Platforma Umirovljenici zajedno protiv novog Zakona o privremenom uzdržavanju

Platforma “Umirovljenici zajedno” protivi se izmjenama Zakona o privremenom uzdržavanju zbog opasnosti rasta broja ovršenih djedova i baka radi naplate alimentacije, poručili su u ponedjeljak u Karlovcu kandidati za Europski parlament Milivoj Špika i Vesna Horvat.

Predsjednica Stranke umirovljenika Karlovačke županije V. Horvat je objasnila da Nacrt prijedloga Zakona o privremenom uzdržavanju navodi da su obveznici uzdržavanja roditelji koji ne stanuju s djetetom te baka i djed, “iako se očekivalo da u novom zakonu neće biti predviđeno da djedovi i bake imaju obveze u vezi alimentacije”.

“Potrebno je da država snažnije pritisne obveznika uzdržavanja djeteta rastavljenih roditelja, da bi se novac naplatom potraživanja vratio u alimentacijski fond, a ne da se ovrši onoga koga je najlakše ovršiti – uskratiš dio penzije i problem je riješen”, navela je V. Horvat.

Nastavila je da su u drugim europskim državama roditelji koji ne plaćaju alimentaciju suočeni s raznim sankcijama, da u Njemačkoj ne mogu registrirani motorno vozilo, primjerice.

Dodala je da broj ovršenih djedova i baka za sada nije velik jer je “sudska praksa popustila u odnosu na razdoblje prije par godina”. “Postoje slučajevi da bake i djedovi plaćaju desetak godina po dvije stotine eura mjesečno. Sudovi više ne savjetuju majkama da tuže bake i djedove, no čim zakon nešto predviđa, postoji opasnost”, rekla je V. Horvat.

Pojasnila je da Ustav predviđa da su roditelji dužni odgajati, uzdržavati i školovati djecu, a da tek Obiteljski zakon propisuje da su djedovi i bake dužni uzdržavati maloljetno dijete, ako roditelj ne ispunjava svoje obveze.

“Po važećem Zakonu o privremenom uzdržavanju, pri priznavanju prava iz alimentacijskog fonda potrebno je utvrditi doprinose li baka i djed uzdržavanju, i to je znalo potrajati. U novom prijedlogu se briše ta obveza i ta se provjera neće obavljati, ali to ne znači da se protiv baka i djedova neće pokretati sudski postupak”, rekla je V. Horvat.

Predsjednik Bloka “Umirovljenici zajedno” Špika je rekao da je “potpuno idiotski da djedovi i bake plaćaju alimentaciju”. “Postoji sugestija da se ne pokreću sudski sporovi protiv djedova i baka, no zakon se koristi kada je potrebno. Tome treba stati na kraj što je moguće prije”, poručio je.

*objavila Hrvatska izvještajna novinska agencija

**izvor fotografije Blok Umirovljenici zajedno