Miroslav Delić: Niska je razina poznavanja potrošačkih prava

Nekadašnji karlovački gradski vijećnik Socijaldemokratske partije Hrvatske Miroslav Delić trenutačno igra nekoliko uloga. Predsjednik je Udruge antifašista Karlovca i potpredsjednik Zajednice udruga antifašista Karlovačke županije, a ujedno je i potpredsjednik Udruge za zaštitu potrošača Karlovca Korana i predstavnik te organizacije civilnog društva u Vijeću za zaštitu potrošača javnih usluga Grada Karlovca, pa ga za početak pitamo u novom intervjuu iz ciklusa ZOOM POLITIKON na KAportalu je li zadovoljan povećanjem cijena usluga vodoopskrbe i odvodnje u Karlovcu s Novom godinom i zalaže li se za to da se one dignu još više, “u nebo”, s obzirom da je Vijeće dalo suglasnost na to.

“Udruga za zaštitu potrošača Karlovca Korana ne može podržati uvećanje cijena komunalnih usluga, makar se pritom radilo o neznatnim iznosima. No, u Vijeću za zaštitu potrošača javnih usluga Grada Karlovca naša udruga ima samo jednog predstavnika i redovito nas se preglasa. Bio sam protiv spomenutog uvećanja cijena usluge vodoopskrbe i odvodnje, ali smo bespomoćni. U neka bolja vremena smo u tom savjetodavnom tijelu imali dva predstavnika, pa smo imali i bolje mogućnosti da više postignemo. Ne podržavam cijene komunalnih usluga koje bi ‘letjele u nebo'”, odgovara 66-godišnji Delić.

Osim Vas kao predstavnika Udruge za zaštitu potrošača Karlovca Korana u Vijeću za zaštitu potrošača javnih usluga Grada Karlovca su i predstavnici Udruge suvlasnika-stanara Karlovca, zamjenica gradonačelnika, predstavnik gradske uprave, predstavnica Hrvatske gospodarske komore, predstavnik Hrvatske obrtničke komore, odnosno Udruženja obrtnika Karlovca, dva člana Gradskog vijeća Karlovca i predstavnik Matice umirovljenika Karlovca.

  • Tako je. Naša udruga jako dobro surađuje s Udrugom suvlasnika-stanara Karlovca, odnosno ja osobno s gospodinom Alenom Kristovićem kao predsjednikom i predstavnikom te udruge u Vijeću za zaštitu potrošača javnih usluga Grada Karlovca. Ne možemo utjecati na ostale članove tog vijeća. Prije ovog saziva, Gradsko vijeće Karlovca je u tom tijelu bilo zastupljeno s jednim predstavnikom pozicije i jednim opozicije, a sada su zastupljeni samo predstavnici pozicije. Navodno je to tako zbog greške u proceduri, a možda opozicija nije reagirala na vrijeme, pa su im imenovanja “prošla ispod radara”. Vlast sasluša mišljenje zaštitnika potrošača, ali se odlučuje dizanjem ruku i prebrojavanjem glasova. Kolega Kristović i ja smo uvijek protiv povećanja cijena komunalnih usluga.

Nije li nekad i razborito uvećati cijene?

  • Moju suglasnost mogu za uvećanje cijena dobiti jedino ako to prati uvećanje kvalitete usluga. U tom slučaju bih možda razmislio o podržavanju takvog prijedloga, no takav prijedlog još nije stigao. Morali bi tada obrazložiti o kakvom uvećanju kvalitete se radi. Zna se za velike gubitke u vodovodu. Ako bi se jamčilo da bi se takvi gubici bitno smanjili, razmislio bih bih li podržao uvećanje cijene usluga. Ostali članovi Vijeća za zaštitu potrošača javnih usluga Grada Karlovca su također potrošači, ali se u pravilu stave na stranu politike, pa se takvo mišljenje i donese.

Hoće li Vijeće za zaštitu potrošača javnih usluga Grada Karlovca sudjelovati pri određivanju nove cijene parkiranja?

  • Hoće. Imamo informaciju da će se umanjiti cijena parkiranja. Uključit ćemo se u javnu raspravu. Podržavamo pojeftinjenje.

Kako biste ocijenili kvalitetu komunalnih usluga u Karlovcu?

  • Mogu iznijeti probleme koje javljaju potrošači. Jedan od njih je plaćanje odvoza otpada s vikendica – plaćaju već odvoz otpada u gradu, pa se pitaju zašto bi morali i s vikendica. Ako dokažu da na vikendici nema potrošnje električne energije, ne moraju plaćati odvoz komunalnog otpada. Nemamo drugih pritužbi. Moram istaknuti da potrošači ne poznaju svoja prava i treba to promijeniti. Riječ je uistinu u niskoj razini poznavanja potrošačkih prava.

U čemu je najveći problem?

  • Godinama se provlači problem telekomunikacija. Nije riječ samo o cijeni usluge, nego i o njezinoj kvaliteti, posebice u gradskom prstenu gdje je signal slab i ne omogućuje da se koriste sve blagodati telefonije i interneta. Javlja se i problem povrata robe. Po novom Zakonu o zaštiti potrošača, kupac robe nema pravo na povrat novca, osim ako tu robu nije kupio na neviđeno, mrežnom narudžbom i slično. Zakonodavac je rekao da su potrošači u trgovini imali mogućnost vidjeti proizvod i odlučiti o kupnji. Neki trgovci unatoč tome izlaze kupcima u susret, pa im omoguće povrat sredstava. Uglavnom, može se kupljeni proizvod zamijeniti za neki drugi, ali ne ostvariti i povrat novca.

Kako se građani mogu obratiti Udruzi za zaštitu potrošača Karlovca Korana i Vijeću za zaštitu potrošača javnih usluga Grada Karlovca?

  • Na mrežnoj stranici su navedeni kontakti naše udruge. Vijeće za zaštitu potrošača javnih usluga Grada Karlovca do sada nije dobilo niti jednu pritužbu građana na rad pružatelja komunalnih usluga.

Je li to zato što građani ne znaju za postojanje tog vijeća ili je to zato što su komunalne usluge u Karlovcu savršene?

  • Volio bih da je riječ o ovome drugome, no ipak je riječ o tome da građani ne poznaju svoja potrošačka prava. Građani su ujedno financijski nepismeni. Udruga je provodila projekte financijskog opismenjavanja djece, što je Grad Karlovac podržavao.

Predsjednica Udruge za zaštitu potrošača Karlovca Korana je Vaša nekadašnja kolegica iz Gradskog vijeća Karlovca i SDP-a Marina Novaković Matanić. Jeste li i dalje aktivni u stranci?

  • Nisam. I dalje sam član stranke, no zatvorio sam svoj politički krug. Pratim što se događa iz medija.

Zašto niste više politički aktivni?

  • Došao je kraj tome. Dao sam više od 20 godina političkom angažmanu i SDP-u. Došlo je vrijeme da netko drugi taj angažman preuzme. Nisam budućnost stranke, nego njezina prošlost. Ostat ću uz SDP i podržavat ću ga, mada ta stranka nije na poželjnoj razini. Poručujem stranačkim kolegicama i kolegama da se moraju angažirati na terenu, da politički angažman počinje u mjesnim odborima i u četvrtima, a onda se nastavlja dalje.

Vi ste na Gazi?

  • Tako je.

Tamo SDP na prošlogodišnjim mjesnim izborima nije imao svoju listu nego je podržao jednu nestranačku.

  • Tako je. Osobno tu listu nisam podržao jer je SDP zaslužio imati listu na Gazi. Dok sam bio aktivan, SDP je na Gazi pobjeđivao u gotovo svim izborima. Jedno vrijeme smo imali najbolji rezultat u četvrti i aktivan mjesni ogranak. Nažalost, stranka je odlučila podržati nezavisnu listu. O tome me nitko nije niti pitao. Nisam podržao tu listu i zbog toga nemam grižnju savjesti.

Jeste li glasali za tu listu?

  • Izašao sam na izbore, a neću se izjasniti za koga sam glasao.

Kome ste uputili upravo poruke, stranačkim kolegama na nacionalnoj, županijskoj ili gradskoj razini?

  • Zadržao bih se na gradskoj razini i mjesnoj samoupravi. Koliko je SDP uopće imao svojih lista na mjesnim izborima? Svojevremeno smo imali liste i ogranke u svim četvrtima i u ponekom mjesnom odboru. Svoj sam politički put zatvorio, da kažem to tako, slično bivšem premijeru.

Poručujete “Hvala i doviđenja”?

  • Da. Ipak, nema šanse da prođem onako kako je prošla osoba na koju se referiramo.

Nećete na put u Austriju?

  • Hoću, jer mi u Salzburgu, upravo u gradu u kojemu su tog gospodina i uhvatili, žive kćer, zet i unuk.

Zašto ste član antifašističkih udruga?

  • Dugo sam član. To je moje opredjeljenje i nešto od čega ne mogu pobjeći. Opće je poznato da su Udrugu antifašista Karlovca vodili vremešni, a kao mlađi od njih sam osjetio poziv da im pomognem da se organizacija održi. Ulio sam svojim angažmanom dodatan život Udruzi antifašista Karlovca. Ne bih se dobro osjećao, da je ta udruga nestala. Došli su u međuvremenu i mlađi koji se ne žele javno pokazivati iz straha od egzistencije.

Nije li izgrađena slika o antifašistima kao neustrašivim borcima?

  • Bili su borci. Od 1941. do 1945. su kao mladići jurišali neustrašivo i nepokolebljivo. U mirnodopsko vrijeme postoji izbor, a u ono vrijeme su mogli birati čekati milost ili nemilost okupatora ili se boriti za preživljavanje sebe i svoje obitelji, a mnogi su se borili i za Hrvatsku. Antifašisti za Drugog svjetskog rata nisu bili samo komunisti.

Jeste li primijetili da je antifašizam postao ideologija nedemokratskog jugoslavenskog režima, a danas je još ideologija nedemokratskih režima kao što su kineski i ruski, pa je i Vladimir Putin započeo rat protiv Ukrajine s izlikom da se bori protiv fašizma. Je li Vas to pokolebalo u antifašističkom opredjeljenju?

  • Da bismo odgovorili na pitanje što je antifašizam, morali bismo definirati fašizam, naravno ne u onom obliku kakav je bio 1941. Danas se fašizam očituje kao teror, ukidanje ljudskih prava, masovni zločini, rasizam, ekstremni nacionalizam… Antifašizam se bori za ravnopravnost među narodima i nacijama i među spolovima, pa i među različitim profesijama. Antifašizam je nadnacionalni i nadideološki pokret. Kako ostati imun na pokliče za sportskih natjecanja kada se veliča ustaštvo ili kada kvazipovjesničari revidiraju povijest i iskrivljuju činjenice uz pomoć nekih političkih struktura i propovjednika? Nije li to razlog da se uključimo u demokratski pokret, u reakciju da se očuvaju demokracija i mir? Eto, to su razlozi zašto sam angažiran u antifašističkim udrugama, a motivi vezani za Drugi svjetski rat ne postoje više. Ne podržavam agresiju na Ukrajinu. Dvojbeno je zašto je taj rat uopće započet. Imam o tome svoje mišljenje, no u udruzi to nismo raspravili. Ovaj rat je bez presedana i frustrira jer su mrtvi na sve strane i jer se razvaljuju gradovi.

Sve se to radi u ime antifašizma.

  • Ne slažem se. Istina je da je poklič “Slava Ukrajini”, pod kojim su ubijani mnogi Rusi, pandan pokliču “Za dom – spremni”. No, sve je izmaklo kontroli i nisam kompetentan da dajem sudove o globalnoj politici. Neka taj problem rješavaju oni koji to pokrenuli, zajedno sa Sjedinjenim Državama, Europskom unijom i tako dalje.

*objavljeno na KAportalu