Tonino Picula: Europske institucije ne mogu okrenuti glavu od problema u Zvijezdi

“Europske institucije ne mogu okrenuti glavu od ovog problema u Zvijezdi. Razlog sporosti u njihovom reagiranju bi mogao biti što je projekt ‘Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa’ financiran iz ranijeg proračunskog razdoblja i da je rađen po drugim kriterijima, možda i blažim. Računam da će europske institucije reagirati u slučaju ozbiljnog kršenja osnovne namjene. Bit ću glasnogovornik interesa ovih ljudi, ne samo u Europskoj komisiji, nego i u ostalim institucijama. Nalazimo se u izbornom periodu i trebat će sačekati da prođu izbori za Europski parlament“, poručio je danas u Karlovcu eurozastupnik i kandidat za novi mandat u Europskom parlamentu Tonino Picula iz Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Ustvrdio je da je “previše argumenata na strani onih koji ne mogu živjeti u svojim kućama u jednoj povijesnoj jezgri važnog hrvatskog grada”.

“Krajnje je vrijeme da se projekt evaluira i da se izvedba stavi pod lupu stručne javnosti ne bi li se ustanovilo ne samo što se događalo u proteklo vrijeme nego i kako će se radovi završiti, prije svega na korist lokalne zajednice i onih koji ovdje žive”, rekao je Picula.

Pozvao se na svoje iskustvo zastupnika u Europskom parlamentu, ali i gradonačelnika Velike Gorice.

“Treba raditi s europskog nivoa, ali krajnja odgovornost leži na lokalnoj samoupravi”, poručio je.

Ustvrdio je da “europski fondovi bez ikakve dvojbe mijenjaju Hrvatsku”.

“Jedanaest godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji je dovoljno vremena da sagledamo postoje li druga iskustva u korištenju europskih fondova. Imamo primjera sjajne konstrukcije u Hrvatskoj financirane europskim novcem, kao što su Pelješki most i drugi infrastrukturni objekti koji podižu kvalitetu života. No, postoje i dekonstrukcije. Način na koji se koriste europski fondovi može biti, ako ne dvojben, u izvedbi vrlo štetan. Inicijativa građana Zvijezde i Gaze je skrenula pozornost na jedan takav slučaj. Potrebno je doista ozbiljno propitati sam projekt, ali više i način njegove izvedbe”, rekao je Picula.

Nastavio je da je Hrvatska dobila izdašna financijska sredstva za sanacije šteta, a da se odlučila za ulaganje u vodoopskrbu, dočim se Grčka, koju je uzeo za primjer, odlučila za ulaganja novca iz istog izvora u tehnološke parkove i proizvodnju, odnosno u srednja i mala poduzeća.

“Način izbora potrošnje sugerira da se taj novac želi potrošiti što prije, a pritom ne pazeći na kvalitetu radova. Posljedice imamo prilike vidjeti i ovdje. Hrvatske institucije moraju dati odgovor na ovaj problem, a treba skrenuti pažnju i europskim. Kao što vidimo, u Hrvatskoj ured europskog javnog tužitelja ima pune ruke posla. Šutnja i nečinjenje su ozbiljno upozorenje da nešto nije u redu”, rekao je Picula.

Izrazio je nadu da neće biti “rim tim tagi dim, ode europski novac u prašinu i dim” situacija.

“Vjerujem u drugačiji epilog, a za tako nešto je potrebna povećana odgovornost na lokalnoj razini, a možda intervencija onih koji su u Europskoj uniji odobrili taj novac”, dodao je Picula.

Predsjednica Gradske organizacije SDP-a Karlovca Dragica Malović je napomenula da opozicija i građani nisu protiv projekta Vodovoda i kanalizacije, “kako to implicira vlast Hrvatske demokratske zajednice na čelu s gradonačelnikom Damirom Mandićem”, nego su protiv “aljkave i nestručne provedbe”, a “prije svega” se protive odabranoj tehnologiji radova.

Predstavnik inicijative građana Zvijezde Matija Volner, koji je morao iseliti nakon što mu je 25. rujna prošle godine stradala kuća u Haulikovoj, se osvrnuo na skepsu ostatka građanstva prema njihovom djelovanju.

“Na svakome koraku vidimo kod građana sumnju u ozbiljnost problema. Pozivam ih da dođu u Zvijezdu i uvjere se mogu li prepoznati njezinu nekadašnju vizuru. Kuće se svakodnevno ruše, što opravdano, što neopravdano. Potez na kojemu se koriste talpe izgleda sve gore. Ne mogu reći da Grad Karlovac i Vodovod i kanalizacija ne reagiraju na naša traženja, ali se uglavnom postavljaju protivno oštećenim građanima umjesto da s nama rješavaju problem kojega su prouzročili projekt i izvođač. Nas ne zanima tko je kriv, nego da Grad Karlovac sporazumom s oštećenim građanima potvrdi da će obnoviti naše kuće i da ih se vrati u prvobitno stanje, ako je to moguće, odnosno izgrade novi objekti. Ne odustajemo od zahtjeva da se provede neovisna revizija projekta i da se naše kuće obnavljaju uz garanciju Grada”, poručio je Volner.

Nastavio je da su u veljači poslane prijave Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, Državnom inspektoratu Republike Hrvatske, Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske te Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, a da su dobili samo automatski odgovor da je elektronska pošta zaprimljena.

“Naišli smo na apsolutnu šutnju administracije. Uz to smo predali i peticiju sa šest stotina potpisa, što je plebiscitarna potpora s obzirom na to da u Zvijezdi živi četiri stotine stanovnika. Kada smo uvidjeli da ne možemo dobiti pravnu zaštitu u Hrvatskoj, obratili smo se europskim institucijama. Od svih eurozastupnika nam se obratio samo gospodin Picula. Europsku uniju zanima troši li se pogrešno njezin novac. Ukazali smo na štetu koja se radi građanima Europske unije. Od Europske komisije i Ureda europskog javnog tužitelja nismo nikakav odgovor još dobili”, dodao je Volner.

Predstavnik inicijative građana Gaze Milan Medić je rekao da se nada da Picula neće biti jedini eurozastupnik koji se odazvao na njihov poziv.

“Od gospodina Picule očekujemo veliku pomoć u lobiranju kod institucija Europske unije. Nadam se da će se odazvati i drugi eurozastupnici, da se skrene pažnja tijelima Europske unije na problem i da se revidira projekt te provede inspekcijski nadzor nad nepravilnostima, javašlukom i diletantizmom kojim se radovi u Zvijezdi obavljaju na štetu građana kojima pucaju kuće te javnog dobra jer vidimo da su oštećeni Veleučilište u Karlovcu i KAMOD”, poručio je Medić.

Inženjerka elektrotehnike Danica Mičić, koja ima stan i poslovni prostor u Zvijezdi, je rekla da je 30 godina nadzorna inženjerka, i to na velikim projektima kao što je izgradnja Hidroelektrane Lešće.

“Ovo što se napravilo u Zvijezdi nema veze s građevinarstvom. Najodgovorniji su konzervatori. Kada sam uređivala poslovni prostor određivali su do detalja kako treba što izvesti na objektu, a gdje su sada? Nijednom se nisu oglasili na naše upite, a što se napravilo od poslovnog prostora i stana, koji je ostavština moje majke? Još jednom su ubili moju majku. Ona je radila u Njemačkoj i to teško zaradila. Ovo je predinfarktno stanje. Smijem li ući u zgradu? Bojim se da će se objekt srušiti, ako otvorim prva vrata jer ona drže ovo sve. Dok zgrada ne dobije crvenu naljepnicu smatram da mogu ući u svoj prostor. Tko će snositi odgovornost, ako me zgrada zatrpa”, zapitala je.

Upitan za izglede da obnovi mandat zastupnika u Europskom parlamentu, Picula je odgovorio da će na izborima “građani suditi o učinjenom poslu”.

“Iza mene je 11 godina u Europskom parlamentu i vjerujem da mi ono što sam uradio, pogotovo u zadnjem mandatu, daje razloga za optimizam. Nadam se da će građani izaći u velikom broju na izbore i da ćemo tako afirmirati i Europski parlament u Hrvatskoj koji donosi više od 60 posto zakona izravno primjenjivih u našoj zemlji i da će nam građani dati puni legitimitet da zastupamo njihove interese i da efikasnije rješavamo probleme kao što je ovaj u Karlovcu”, rekao je Picula.

Upitan hoće li se aktivirati na izborima u SDP-u, ako ne obnovi mandat u Europskom parlamentu, rekao je da je trenutačno u kampanji za Europski parlament.

“Unutar stranačke izbore ostavimo za razdoblje nakon 9. lipnja. Što se mene tiče, svi su pozvani da istaknu kandidature i da se, kao i u svakoj drugoj stranci nakon izbora, evaluira učinjeno, razmotre rezultati i donesu odluke o budućnosti”, poručio je Picula i dodao: “Nikad nisam stajao sa strane, pa neću niti nakon ovog izbornog ciklusa. U SDP-u sam već tridesetak godina”.

Projekt “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa” je vrijedan više od 67 milijuna eura. Provodi ga karlovačka gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija, a izvođač radova u Zvijezdi i na Gazi je tvrtka GIP Pionir iz Zagreba.

*objavio KAportal