Gradonačelnik Karlovca odbacio tvrdnje o devastaciji Zvijezde

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić je u srijedu u Karlovcu na sastanku s građanima Gaze koji brinu da bi njihov dio grada mogao nastradati za izvođenja radova na komunalnoj infrastrukturi kao i susjedna Zvijezda, odbacio tvrdnje o devastaciji karlovačke gradske jezgre.

Radovi se izvode u sklopu projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa” ukupne novčane vrijednosti veće od 67 milijuna eura, a direktorica tvrtke nositeljice Vodovod i kanalizacija Katarina Malenica je precizirala da je u Zvijezdi ukupno 270 objekata, da je šteta prijavljena na 54, da od tog broja 49 objekata imaju manja oštećenja, a da ih je pet jače oštećeno, i to od tih pet dva u potresu. “Najviše su stradali objekti u Kraševoj, a u ostalim ulicama nemamo takva oštećenja”, navela je K. Malenica.

Građani Gaze, a konkretno Draškovićeve ulice u kojoj je planirano ulagati su zatražili obustavu radova dok se ne provede neovisna stručna revizija projekta da se utvrdi je li za ta oštećenja kriv projektant, nadzor ili izvođač, te koja bi preporučila daljnju metodu rada. Iz Vodovoda i kanalizacije su podsjetili da su radovi u Draškovićevoj, Gambonovoj i Bencetićevoj obustavljeni dok se ne utvrdi siguran način izvođenja te da se priprema postupak javne nabave za angažiranje neovisne stručne revizije. “Neće biti radova do revizije, odnosno geomehaničkih istraživanja koji će reći što je do sada bilo i može li se tako dalje. To je zaključak s kojim možete mirni doma”, poručio je Mandić.

Vijest o angažmanu neovisne stručne revizije je pozdravio neformalni predvodnik zabrinutih građana Gaze Milan Medić. “Odlično! Zapisujem i pohvaljujem”, rekao je.

Gradonačelnik i direktorica su također naglasili da ulagač snosi solidarnu odgovornost za isplate odšteta s izvođačem GIP Pionir. “Neće imati građane protiv sebe, nego Grad Karlovac. Novac ćemo osigurati, ali će se Grad suditi s izvođačem, ako ga on izigra, a ne vi”, rekao je Mandić.

Građani su najavili da će slučaj oštećenja u Zvijezdi prijaviti tijelima Europske unije koja financira ovaj komunalni projekt, što je gradonačelnik pozdravio. “Prvi ću nas sve prijaviti Europskoj komisiji. Nemamo što skrivati. Ne smijemo kopirati dokumentaciju, ali dođite do nas da je pregledate – naručit ćemo i picu”, poručio je Mandić.

*objavila Hrvatska izvještajna novinska agencija