijom.

Voditelj projekta plinofikacije Ante Torlak iz tvrtke EVN Croatia plin je rekao da je do sada izgrađeno više od 11 kilometara mreže. „Prva priključenja su već započela – spojili smo jednu tvornicu i neke kuće“, rekao je.

Direktor tvrtke Usluga Dario Radošević je izvijestio da je rekonstruirano sedam od planiranih osam kilometara vodoopskrbnog cjevovoda. „Ostaje nam za izvesti više od pet stotina priključaka. Idućeg tjedna bismo krenuli s krpanjem ovog čuda što smo napravili“, najavio je.

Rekao je i da se „hidraulička slika i prilika“ Gospića značajno poboljšala“ i da će gubici u distribuciji biti smanjeni 20 posto.

*objavila Hrvatska izvještajna novinska agencija