Nabavljeno pet novih vozila za pražnjenje septičkih jama na području Karlovca i Duge Rese

“Ugovor smo potpisali prije godinu i pol i sva ova lijepa vozila su isporučena u roku. Različite su namjene i poboljšat će operativnost komunalnih tvrtki te će podignuti uslugu na višu razinu. Vozila su tehnološki suvremena i rađena po današnjim standardima. Najvrednije je ono s reciklažom, dakle namijenjeno je za čišćenje velikih sustava odvodnje, a velika mu je prednost što koristi vodu iz kanalizacije, odnosno pročišćava se voda u samome vozilu, čime se dobiva dvostruki učinak – poboljšava se učinkovitost vozila i ne troši se pitka voda. Moći će se koristiti i u zimskim uvjetima. Nabavljena su i dva manja vozila za dugoreško komunalno društvo – jedno za intervencije pražnjenja sabirnih jama građanstva, a drugo za čišćenje manjih sustava odvodnje u užem središtu grada”, rekao je u ponedjeljak na pročistaču otpadnih voda Karlovca i Duge Rese Srećko Oroz, direktor tvrtke Agra trgovina koja je nabavila nove kamione tvrtkama Vodovod i kanalizacija iz Karlovca te Komunalno Duga Resa.

Nabavljeno je ukupno pet vozila ukupne vrijednosti milijun i pol eura u sklopu projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac-Duga” vrijednog 54,8 milijuna eura i financiranog iz Kohezijskog fonda Europske unije, čiji je nositelj Vodovod i kanalizacija, a partneri su gradovi Karlovac i Duga Resa, Općina Barilović i Komunalno Duga Resa.

“Koristit ćemo vozila za pražnjenje septičkih jama na području Karlovca i Duge Rese. Sadržaj septičkih jama se odvozi na uređaj za pročišćavanje, kao i sadržaj iz sustava odvodnje”, rekla je direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica i podsjetila da je mulj nusprodukt pročišćavanja i da se u Karlovcu suši solarnom energijom, čime se “dobilo 90 posto suhih tvari mulja i time ćemo smanjiti volumen mulja za četiri puta godišnje”.

Dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar je rekao pak da će dva kamiona poslužiti za pražnjenje septičkih jama prije svega u onim vikend-naseljima s preuskim ulicama za mehanizaciju koja se do sada koristila. “Moći ćemo čistiti septičke jame najnaseljenijih područja uz Mrežnicu”, napomenuo je Boljar.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić je dodao da “više nema razloga da se septičke jame prazne po opskurnim mjestima”. “Čak je smanjena cijena pražnjenja, a postoji i odgovornost građana – kuda je kanalizacija prošla, da se spoji na nju, a gdje je nema, odnosno gdje je neće biti zbog neisplativosti ulaganja, da osvijestimo da pražnjenja moraju završiti na pročistaču. Moramo svi voditi brigu o zaštiti okoliša – Vodovod i kanalizacija, Grad Karlovac i svi stanovnici”, upozorio je gradonačelnik.

Europskim projektom kojega se u javnosti kolokvijalno naziva “Aglomeracija”, a koji se provodi od 2020. do kraja ove godine, izgradit će se 65 kilometara odvodnje, a rekonstruirati 6,9. Ujedno će se rekonstruirati 56 kilometara vodoopskrbe, izgraditi 27 crpnih stanica, već je izgrađeno postrojenje za solarno sušenje mulja i probni rad je pri kraju, a nabavljena su upravo i ova vozila. “Pored toga, Grad Karlovac, Grad Duga Resa, Gradska toplana i Elektra Karlovac- HEP ODS će u pojedinim naseljima investirati u ostalu infrastrukturu kao što su izgradnja oborinske odvodnje, nogostupa, obnova prometnica, rasvjete, opločnika, polaganje DTK mreže, obnova elektroenergetske infrastrukture te vrelovoda”, napomenuli su u Vodovodu i kanalizaciji.

*objavljeno na KAportalu