Komemoriran Ivan Levačić

U utorak je u Karlovcu komemoriran i ispraćen najuspješniji hrvatskih biciklist svih vremena, sudionik Olimpijskih igara u Rimu 1960. godine Ivan Levačić, koji je umro u petak u 92. godini života.

Kao šesnaestogodišnjak je počeo voziti rabljeni bicikl marke “Puch” kojega je kupio od prve zarade
i s tim biciklom se utrkivao do 1956. godine. Nakon toga je postao član Biciklističkog kluba “Podravec”. Uspješno je potom nastupao i za “Dinamo” iz Zagreba i “Torpedo” iz Koprivnice, a od 1959. do 1963. je član BK “Karlovac” i kraće vrijeme BK “Metalac”.

Na Olimpijskim igrama je bio u skupini vozača s ostvarenim rezultatom od 13. do 33. mjesta. Najveći uspjeh ostvario je 1961. u etapnom natjecanju najboljih amatera svijeta u utrci Tour de l’ Avenir kada je osvojio pet mjesto nakon prijeđenih 2.200 kilometara. Iste godine postaje prvak Hrvatske, pobjeđuje na međunarodnoj utrci “Kroz Jugoslaviju” i proglašava ga se najboljim biciklistom Jugoslavije. Nastupao je na svjetskim prvenstvima u Danskoj 1956., Belgiji 1957., Francuskoj 1958. i Švicarskoj 1961. Tri puta je
proglašavan najboljim sportašem Karlovca.. Proglašen je 2001. godine počasnim građaninom Virja.

Predsjednik Karlovačke sportske zajednice Željko Šančić je rekao da “vjerujemo da je na nebeskim
stazama puno manje prepreka no što ih je bilo na zemaljskim”.

Predsjednik Zajednice sportova Karlovačke županije Želimir Feitl je podsjetio da su Levačića po nadimku nazivali Maconjom i da je veći dio života proveo u Karlovcu. “Na ploči koju je dobio na zagrebačkom Jarunu piše da nakon deset godina napornog i uspješnog bicikliranja zato što nije imao potpore i što od biciklizma nije mogao živjeti, prestaje s natjecanjem 1963. i ostaje živjeti u Karlovcu. Proglašen je 1975. godine najboljim biciklistom Jugoslavije svih vremena”, rekao je Feitl dodavši da je bio tvorničar, a kasnije prijevoznik.

Direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina Nikola Cik je rekao da su mještani Virja
“ponosni što je iz njihove sredine potekao tako uspješan, vrijedan i pošten čovjek”.

Gradonačelnik Damir Mandić je ukazao na slučajnost da se komemoracija Levačiću održava istog
dana kada se predstavlja i studija razvoja biciklizma u Karlovcu.

*rukopis za Hinu