Možemo: Ravnatelj Muzeja grada Karlovca imenovan protustatutarno

Gradonačelnik Damir Mandić je imenovao ravnateljem Muzeja grada Karlovca kolegu iz HDZ-a Igora Čuliga protivno statutu te ustanove, a Upravno vijeće je Čuliga odabralo preglasavanjem predstavnika radnika i struke te se najavljuju tužbe, obavijestilo je Možemo u ponedjeljak.

Iz Možemo su objasnili da je Upravno vijeće Muzeja grada Karlovca 13. prosinca 2023. godine dalo podršku Čuligu za ravnatelja s tri glasa ZA i dva glasa PROTIV, a da je Mandić potom 28. prosinca i imenovao novog ravnatelja, unatoč tome što po statutu te ustanove ravnatelja imenuje Gradsko vijeće Karlovca.

“Ta odluka i taj izbor su višestruko upitni i beskrajno licemjerni, kako je to i uobičajeno kada je o Hrvatskoj demokratskoj zajednici i Mandiću riječ”, naveli su iz Možemo.

Nastavili su da se na natječaj javilo troje kandidata i da su svi zaposlenici te ustanove – kustos Igor Čulig, viša kustosica Lana Bede i muzejska savjetnica Sanda Kočevar. Iz Možemo su dodali da su na sjednici Upravnog vijeća na kojemu se odlučivalo o kandidaturama bili prisutni svi članovi – predsjednik Ivan Pavlović, Ivana Basarac i Ivana Kolić uime Grada Karlovca kao osnivača, viši kustos Luka Čorak uime Stručnog vijeća i Vera Stipetić uime Radničkog vijeća.

“Iz zapisnika je vidljivo da Čulig nema podršku većine zaposlenika ni Stručnog vijeća. Oni za ravnateljicu podržavaju muzejsku savjetnicu, magistru znanosti S. Kočevar kao osobu u najvišem zvanju koja se istakla svojim dosadašnjim radom te kvalitetnim, sveobuhvatnim, realnim i ostvarivim četverogodišnjim programom rada, kao i stručnim, radnim i organizacijskim sposobnostima, za razliku od Čuliga”, poručili su iz Možemo.

Napomenuli su da “u Karlovcu vlada praksa sakrivanja programa na temelju kojih bi trebalo birati vodeće ljude kulturnih i drugih javnih ustanova”, pa zato nisu obznanjeni niti sada programi kandidata. “Još je strašnije da su predstavnici osnivača odbili mogućnost intervjua s kandidatima. Situacija je još apsurdnija, ako znamo da se intervjuira kandidate gotovo za svako radno mjesto, ali za čelnu osobu ovako značajne ustanove to nije potrebno”, nastavili su iz Možemo i tvrdnje potkrijepili dostavom zapisnika.

Možemo je navelo da će kandidatkinje tužiti. S. Kočevar je rekla Hini da je pokrenula sudski spor.

*objavila Hrvatska izvještajna novinska agencija