HSP u Karlovcu održao skup: “Ne budite idioti, izađite na izbore”

“U staroj Grčkoj, ako se nisi htio uključiti u politiku, nazivan si idiotom. Ne budite idioti – izađite na izbore. Moja mater je rođena u Karlovcu. Tu mi je djed radio za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske. Svi znate tko je Joža Boljkovac – tko ne zna rođen je na drugoj planeti. Tu je 250 masovnih grobnica. Znate li tko je Đuro Zatezalo? Pobili su pola nacije ovdje, a mi šutimo o tome. Danas vladaju ti isti karakteri, a mi šutimo, izlazi nas 30 posto na izbore, a onda kukamo po birtijama. Ili ste dio rješenja ili ste dio problema”, poručio je u subotu na skupu Hrvatske stranke prava (HSP) u Karlovcu general Željko Glasnović.

Dodao je da je “osim klasnog genocida i aristocida, nad ovim narodom izvršen i memoricid – brisanje kolektivne memorije”. “Nismo izolirano društvo. Vodi se vani na svim razinama rat i moramo se uključiti. Sveti Benedikt je zaštitnik Europe. Katolici će opet možda biti u katakombama, kao za Rimskog Carstva, ali moramo se rokat. Ako ne znate za koga glasati, pročitajte Doktrirarnu notu svetog Ivana Pavla II. Ako ste kršćanin i primili ste sakramente, možete razlučiti između svjetla i tame, dobroga i zla, inače ste nominalni kršćanin”, rekao je general Glasnović.

Pravaši na predstojeće parlamentarne izbore izlaze, između ostaloga, i s udrugom Hrvatsko bilo u kojoj je jedan od viđenijih članova general Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) Ante Prkačin. On je u Karlovcu kritizirao Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) i njezinog predsjednika Andreja Plenkovića zbog suradnje sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom (SDSS) Milorada Pupovca. “Nije mi na kraj pameti napustiti politiku, a mislio sam. Plenković ne shvaća kakvo zlo čini hrvatskom nacionalnom i državnom interesu kada daje 30 milijuna eura za izgradnju i obnovu kojekakvih srpskih domova. Da je dao pravoslavnoj sirotinji, koja bi vremenom polako postala Hrvatom, da im izgradi cestu, kanalizaciju… On to daje Pupovcu, da on napravi srpski dom, da se stekne dojam da je srpstvo profitablno i ugledno. Neće mu to proći. U Slavonskom Brodu nitko od lokalnih Srba neće ući u taj dom jer takozvani brodski Srbi više ne žele biti Srbima”, rekao je Prkačin.

Naveo je da je po popisima iz 1782. i 1802. godine na prostoru hrvatskih zemalja u Habsburškoj Monarhiji bilo 1,630.000 stanovnika, “a samo dvije tisuće pripadnika nacionalnih manjina, i to židovske nacionalne manjine, a po vjerskom opredjeljenju bilo je 75 ili 76 posto katolika, jedan do dva posto drugih, a ostalo pravoslavni”. “Svi ti pravoslavni vjernici su jednoga dana postali Srbi. Hrvatski i bosanski Srbi nisu Srbi – među njima je etničkih Srba do tri posto, i to posebno trebamo imati u vidu”, upozorio je Prkačin.

Objasnio je “kako su ovi nesretnici postali Srbi”. “Ferhad-paša Sokolović je prvi naselio Srbe do ovih prostora. Laž je da su Srbi kršćansku civilizaciju branili od Turaka. U jednoj jedinoj kršćansko-turskoj bitki su Srbi sudjelovali na kršćanskoj strani, ako zanemarimo Bitku na Marici iz 1371. godine. Ne zna se da su u Bitki na Kosovu polju sudjelovale tri hrvatske vojske – dvije iz Hrvatske i jedna iz Bosne. U svakoj drugoj tursko-kršćanskoj bitci Srbi su bili odane sluge. Kad su tako hrabro branili kršćanstvo pomicali su se pred Turcima prema Bosni i Hrvatskoj i tu se nastanili, ali to nije točno. Otpor Turcima su pružali Bugari, Rumunji, Grci, Albanci, Vlasi i ostali, a Srbi su bili sluge, uvaženi, maženi i paženi. Taj se pravoslavni puk tu naselio i pravoslavlje je postalo profitabilno. To dvojbeno stanovništvo je dobilo neke uvjete. Jednostavno nisu plaćali poreze, a tada nije bilo srpstva i hrvatstva, nego katolika i pravoslavnih – katoličko selo bi plaćalo obveze, a pravoslavno nijednu, pa se prelazilo na pravoslavlje, a nakon sto i nešto više godina postaju Srbi. Prema tim ljudima moramo imati poseban osjećaj, a Plenković taj osjećaj ne može imati jer nema osjećaja niti prema svome narodu”, rekao je Prkačin.

Nastavio je da su “dvadeset predsjednika Izraela bili ratnici” i da je “među njima bilo rastom nižih koji su radili diverzije odjeveni u ženske haljine, a Hrvatsku vode dva ratna dezertera, i to je razlog za to da mućnemo glavom”. “Imamo znanja i ljude za to da obnovimo Hrvatsku. Pravaštvo je u svakom trenutku pronalazilo odgovor na hrvatske probleme”, ustvrdio je Prkačin.

Dodao je da se HSP “ekipira”. “Sada svaki birač i Hrvat zna da postoji mogućnost da prijeđemo izborni prag u svakoj izbornoj jedinici. Djelujemo uvjerljivo, naši će nam simpatizeri dati glasove, u parlamentu ćemo zadržati vidno mjesto i vjerujem da smo na dobrom putu da pravaši daju Hrvatskoj koliko treba i Hrvatska će vrlo brzo biti dostojna i vrijedna svih žrtava koje su pale kroz povijest za nju”, rekao je Prkačin.

Predsjednik udruge Hrvatsko bilo Darijo Žepina je istaknuo da HSP za pregovora o stvaranju koalicija nikoga nije ucjenjivao, a Zorana Milanovića je nazvao ludim. “Ono što nemaju HDZ i ljevica od medija, ima Domovinski pokret. Mi smo mali i imamo društvene mreže – tu nas ne mogu zaustaviti. Naš glas se mora kapilarno širiti. Bio sam veseo kada je naš ludi Predsjednik odredio srijedu za datum izbora. Očekujem da će izlaznost biti znatno veća no inače. Nemojte previše pratiti ankete. Znam kako se rade i kako se kupuju poeni. Prije pet ili šest mjeseci je HSP bio prisutan u anketama, a danas niti ne pitaju anektirane za nj. Uopće nismo uvršteni u ankete. Gospoda iz anketarskih kuća imaju pravo odrediti i koga će se mjeriti. Koja agencija ima pravo isključiti iz ispitivanja bilo koga i pogodovati pet frakcija? Hrvatsko bilo je okvir za političko djelovanje, a ne sveta krava, dok je HSP najstarija stranka i nju treba baštiniti”, napomenuo je Žepina.

Pukovnik Marko Skejo je ustvrdio da se u stranke koje je nazvao navodno hrvatskima “infiltrirao čisti komunizam”. “No, među nama i na ognjištu je ostala žerava i ona može sutra planuti. Budite skupa, dajmo doprinos na izborima. Možemo polučiti dobar rezultat. Pravaši će biti uvijek stožerna stranka u hrvatskom društvu. Oni su uvijek vodili glavne bitke, i 1941. i 1991., a i danas će voditi – sve će ovo sjesti na svoje. Pravaš nastaje u majčinoj utrobi i pravaštvo se živi. Vjerujem da ćemo postati, ako ništa, a onda barem veliki korektiv hrvatske politike. Bog i Hrvati! Za dom – spremni!”, pozdravio je prisutne Skejo.

Dopredsjednik HSP-a Josip Mišković je ispričao predsjednika Nikicu Augustinovića koji je izostao iz zdravstvenih razloga. “Male stranke se nastoji utopiti u jedan od blokova, a to za demokraciju nije dobro. Trebamo ostati svoji, ono što jesmo, sa snagama koje imamo i trebamo vjerovati u sebe. Predsjedništvo Hrvatske stranke prava i ostali koji slažu kockice za naredne parlamentarne izbore stavljaju naglasak na dvije izborne jedinice, a jedna od njih je i VII. Ako uložimo maksimalan trud, možemo ostvariti parlamentarni status. Ovo predizborno vrijeme je izuzetno kratko, no treba učiniti sve. Neka nam ne bude teško nazvati prijatelje da izađu na izbore. Ljudima je već pomalo dosta politike i svakodnevnih problema, a posebno je u zadnje četiri godine dio Hrvata digao ruke od politike jer ne svjedočimo politici nego prepucavanju. Nacija, obitelj, vjera su naša načela i predstavljamo čast, ponos i ljubav prema Hrvatskoj. Odradimo ovaj posao priprema izbora ozbiljno i svjesno”, poručio je Mišković.

Predsjednik Glavnog stana Ante Komljen je istaknuo da pravaša nema u strankama koje nisu HSP i njegovi partneri. “U zadnje vrijeme slušamo dosta laži da smo u pregovorima tražili nešto, a tražili smo samo to da nas se poštuje. Nismo tražili ništa nemoguće. Dogovorili smo se s udrugom Hrvatsko bilo, ali to niti nije bila riječ o dogovoru, nego smo samo temeljem pogleda znali da ćemo na parlamentarnim izborima nastupiti zajedno. S nama se može razgovarati, nismo svete krave, ali se mora znati da smo državotvorna stranka, a ne trafika ili trgovina. Preuzimajući funkciju predsjednika Glavnog stana obećao sam krv, znoj i suze i tako i radimo. HOS smo vratili HSP-u dolaskom našeg pukovnika Skeje u stranku, vratili državotvornost, odnosno one koji su osnivali stranku, kao što je Tomislav Jonjić. Tko god je dolazio, nije uvjetovao. Ovo je naša prilika. Naše liste u VII. i IX. izbornoj jedinici nose generali pobjedničke hrvatske vojske. Tko to još ima”, retorički se zapitao Komljen.

Osvrnuo se na “neke ‘domoljubne’ novinare” koji tvrde “da samo u jednoj stranci ima branitelja”. “Naš predsjednik Augustinović je dragovoljac Domovinskog rata, ja sam otišao u rat s 18 godina života, a da ne govorim koliko imamo generala i pukovnika. Ne hvalimo se s time, ali moramo samo znati da je sada prilika napraviti ono što smo trebali napraviti 1996. – osigurati da hrvatsku državu vode oni koji su je stvarali. Bog i Hrvati! Za dom – spremni!”, poručio je Komljen.

Jonjić je također ustvrdio da je “pravaška misao u temeljima hrvatske države”. “U ovim predizbornim danima kada smo zaokupljeni pokušajem faktičnog državnog udara koji dovodi do daljnje bipolarizacije hrvatske političke scene i koji će vrlo vjerojatno dovesti do koncentriranja hrvatskih nacionalnih i državotvornih snaga oko HDZ-a, pokušaj povezivanja nas malih stranaka je simboličan pokušaj ujedinjenja hrvatskih državotvornih snaga koji u svakom trenutku treba ohrabrivati i ne treba očajavati što nije uspio u okupljanju svih koje treba okupiti, pa i onih koji stalno pozivaju na ujedinjenje. Treba s puno pouzdanja gledati na budućnost i raditi na približavanju”, poručio je Jonjić.

Dražen Katić je istaknuo važnost političkog marketinga za motiviranje birača, a predsjednik županijskog HSP-a Željko Belanek je istaknuo da je HSP politička organizacija koja okuplja. “Da bih na županijskoj razini ostvario cilj, pozvao sam neke svoje prijatelje i podignuli smo odmah dvije ili tri organizacije. Kanio sam pozvati intelektualce, one od nekog znanja. Hodati po ulici i lamentirati da šaht ne valja i da je zgrada pukla je bezveze – treba reći kako to riješiti. Obnavljali smo podružnice. Oformili smo tri stručna tima. Važno je radno mjesto – ljudi imaju 800 eura plaće umjesto dvije i pol tisuće eura jer se imaju luftoguzi neradnici i nikogovići. Oformili smo gospodarsko-inženjerski tim kojega vodi strojar Ivan Vidaković. Napravili smo Klub žena HSP-a ‘Ružica Kvaternik’ kojega vodi Marta Živković. Danas je svaki drek branitelj, a branitelja nije bilo puno. Oformili smo odbor za branitelje HOS-a i Zbora narodne garde. Taj tim ljudi vodi Jadranko Živčić. Tamo gdje HSP ima podružnicu, bit će i lista za koju će se moći glasati. Nadam se da će moj tim uskoro baciti rukavicu u lice neradnicima, luftoguzima, onima što samo šeću po Karlovcu i govore koji šaht ne valja. To su plaćenici i zna se tko ih plaća”, rekao je Belanek.

*objavljeno na KAportalu