Predstavljena lista koalicije “Umirovljenici zajedno” za VII. Izbornu jedinicu

U Karlovcu je u utorak predstavljena lista za Hrvatski sabor koalicije “Umirovljenici zajedno – Politička platforma” u VII. Izbornoj jedinici s porukom da je sedam muškaraca i sedam žena kandidata jednako predano borbi protiv rastućeg siromaštva ljudi treće životne dobi.

Nositeljica liste Vesna Horvat je istaknula da je u Hrvatskoj 750.000 umirovljenika i da od tog broja njih oko tri stotine tisuća prima mirovinu manju od tri stotine eura. “To mora stati”, poručila je.

Naglasila je da nije nemoguće da se takvo stanje popravi. “Naš izračun od ljeta glasno komuniciramo i stručnjaci i političke stranke nam nikad nisu osporili tvrdnju da je moguće jer milijardu i pol eura neće nestati iz ovog društva, nego će se redistribucijom preliti na siromašne i vratiti u proračun. Taj novac neće nestati, nego će nestati siromaštvo i pesimizam, a podignut će se optimizam”, rekla je V. Horvat.

Nastavila je da nitko u 11. sazivu Hrvatskog sabora neće moći računati na njihovu podršku za oblikovanje većine bez prihvaćanja njihovog programa, a tri su njegove ključne točke. Prva je da mirovina iznosi 75 do 80 posto prosječne plaće “kroz deset najboljih godina radnog staža ili za posljednjih pet”, druga je ukidanje penalizacije nakon navršenih 65 godina života, a treća potpuno usklađivanje mirovina s inflacijom. “Aktualna vrijednost mirovine je 20 eura za svaku godinu radnog staža. Osnovna mirovina će biti 20 eura umnoženo s brojem godina staža – za one koji imaju puni staž od 41 godinu i 60 do 65 godina života mirovina će iznositi 820 eura. To je moguće. Stoga podržite listu broj 16 i zaustavit ćemo siromaštvo i poniženje generacije iznad 65 godina starosti”, poručila je V. Horvat.

Napomenula je da novac treba pravednije raspodijeliti. “Inflacija puni državni proračun, a to najviše osjećaju umirovljenici. Naš plan je realan i ne osporavaju ga niti stručnjaci niti izborne stranke.

Koaliciju “Umirovljenici zajedno – politička platforma” čine Stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno i Demokratska stranka umirovljenika, a imaju liste u deset izbornih jedinica.

“Zaokružite 16 bez oklijevanja radi našeg dobrog razumijevanja”, poručila je V. Horvat.

*objavila Hrvatska izvještajna novinska agencija