Damir Mandić: U Draškovićevoj se niti ne mora graditi

“Potpuno Vas razumijem. Zadnja i najgora opcija je da se ne radi u Draškovićevoj. I dalje smatram da su se radovi u Zvijezdi trebali provesti. Jasno mi je zašto se desetljećima bježalo od ovoga. Nemam vam što muljati. Trebam li poginuti na ovome? U redu, ako će na kraju biti dobro”, poručio je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić stanovnicima Draškovićeve ulice koje je primio u ponedjeljak u svom uredu nakon što su mu predali zahtjeve da se provede neovisna stručna revizija projektne i izvedbene dokumentacije koja se tiče radova u Zvijezdi i na Gazi u sklopu projekta Vodovoda i kanalizacije “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa” i da se radovi u tim kvartovima odmah zaustave dok se rezultati te revizije ne rasprave.

Predvodnik građana okupljenih u inicijativu Milan Medić je naglasio da oni ne žele da se na Gazi izvode radovi kao što su se izvodili u Zvijezdi i da svi strepe od oštećenja kuća. “Ovo nije prva obnova kanalizacije u Zvijezdi. Koncem 1990-ih je zajmom Svjetske banke mijenjana kanalizacija u Kraševoj, gradilo se i na Korzu, u Ulici Matice hrvatske, u prvim desetljećima 2000-ih godina je građeno u sklopu projekta izgradnje sustava pročišćavanja otpadnih voda, pa nit jedna kuća nije pucala. Sada naglo pucaju sve zgrade. Samo na potezu od Veleučilišta u Karlovcu do Doma za starije i nemoćne ‘Sveti Antun’ su oštećene gotovo sve zgrade – 11 od 12. Nema projektanta i projekta u svijetu koji predviđaju radove koji će polupati sve kuće uz trasu. Nema inženjera koji će to potpisati i nadzora koji će to dopustiti. Molimo zaustavljanje svih poslova i provedbu neovisne stručne analize”, rekao je Medić, koji je najavio i prijavu situacije europskim institucijama s obzirom na to da se radovi financiraju iz fondova Europske unije i predložio: “Idite na mikrotuneliranje, bilo što, ali ne dozvolite oštećenje. Kroz usku Tkalčevu je rađen kolektor, a niti minirana kuća se nije pritom pomaknula milimetar. Struka zna posao, dakle. Tražimo da se radi po stručnim standardima”.

Mandić je podsjetio na odluku da se radovi u Bencetićevoj, Gambonovoj i Draškovićevoj odgode dok stručnjaci koje je angažirala tvrtka Vodovod i kanalizacija ne izrade geomehanički elaborat za svaki objekt na trasi izvođenja. “Od mene nećete čuti da ulazim u stručna građevinarska pitanja. Sukladno propisima smo proveli postupke javne nabave za izvođača i za nadzor. Prvi sam za to da se sve to prijavi svim institucijama jer se ovaj projekt provodi po procedurama Europske unije. Pokazali smo veliku razinu odgovornosti”, ustvrdio je gradonačelnik.

Napomenuo je da ne želi polemizirati nego dati prostor struci da se izjasni. “Sad mi je tek jasno zašto se desetljećima nije radilo u Zvijezdi. Projekti koje spominjete su bile rekonstrukcije koje su prilagođavale kanalizaciju pročistaču otpadnih voda. Oni koji se bave kanalizacijom kažu da već godinama čekaju da odvodnja u Draškovićevoj propadne. Učinit ćemo sve da se zaista do kraja i detaljno utvrdi što i kako raditi. S provedbenim tijelima ćemo razmotriti obveze koje imamo po projektu koji se financira iz fondova Europske unije. U interesu nam je da se projekt završi bez daljnjih oštećenja. Ne mislim da smo jedni protiv drugih, nego da su nam interesi isti. Ne prihvaćam tvrdnje o bespovratnom uništavanju Zvijezde. Ovo je bio projekt kojega je trebalo provesti”, rekao je Mandić.

Medić je postavio pitanje zašto radovi nisu zaustavljeni nakon što se pojavila prva pukotina, odnosno “zašto je dopušteno da se 20 ili 30 javnih i privatnih objekata u Zvijezdi potpuno uništi”. “Zašto naručitelj i nadzor nisu zaustavili tada radove? Kada je 1990-ih kopano u Ulici Matice hrvatske došlo je na jednom mjestu malo odvajanje pločnika od ruba poštanske zgrade i radovi su odmah zaustavljeni, a izvođači nisu polupali 40 kuća. Napravljena je katastrofalna politička greška, katastrofalna nadzorna greška i katastrofalna greška u izvođenju. Imamo nekoliko vodećih geostatičara i doktora znanosti s područja građevinarstva koji daju podršku našoj inicijativi. Ova predaja potpisa nije jedina stvar koju ćemo napraviti”, naveo je Medić.

Zatim je poručio Mandiću: “Smijte se slobodno, gradonačelniče”. Mandić je postavio potom pitanje tko se smije. “Dok me slušate smješkate se, a ovim ljudima nije do smijeha. Zar mislite da Vas zafrkavam? Kuće su okovane željezom da se ne raspadnu, Veleučilište u Karlovcu je upropašteno. Šprungiralo se četiri prsta, a prvo se šprung otvori milimetar ili dva. Zašto se nastavilo s radovima? Kako ste Vi i nadzor mogli dozvoliti da se nastave radovi”, upitao je ga je Medić.

Mandić mu je odgovorio da je jedna od opcija da se uopće ne ulaže u Draškovićevoj. “Kada kaže da se Draškovićeva neće raditi, ne ucjenjujem, nego spominjem kao opciju jer mi je stalo do vas. To nije patetika”, poručio je.

Voditelj Jedinice za provedbu projekta iz Vodovoda i kanalizacije Ivan Klokočki je upozorio da se naručitelju pripisuju uloge i nadzora i izvođača. “Znate da radove u ime investitora prati niz stručnjaka. Poduzeli smo sve da se za bilo kakvu dojavu štete ili na bilo koji prigovor građana informira. Nije točna pretpostavka da nismo reagirali. Zaista smo na oprezan način s ostalim dionicima vodili komunikaciju u interesu građana i nijednu prijavu štete nismo zanemarili”, rekao je Klokočki.

Mandić je najavio da će i Grad Karlovac tražiti neovisne procjene šteta. “Mnogi stručnjaci su se uključili u priču, i to je legitimno. I ja sam poludio zbog KAMOD-a. Zanima me što je tamo rađeno, što je trebalo napraviti i što je projektirano. Tražit ću sve informacije o tome što je kada i kako obnovljeno na Veleučilištu u Karlovcu. Ovo je previše ozbiljna tema da bi bilo tko od nas gledao samo sebe”, naveo je Mandić.

Stanarka Tatjana Tot je rekla kako je primijetila da se zgrada KAMOD-a obnavlja iznutra. “Naše kuće su naš dom. Naravno da nam je neprihvatljivo da se za radova kuće naruše toliko da moramo iseliti. Nemamo financijskih i stručnih mogućnosti da odmah obnavljamo svoje domove, a i zašto bismo? KAMOD se već sada obnavlja iznutra. Ako se dogodi u Draškovićevoj isto ono što se dogodilo u Zvijezdi, bit će kasno. Nemamo po dvije nekretnine, no i da imamo, nije pošteno tako raditi”, napomenula je T. Tot.

Maja Draženović Begić iz Draškovićeve je ustvrdila da “nitko normalan ne želi da grad ostane na ovoj razini infrastrukture i da propada”, ali da stanari žele da se neće na Gazi za radova događati ono što se dogodilo u Zvijezdi. “Imam tamo dom, posao i kredite. Probajte to shvatiti. Trebalo bi Vam biti drago što postoje oni koji žele sudjelovati u gradskom, pa u širem smislu i u političkom životu. Ne želimo se baviti strukom, ali od nje ne smijemo raditi niti svetinju pa zanemariti što vidimo očima i zdravim razumom. Zaštitite nas”, poručila je gradonačelniku M. Draženović Begić.

Mandić je istaknuo važnost povjerenja u struku.

*objavljeno na KAportalu