Gradonačelnik Ogulina kazneno prijavljuje bivšu ravnateljicu POU Ogulin zbog malverzacija

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Ogulin Blanka Poljak Franjković najavili su u četvrtak u Ogulinu podizanje kaznene prijave protiv ranije ravnateljice Nikoline Luketić Delija zbog navodnih malverzacija za rekonstrukcije POU Ogulin.

N. Luketić Delija je vodila POU Ogulin od 1993. do primopredaje 2. siječnja 2018., a Domitrović i B. Poljak Franjković su naveli da projekt rekonstrukcije Pučkog otvorenog učilišta Ogulin traje više od 20 godina i da je za to do sada potrošeno više od 3,3 milijuna kuna, a do siječnja 2018. 2,3 milijuna eura. Dodali su i da je ovo treća kaznena prijava protiv bivše ravnateljice, da je prva bila 2018., da je ta nadopunjena 2019. i da će “za koji dan” biti podnesena nova na 70 stranica te su rekli da istraga traje.

“Trošilo se nenamjenski i netransparentno”, navela je B. Poljak Franjković i dodala da prostor nije bio uređen kada je preuzimala dužnost, mada se tvrdilo da je uređenje pri završetku.

Domitrović je nastavio da se “nakon snimke postojećeg stanja” 2018. utvrdilo da su računi naplaćeni, a radovi neizvršeni te da se inventurom naišlo na nove nepravilnosti. “Dobar dio opreme je kupljen od Fimi medije, ali i Model prometa, tvrtke u vlasništvu supruga vlasnice Fimi medije. Tada su ispostavljani čak i dvostruki računi prema tim tvrtkama i plaćani su dvostruko, a nekih od otkupljenih eksponata nema”, dodao je Domitrović.

Rekao je i da su neki računi plaćeni za potrebe Hrvatske demokratske zajednice. “Jedan račun se odnosi na odlazak na duhovnu obnovu u Međugorje – tri autobusa od 54 mjesta, a POU je tada imalo deset zaposlenika. U to vrijeme je HDZ vodio članove tamo. Na nekim je dokumentima rukom napisana zabilješka da je novac namijenjen skupštini HDZ-a”, dodao je Domitrović, inače predsjednik Županijske organizacije Socijaldemokratske partije Hrvatske.

B. Poljak Franjković je dodala su bez pravne osnove od 2007. do 2011. isplaćivane akontacije plaće. “Sklapani su štetni ugovori o najmu i poslovnoj suradnji bez naknada te se fiktivno prikazivalo organiziranje obrazovnih programa”, dodala je ravnateljica.

Prozvana N. Luketić Delija je odbacila sve optužbe. “Bila sam ravnateljica na čast i ponos. Nije bilo malverzacija i to ću dokazati sudski, ako do toga dođe”, rekla je.

*objavila Hrvatska izvještajna novinska agencija