Grad Slunj povećao plaće djelatnicima vrtića, odbija potpisati kolektivni ugovor

Gradsko vijeće Slunja je u ponedjeljak uskladilo plaće djelatnika u vrtiću s onima u osnovnom školstvu, čime se, naglašeno je, ispoštovao članak 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, ujedno je, uz četiri glasa protiv, izglasalo zaključak o nepotpisivanju kolektivnog ugovora, što je glavni zahtjev djelatnika koji su već četiri tjedna u štrajku i koji će po najavi Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske u utorak prosvjedovati, te je gradonačelnica Mirjana Puškarić iz Hrvatske demokratske zajednice najavila povećanje cijene smještaja s 270 na 370 eura po djetetu.

Obrazlažući zašto ne želi potpisati kolektivni ugovor je rekla da Grad Slunj nije na to obvezan i bi time u budućnosti imao dodatne troškove. Damiru Vukoviću iz Socijaldemokratske partije Hrvatske je objasnila da je “kolektivni ugovor stalno potraživanje nekih prava”, odnosno “stalno su nova prava u igri, ucjene i tako”.

“U razgovorima i pregovorima smo tri puta dizali plaće. Kolektivni ugovor je obična figa u džepu. Svakih mjesec dana imamo trikove s kojima se moramo boriti sa sindikatom. Kada bude potrebe da se donesu promjene, tu ćemo ih donijeti, a o sigurnosti odluka Gradskog vijeća nitko ne treba sumnjati”, poručila je M. Puškarić.

Navela je da se zadnje pregovaralo 20. svibnja i rekla kako je dojma da štrajk i prosvjed nemaju veze više s odgajateljicama i djecom, nego sa sindikatom, da se ispunilo 90 posto zahtjeva i da razloga za štrajk, “a kamoli za prosvjede”, nema.

“Povećanjem osnovica i koeficijenata plaće će biti povećane 64 posto. To čini značajno povećanje ekonomske cijene smještaja djece. Plaće zaposlenika vrtića će ubuduće iznositi 11 posto ukupnog proračuna Grada”, dodala je.

Pozvala je djelatnike “na racionalno razmišljanje”.

“Grad za štrajka radi na ostalim aktivnostima koje se tiču vrtića, a to je proširenje za 60 mjesta, raspisan je natječaj za upis, radi se na projektu uređenja parcele s dodatnim komponenata na igralištu i postavljanja visećih vrtova, što su dva projekta vrijedna više od 50.000 eura”, navela je gradonačelnica.

Predsjednik Gradskog vijeća Slunj Jure Katić (HDZ) je ustvrdio da sindikalistice iz Zagreba “moraju raditi svoj posao i opravdati to pred svojim tijelom”, no da “neće naići na razumijevanje jer mali gradovi ne potpisuju kolektivne ugovore”.

*objavio KAportal