Predstavljeni kandidati za Hrvatski sabor HDZ-ove koalicije u VII. izbornoj jedinici

“Želite li nastavak ozbiljnog i odgovornog vođenja države ili u nepoznanice? Globalna je nesigurnost i zato je bitno imati na čelu države one koji prepoznaju modele nošenja sa sigurnosnim izazovima. Imamo snažnu državu, snažne institucije i snažno gospodarstvo. Lista broj 7 jamči sigurnost i prosperitet. Puno je govora o mutnim rijekama. Pored nas je čista i bistra Korana i takva će biti pobjeda Hrvatske demokratske zajednice“, poručio je u utorak u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj na predstavljanju kandidata liste na parlamentarnim izborima koju predvodi HDZ u VII. izbornoj jedinici njezin nositelj, ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomo Medved.

Prije okupljanja u Karlovcu dio kandidata je nazočio svetoj misi u crkvi Hrvatskih mučenika u Udbini. “Prisjetili smo se pritom naših predaka, svih žrtava od Krbavske bitke, preko Bleiburga do Domovinskog rata. Tako smo jasno svima dali do znanja da su naši korijeni i naši temelji snažno utkani u program HDZ-a”, poručio je u Karlovcu Medved i dodao: “Hrvatska nikad nije bila snažnija u međunarodnom okruženju. Unazad četiri godine smo se suočili s mnogim izazovima i uspješno se s njima nosili – za pandemije kovid-19 smo vodili brigu o zdravlju sugrađana, ali i o hrvatskom gospodarstvu i socijalno ugroženima. Očuvali smo radna mjesta i danas Hrvatska ima više od 1,640.000 zaposlenih. Rast brutodomaćeg proizvoda je iznad prosjeka Europske unije, a porast plaća i mirovina je rezultat ustrajnog, ozbiljnog sagledavanja mjera”.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić, koji je 11. na listi, je napomenuo da “Karlovac živi vrijeme razvoja i obnove”. “U njemu se provode projekti o kojima smo desetljećima pričali i o kojima smo desetljećima slušali, odnosno provode se nacionalni projekti upravo zahvaljujući predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. To nas posebno obilježava u Karlovcu. Moje mjesto na listi je priznanje radu kojega HDZ u Karlovcu odrađuje. U HDZ-u su vrijedni, marljivi i pošteni i iza takvih se vide rezultati. U Hrvatskoj se rezultati vide. Oni se vide i iz aviona, iako neki o avionima ne žele pričati. Pred nama je vrijeme nastavka razvoja”, rekao je Mandić.

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin je treća na listi. Navela je politiku ulaganja u standard svakog naselja u Karlovačkoj županiji. “Ove godine završavamo program po kojemu će svaka naša općina biti pokrivena vrtićem. Ulažemo u škole, ambulante, ljekarne, pokrenuli smo i stambeni program za mlade na ruralnom području. Prošla su vremena kada su nam bili dovoljni cesta, struja i voda. Danas su nam važni i brzi internet i kvalitetan javni prijevoz i obnovljivi izvori energije. Vlada HDZ-a je pokazala da prepoznaje potrebe terena i brine za njih, ali i za strateške ciljeve. Lako je pamtiti – lista broj 7 u VII. izbornoj jedinici. Vaše povjerenje je naša odgovornost. Možete nam vjerovati”, poručila je biračima.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, koja je sedma na listi, je navela da je za pandemije koronavirusa Vlada osigurala više od 800.000 radnih mjesta i sto tisuća tvrtki. “Započeli smo 2020. značajnu reformu turističkog sektora. Osigurali smo sredstva za razvoj turizma na kontinentu – 1,3 milijarde eura ukupno. Zakonom u turizmu smo postali lideri u svijetu u održivom turizmu. Vlada zastupa ravnomjeran regionalni razvoj. Iz tog smo razloga osigurali 130 milijuna eura za razvoj zdravstvenog turizma, a 80 posto lokacija za to je na kontinentu. U sport su učetverostručena ulaganja, a Zakon o sportu regulira profesionalne sportaše te je osigurao da sport i sportska infrastruktura budu dostupni svima, pa su osigurana i sredstva za opremu i trenere”, rekla je N. Brnjac.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević je šesti na listi i u Karlovcu je objasnio da je HSU odlučio u koaliciju s HDZ-om zbog dobre suradnje s Vladom unazad četiri godine. “U jako dobroj suradnji smo razriješili probleme umirovljenika koji se godinama nisu rješavali. Donesen je zakon o obiteljskim mirovinama. Osam puta je u ovoj krizi Vlada dala potporu umirovljenicima – ukupno više od pola milijarde eura. Od 1. siječnja su umirovljenici dobili besplatan prijevoz željeznicama na području Hrvatske i do sada je više od 150.000 umirovljenika uzelo besplatne karte. Umirovljenici na otocima imaju besplatan prijevoz autobusom na otocima i na kopno brodovima, odnosno obratno, a za prijevoz osobnih automobila plaćaju pola cijene. Kada je ova Vlada stupila na dužnost, prosječna mirovina je bila 227 eura, a danas je 491 euro. Danas umirovljenici imaju više i žive bolje. U narednom periodu je cilj da mirovinski sustav bude održiv i da umirovljenici mogu dostojanstveno živjeti. Mirovine će se povećati i iznosit će minimalno 750 eura, možda i više. U to sam siguran jer je riješeno sve što smo dogovorili s ovom Vladom. Treća Plenkovićeva Vlada će to realizirati. Zasigurno će se uvesti i 13. mirovina ili jedan dodatan na mirovine godišnje”, naveo je Gabričević.

Ličko-senjski župan Ernest Petry, koji je peti na listi, je bio pjesnički raspoložen. “Nazvat ću 17. travnja Andreja Plenkovića nakon 19 sati i najaviti mu da su sokolovi preletjeli Velebit i Jadransko more i da nose plavu zastavu u Zagreb kako bi HDZ nastavio vladati”, rekao je.

Sisačka gradska vijećnica i pročelnica Upravnog odjela za poslove župana sisačko-moslavačke županije te 13. kandidatkinja na listi Sanja Mioković je navela da je Sisak “izgradio mnoge pobjede, a, nažalost, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je od njega napravila grad duhova”. “Pogledajte na primjeru Siska što se može dogoditi, ako slijedimo primjer Socijaldemokratske partije Hrvatske. Nisu uspjeli riješiti obnovu i revitalizaciju na području Sisačko-moslavačke županije, za razliku od Vlade. Pokazali smo da možemo odgovoriti na sve izazove. Sisačko-moslavačka županija je najveće gradilište u Hrvatskoj i najveći smo poslodavac. Taj princip želimo prenijeti na ostale gradove i općine”, poručila je.

Sam sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, koji je na listi odmah iza Medveda, je rekao da je unazad dvije i pol godine “u neposrednoj suradnji s Vladom” u Sisačko-moslavačkoj županiji izgrađeno i obnovljeno 70 zgrada s područja zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi. “Za godinu dana smo izgradili 166 kuća koje koriste naši sugrađani koji su stradali u potresu. Kada prestane potreba za time, tih 166 kuća će činiti tri najmodernija umirovljenička naselja na području Hrvatske jer ulaze u sustav domova za starije”, naveo je Celjak.

Gradonačelnica Petrinje i kandidatkinja na desetom mjestu na listi Magdalena Komes je podsjetila da je taj grad zadesio razoran potres u jeku panedemije. “Prevođeni ministrom Medvedom, koji je brinuo da se uspostavi red na područjima katastrofe, politikama Vlade i nas u Gradu Petrinji, uspjeli smo osigurati više od milijardu eura za sanaciju šteta od potresa, a to moramo nastaviti raditi i sredstvima državnog proračuna, odnosno sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Uspjeli smo zadržati ljude u Sisačko-moslavačkoj županiji. Izgradili smo bolnice, škole i vrtiće, a moramo nastaviti i dalje. Izdvajam potrebu sufinanciranja kreditiranja kupnje stanova i kuća i izgradnje kuća za mlade obitelji”, kazala je.

Saborska zastupnica i osma na listi Majda Burić je navela da je najveće postignuće Vlade stalan rast mirovina i plaća, “što je tim značajnije u kontekstu svih kriza koje su nas snašle”. Naš program predviđa daljnji rast plaća i mirovina te 125.000 novih radnih mjesta. Kroz projekt ZAŽELI smo zaposlili skoro 23.000 žena i 130.000 korisnika je zbrinuto u svom domu, odnosno spriječena je njihova institucionalizacija”, dodala je.

Nezavisna Marijana Petir je četvrta na listi. Ona se obratila članovima Hrvatske seljačke stranke. “kojima je stranka ukradena od onih koji je nisu dostojni voditi”. “Imaju izbor – mogu zaokružiti ovu listu jer se nisam milimetra pomakla od ideje i politike Stjepana i Antuna Radića te Vladka Mačeka. HSS-u je djelovanje bilo zabranjeno u komunizmu, a sada ga neki opet vode u komunizam”, ustvrdila je.

*objavljeno na KAportalu