Održan prosvjed djelatnika slunjskog vrtića koji štrajkaju peti tjedan

“Hvala građanima koji su nas podržavali i zastupali naša prava. Čekali smo 14 godina da nas poslušaju, a čekali bismo još 14, da nismo stupili u štrajk. Žalosno je da se zakonom zajamčena prava moraju tražiti štrajkom jer osnivači nemaju sluha – poručila je u utorak ispred zgrade slunjske gradske uprave na prosvjedu radnika slunjskog vrtića sindikalna povjerenica u toj ustanovi čiji je osnivač Grad Slunj Josipa Kovačević.

Prosvjed je dan nakon sjednice Gradskog vijeća Slunja na kojoj su, sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju, usklađene plaće radnika u vrtiću s plaćama u osnovnom školstvu i kada je to predstavničko tijelo podržalo stav gradonačelnice Mirjane Puškarić iz Hrvatske demokratske zajednice da se ne potpisuje kolektivni ugovor, organizirao Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske, a štrajk traje i peti tjedan, do potpisivanja kolektivnog ugovora.

Predsjednica SOMK-a Božica Žilić je poručila radnicima da ostanu zajedno i uporni.

“Gradonačelnici poručujemo da socijalni dijalog i kolektivni ugovor ne grizu. Dajte priliku sebi i nama, potpišite ga na neko razdoblje. Testirajte sebe i nas i nemojte raditi protiv ljudi ovoga grada”, rekla je B. Žilić.

Podsjetilo se da štrajkovi djelatnika u vrtiću traju i u Vrsaru i Biogradu na Moru, a premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića se pozvalo da jednim pozivom gradonačelnici riješi problem, da joj samo treba reći: „Potpiši“.

Šalilo se na račun toga što gradonačelnica djelatnice u vrtiću zove curama, odnosno što je predsjednik Gradskog vijeća Slunja Jure Katić (HDZ) sindikalistice nazvao „gospođama iz Zagreba“ i na jednom je transparentu pisalo: „Svi smo gospođe iz Zagreba“. Dvije umirovljenice su se i fizičke sukobile jer je jedna nosila transparent na kojemu je pisalo da radnice nisu robovi HDZ-a, što se drugoj nije svidjelo jer je prozvana njena stranka.

“Ovo nije borba protiv gradonačelnice i HDZ-a, nego za djecu, roditelje i zakonska prava radnika”, navela je B. Žilić.

Poručila je gradonačelnici da radnice nisu dobile veće plaće, nego da su to izborile sindikalnom borbom, da sindikat neće razbiti.

“Što ćete sada, gospođo Puškarić? Huškali ste roditelje i odgojitelje jedne protiv drugih. Roditelji su danas ovdje, a gdje ste Vi, gospođo Puškarić? Ove ljude nije izdao sindikat, nego gradska vlast. To je najveći poraz ovog grada. Pozivam građane Slunja da osude sljedeće godine na izborima ovakvo ponašanje jer se radnice nisu borile za veća prava, nego samo za ono što ih pripada”, kazala je B. Žilić.

Nastavila je da bi se sramila da je na mjestu M. Puškarić nakon emisije „Provjereno“.

“Kako ćete pogledati u oči ‘curama’. One nisu Vaše vlasništvo, nego radnice koje traže svoja prava. Sramite se! Trošili ste novac na odvjetničke troškove, a sudovanja ste izgubili jer je štrajk zakonit. Umjesto na plaće radnika novac ste trošili na sudske pristojbe”, rekla je B. Žilić.

Nastavila je da Slunj „nema zaposlenog niti jednog stručnog suradnika, niti pedagoga, niti psihologa, niti logopeda, niti zdravstvenog voditelja“.

“Znadu li građani ovog grada koliko su djeca ugrožena? Za sudske troškove novca ima, a za zapošljavanja nema”, kritizirala je B. Žilić i dodala da je najveći uspjeh dosadašnje borbe to što će radnice konačno imati plaće koje im pripadaju po zakonu.

Predsjednica Udruge Sidro, koja podržava štrajkaše, Katarina Turković Gulin je ustvrdila da se radnice slunjskog vrtića bore za cijeli sustav ranog odgoja i obrazovanja.

“Gradonačelnica je za vrtić iz državnog proračuna 25.233 eura dobivala mjesečno, za pedagošku godinu 2023./24. više od 300.000 eura. Gradonačelnice, gdje je to? Za dogradnju i rekonstrukciju vrtića dobiveno je 430.000 eura. Zašto prije više mjeseci novac nije išao u plaće, nego tek kada ste stupili u štrajk? Bez vas bi možda svi mislili da se ne može, a može se, itekako”, poručila je djelatnicama.

Koordinator te udruge Bojan Pilipović je poručio M. Puškarić da neće cijeloga života biti gradonačelnica i da će joj ovaj štrajk i prosvjed ostati mrlja u karijeri.

“Zato potpišite što trebate i hodajte uzdignute glave Slunjom”, rekao je i dodao da je moguća i blokada grada autobusima te da je ravnateljica podijelila opomene zaposlenicima koji su došli na prosvjed.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel je rekao da su djelatnice koje trenutačno štrajkaju u vrtićima u više hrvatskih gradova najborbenije i najupornije radnice koje je sreo u sindikalnoj karijeri.

“Prije 1990-ih se nije znalo za kolektivni ugovor, a oni danas ne znaju što je kolektivni ugovor i ne priznaju vašu borbu za nj. To nije interes nekoliko gospođa iz Zagreba, nego radnika u Hrvatskoj i u Europi. Premijer je nedavno obećao da će riješiti probleme djelatnica u vrtićima, a jučer je u Slunju njegova stranka rekla ne kolektivnom ugovoru, sindikatu i temeljnom pravu na to da se radnici mogu sindikalno organizirati”, kazao je Novosel.

*objavio KAportal