Branko Bačić obišao gradilište kod Vojnića i potresom pogođenu Rakovicu

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u utorak je posjetio Rakovicu koju je pogodio 1. svibnja potres te je kod Vojnića obišao obnovljenu kuću koju koristi Mario Šolaja i gradilište stambenih zgrada.

U Kolariću na području općine Vojnić je obišao izgradnju naselja s 11 kuća, što se odvija u sklopu projekta “Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu Republike Hrvatske na potresom pogođenim područjima”, a financira se novcem Europske unije te je njegova ukupna novčana vrijednost 46,2 milijuna eura. Riječ je o ulaganju novčane vrijednosti od 1,7 milijuna eura, što ne uključuje PDV. Radove izvodi AB gradnja, a nadzor vrši Prikaz.

Iz Ministarstva su objasnili da se radi o izgradnji šest kuća tlocrtne površine 70 četvornih metara te pet kuća tlocrtne površine 93 četvornih metra. Radovi su započeli 25. ožujka ove godine, a rok izvođenja je 180 dana.

Izgradnja infrastrukture novog naselja je novčane vrijednosti 345.000 eura bez PDV-a, a radove izvodi obrt GMTT Lešćanec.

Napomenuto je da se na području Sisačko-moslavačke županije u okviru istoga projekta gradi ukupno 20 novih zgrada s 308 stanova.

Istaknuto je i da prvenstvo za smještaj u te objekte imaju oni koji su do potresa živjeli u državnim nekretninama, kao i oni koji borave u mobilnim stambenim jedinicama dok traje obnova njihovih domova.

U obnovljenu kuću u Kolariću se nedavno nakon pet mjeseci radova na obnovi uselio Šolaja koji u njoj živi od 1998. “Sve je novo, čisto, uredno”, rekao je.

Kuća koju koristi je obnovljena u sklopu projekta ukupne vrijednosti 42,9 milijuna eura.

Načelnik Vojnića Nebojša Andrić je naveo da 50 obitelji s područja općine čeka stambeno zbrinjavanje i te bi se potrebe trebale uglavnom zadovoljiti izgradnjom još dvije zgrade.

Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin je naglasila da se “oporavak ovih krajeva ne može ostvariti bez javnog novca”, a Bačić da je na području Karlovačke županije obnovljen 181 objekt oštećen u petrinjskom potresu.

“Na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke ćemo izgraditi 50 kuća, među kojima je prvo ovo naselje od 11”, rekao je ministar.

U Rakovici je do sada utvrđeno da je oštećeno 77 objekata, a nakon utvrđenja visine šteta će se prionuti obnovi, najavio je.

*objavila Hrvatska izvještajna novinska agencija