U Karlovcu obilježena 32. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske

“I sama sam pred 32 godine bila s tisućama Hrvata i Hrvatica u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića te osjetila ponos i snagu, radost i slavlje koje se ne da niti prepričati niti ponoviti. I danas se sjećam riječi predsjednika Franje Tuđmana koji je rekao da danas slavimo, a potom treba zasukati rukave i graditi novu demokratsku Hrvatsku. Bila su to teška vremena kada je trećina Hrvatske bila okupirana. Često smo trčali u skloništa i bili u strahu za najbliže, gledali i slušali rakete koji su padali po voljenom Karlovcu. Onda je za šest godina Hrvatska postala cjelovita. Zasukali smo rukave, gradili i izgradili slobodnu, nezavisnu, modernu, suvremenu Hrvatsku koja je danas ponosna članica Europske unije i NATO saveza koja je danas dio Šengenskog prostora i eurozone”, poručila je u ponedjeljak u Gradskom kazalištu “Zorin dom” u Karlovcu za svečane akademije održane povodom 32. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, što su organizirali Dokumentacijsko-memorijalni centar hrvatskih branitelja “Damir Pintar”, Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, Županija karlovačka i Grad Karlovac, karlovačka županica Martina Furdek Hajdin.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić je istaknuo da je Hrvatska međunarodno priznata zahvaljujući prije svega hrvatskim braniteljima koji su tada bili u rovovima i hrvatskom vrhu na čelu s predsjednikom Tuđmanom. “Da nije bilo toga, teško bismo bilo koga uvjerili da nas prizna. To vrijeme, zajedništvo, ta borba i volja nam je svima obveza, prije svega prema onima koji danas nisu s nama”, rekao je Mandić

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je napomenuo da je predsjednik Tuđman 30. svibnja “trasirao smjer u osamostaljenje”. “Jedna od prvih smjernica bila je uspostaviti zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske u ostvarenje tog cilja. Nismo imali sreću ostvariti to u miru, već smo bili izloženi brutalnoj agresiji. Tu dolazi do izražaja hrvatski čovjek, njegova hrabrost i spremnost slijediti smjernice predsjednika Tuđmana. Bili smo izloženi nerazumijevanju međunarodne zajednice, naših ciljeva i okolnosti. Bili smo izloženi i međunarodnom embargu na uvoz naoružanja, no niti to nas nije spriječilo da se branimo. Kada smo dobili međunarodno priznanje, dobili smo i nov motiv. Ustrajno smo svakodnevno gradili svoju zemlju. U operaciji Oluja smo oslobodili većinu teritorija, a 1998. jedinstvenim pristupom i mudrošću predsjednika Tuđmana i cijele naše diplomacije uspješno integrirali Podunavlje u ustavnopravni poredak”, podsjetio je Medved i dodao: “Vjerujem da ste svi prepoznali važnost prenošenja mladima te istine. Iskazujemo zahvalu svima koji su kroz povijest težili samostalnoj i suverenoj Hrvatskoj. Naša generacija je imala tu sreću da ostvari taj san.”

Ustvrdio je da je Republika Hrvatska ostvarila gotovo sve strateške ciljeve. “Ona je danas snažna i sigurna zemlja. Snažna je jer su joj temelji hrabri hrvatski branitelji i žrtva koju smo kao narod podnijeli za slobodu. Važno je nastaviti baš na tim načelima i u skladu s vizionarskim pristupom predsjednika Tuđmana ulagati energiju u to da bude još snažnija. Jedan od strateških ciljeva pred nama i za kojega moramo pronaći rješenje je demografska revitalizacija. Pronađimo model da očuvamo sve naše krajeve koji su danas, nažalost, pusti, uvelike stoga jer su bili spaljeni u Domovinskom ratu, jer je narod bio ubijan i protjeran. Vjerujem da i danas imamo mudrosti i snage ostvariti i taj strateški cilj za one koji dolaze nakon nas, ali uvijek inspirirani hrabrošću i žrtvom onih koji su bili s nama i koji su svoje živote položili na oltar domovine”, poručio je Medved.

Dopredsjednica Dokumentacijsko-memorijalnog centra hrvatskih branitelja “Damir Pintar” Ivanka Vukas-Grdić je podsjetila da se u Karlovcu već dva desetljeća obilježavaju godišnjice međunarodnog priznanja hrvatske i posebno istaknula ulogu monsinjora Ferdinanda Vražića kao idejnog začetnika i onoga koji je zagovarao da se u toj tradiciji ustraje.

*objavljeno na KAportalu