U Ogulinu održano natjecanje u brzinskom slaganju Rubikove kocke

U subotu i nedjelju je u Ogulinu održano otvoreno prvenstvo u sportu koji nema hrvatsko ime, a na engleskom jeziku se naziva speedcubing i radi se o brzinskom slaganju Rubikove kocke, sprave koju je prije 50 godina izumio mađarski kipar i profesor arhitekture Ernő Rubik.

Natjecanje je održano u organizaciji udruge Speedcubing Hrvatska i sudjelovalo je 75 natjecatelja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Mađarske, Ukrajine, Poljske, Njemačke i Nizozemske.

Najznačajnija kategorija je 3x3x3 i podrazumijeva slaganje klasične Rubikove kocke, a u njoj je u nedjelju pobijedio Taiyo Berčič iz Slovenije, dok je njegov sunarodnjak Marcel Ručigaj bio drugi, a David Vujasić iz Hrvatske treći.

Berčič je u Ogulinu za finala složio Rubikovu kocku za prosječno vrijeme od 8.68 sekundi – natjecatelj pet puta slaže kocku, a najbolji i najgori rezultat se ne računaju, nego se od preostala tri izvlači prosječno vrijeme koje se vrednuje.

Nakon što je igrač prozvan, predaje povjerenstvu svoju kocku, a zatim se povlači u čekaonicu dok ju ono ne “pomiješa”. Nakon toga sjeda za stol sa sucem i netko mu donese njegovu “uneređenu” kocku. Ima 15 sekundi da je pregleda, a onda sudac upali štopericu i natjecatelj nastoji u što kraćem roku kocku složiti, a ona je složena kada joj je vraćen prvobitan izgled.

Postoje i različite varijante kocki ili preciznije mozgalica s obzirom na to da nemaju sve niti kockasti oblik, pa tako i različite kategorije, a petnaestogodišnji Berčič je rekao da mu je to prvi puta da je pobijedio u ovoj glavnoj. “Postaneš nervozan dok igraš u toj kategoriji i teško je kontrolirati živce”, rekao je Hini.

Vujasić drži hrvatski rekord u slaganju klasične Rubikove kocke i on iznosi 5.55 sekundi za jedno slaganje, dok svjetski drži od prošle godine Max Park iz Sjedinjenih Američkih Država – 3.13 sekundi u jednom potezu, odnosno 5.31 u prosjeku. U Ogulinu je bio i predstavnik organizacije. Ovaj 25-godišnjak i psiholog je jedan od starijih natjecatelja – mahom su školarci, ali je dobni raspon širok jer je najmlađi imao sedam, a najstariji 65 godina. “S godinama se pomlađujemo, a prosjek godina je 12 ili 13. Rijetki se dugo bave ovim sportom i nije izvjesno da će se njime baviti netko stariji. Speedcubing je popularan na društvenim mrežama koje uglavnom prate mladi”, objasnio je Vujasić koji se počeo time baviti prije 11 godina, a od 2015. se natječe.

S prijateljima je osnovao udrugu i počeo organizirati natjecanja po standardima World Cube Association (WCA). “Bolje je slagati Rubikovu kocku nego stalno surfati na mobitelu. Ovim sportom se vježbaju pažnja, fina motorika te koordinacija očiju i ruku, ali i vizualna inteligencija”, napomenuo je Vujasić.

Dodao je da ne treba biti matematički lumen da bi se slagala Rubikova kocka. “Matematika uopće nije potrebna. Važni su strpljenje, upornost i volja za učenjem”, istaknuo je Vujasić.

Mario i Vlatka Hunjak iz Velike Gorice su u Ogulin na natjecanje doveli svog dvanaestogodišnjeg sina Luku koji je kupio kocku za posljednjeg Adventa u Zagrebu, a u međuvremenu se pripremio za ovo svoje prvo natjecanje. “Sve nas je u kući zarazio Rubikovom kockom. On zna algoritme za slaganje koji meni uopće ne mogu ‘sjesti u glavu'”, rekao je Mario.

Luka je objasnio da je učio kako složiti Rubikovu kocku na mrežnoj platformi Youtube. “Jako mi se zabavno natjecati. Imao sam tremu, ali sam je se oslobodio”, rekao je Luka.

*objavila Hrvatska izvještajna novinska agencija