Možemo: Gradonačelnik drsko relativizira devastacije u Zvijezdi

Možemo! Karlovac odbacuje drsko relativiziranje devastacije u Zvijezdi koje su na sastanku s građanima Zvijezde i Gaze u srijedu u Karlovcu iznijeli direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica i gradonačelnik Damir Mandić, poručili su u četvrtak iz te stranke.

U priopćenju su naveli da se pozivanjem na oštećenja od potresa i iznošenjem brojki treba uvjeriti “da ne trebamo vjerovati vlastitim očima jer da šteta nastala uslijed radova na infrastrukturi u gradskoj jezgri navodno nije velika”.

Gradonačelnik je na tom sastanku odbacio tvrdnje o devastaciji Zvijezde za radova u sklopu projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa” novčane vrijednosti veće od 67 milijuna eura. Provodi ga gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija, a direktorica te tvrtke K. Malenica je navela podatak da je u Zvijezdi ukupno 270 objekata, da je šteta prijavljena na 54, da od ih od tog broja 49 ima manja oštećenja, a da ih je pet jače oštećeno, od čega dva u potresu.

“Podsjećamo da je teška oštećenja uslijed radova pretrpjela zgrada Veleučilišta u Karlovcu koja je novoobnovljena i nije stradala u potresu. Ističemo također da je teško stradala i zgrada KAMOD koja jest stradala u potresu, ali je i konstrukcijski obnovljena iz sredstava Fonda solidarnosti Europske unije. Pravila korištenja Fonda solidarnosti i Zakon o obnovi od potresa obvezuju na postizanje visoke, odnosno treće razine otpornosti na potres. Ogromna su oštećenja na toj zgradi. U njezinu konstrukcijsku obnovu su uloženi više milijunski iznosi i to dokazuje da stanje objekta prije početka radova ne može biti primarni razlog nastanka oštećenja”, poručili su iz Možemo.

Ustvrdili su da se “baca prašina u oči” i da je riječ “o pokušaju skandalozne normalizacije razmjera štete”. Nastavili su da se slični projekti provode i u drugim gradovima. “Nismo čuli da bilo koji od tih gradova trpi stravične posljedice za svoje stanovnike, imovinu i kulturnu baštinu kao što je to slučaj u Karlovcu”, dodali su iz Možemo.

*objavila Hrvatska izvještajna novinska agencija