Građani traže zaustavljanje radova u Zvijezdi i na Gazi

Stanari Draškovićeve u četvrti Gaza su zabrinuti zbog skorog početka ulaganja u sklopu projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac-Duga Resa” s obzirom na oštećenja u susjednoj Zvijezdi zatražili od Grada Karlovca u ponedjeljak da se radovi zaustave.

Oblikovali su građansku inicijativu i gradonačelniku Damiru Mandiću predali zahtjeve koje je izložio jedan od koordinatora i voditelja Milan Medić. “Tražimo nezavisnu reviziju projektne izvedbene dokumentacije i nezavisnu reviziju svih građevinskih dnevnika, to jest načina izvođenja radova. Kada ta nezavisna i stručna analiza bude završena, tražimo da se o tome povede javna rasprava. Tek nakon toga dopuštamo da se radovi nastave i da se dosljedno provodi nadzor nad radovima”, naveo je Medić.

Nastavio je da su potražili pravnu zaštitu i da je nekoliko odvjetničkih ureda pristalo zastupati “prije svega uništene, upropaštene i očajne građane Zvijezde kojima je imovina već uništena”. Dodao je da će se tražiti i privremena sudska zabrana radova, kao i da okupljaju tim građevinara.

Najavio je i kampanju prema europskim institucijama. “Želimo odgovor na pitanje kako je moguće da se uz potporu Europske unije uništava europska povijesna i kulturna baština. Kako je moguće da se europskim sredstvima financira razbijanje visokoškolskih ustanova kao što je Veleučilište u Karlovcu i drugih javnih zgrada, stanova i kuća građana? Tražit ćemo da Europska komisija ispita odgovornost za nesavjesno trošenje novca i inicirat ćemo to da građani drugih europskih zemalja pišu EK tražeći odgovornost za radove s ovakvim katastrofalnim posljedicama”, poručio je Medić.

Maja Draženović Begić iz Draškovićeve je navela da njihova građanska inicijativa nema političku konotaciju. “Nismo nikakvi nazadnjaci. Zvijezda i Gaza propadaju i sve što ih čini boljima je više nego dobrodošlo, ali ne na ovakav način”, poručila je.

Gradonačelnik je podsjetio da je početak radova u Draškovićevoj, Gambonovoj i Bencetićevoj odgođen dok se ne obavi dodatan geomehanički nadzor. “Nije prihvatljiva teza da je bespovratno uništena kulturna baština, odnosno da uništavamo Zvijezdu. Nepobitno da je radove trebalo provesti mnogo ranije. Struka će odlučiti kako će se radovi dalje odvijati”, rekao je Mandić.

*objavila Hrvatska izvještajna novinska agencija