Za osam mjeseci rekonstruiran koranski most na Rakovcu

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić i pročelnica Upravnog odjela za gradnju i zaštitu okoliša Grada Ana Hranilović Trubić izvijestili su u ponedjeljak u Karlovcu kako će se Most specijalne jedinice policije “Grom”, koji spaja Rakovac i Gornje Mekušje, a koji je odlukom Gradskog vijeća 2021. na 30. godišnjicu ratnog zločina počinjenog na njemu nazvan po jedinici čiji je pripadnik zločin i počinio, rekonstruirati u roku osam mjeseci, da je ulaganje vrijedno 1,350.000 eura i da je u potpunosti financirano iz gradskog proračuna.

Dodano je da radove izvodi tvrtka Sitolor iz Slavonskog Broda, da je nadzor povjeren tvrtki Labos iz Varaždina, a da je Grad financirao izradu projektne dokumentacije 2019. godine, temeljem čega je ishođena građevinska dozvola. Pročelnica je naglasila i da je most izgrađen 1969. godine po projektu Krunoslava Tonkovića i da se od tada nije značajno ulagalo u taj objekt.

“Bit će obnovljeni upornjaci, luk i stupovi, a prijelazne naprave će biti zamijenjene, uklonit će se asfaltni zastor i postavljen novi. Nakon izmjene hidroizolacije bit će obnovit će se oborinska odvodnja. Bit će uklonjena ograda. Nakon toga će se s obje strane za 50 centimetara proširiti most kako bi bilo dovoljno mjesta, a nova će ograda biti viša od postojeće”, navela je A. Hranilović Trubić.

Mandić je zamolio građane za strpljenje s obzirom da će se za radova promet preko mosta odvijati jednim trakom. Naveo je kako vjeruje da će po rekonstrukciji most biti sigurniji za prelazak “i da će estetski zadovoljavati kriterije koje postavlja Korana”. “Ovaj dio grada će sa šetnicom zaista dobiti vizualni identitet za ponos”, istaknuo je Mandić.

Dodao je i to da se most rekonstruira radi stavljanja u funkciju Poduzetničke zone “Gornje Mekušje”. “Već je sad za izvođenja radova u zoni vidljivo kolika je količina prometa. Pozvao bih sve na strpljenje. Vjerujem da će radovi biti završeni u roku i da ćemo nakon toga imati prekrasan Most Specijalne jedinice policije ‘Grom’, a i sigurnije prometovanje za pješake, bicikliste i motorni promet”, napomenuo je Mandić.

*objavljeno na KAportalu