U Gospiću predstavljen projekt razminiranja vrijedan 52,2 milijuna eura

U Gospiću je u srijedu predstavljen projekt Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske “Croatian Safe Steps CROSS” ukupne novčane vrijednosti 52.234.936,54 eura, a čiji je cilj razminirati 34.515.087 četvornih metara šuma i šumskog zemljišta, javlja Županija ličko-senjska.

Razminira se na području Ličko-senjske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. “Provedbom projekta omogućit će se učinkovito smanjenje minski sumnjivog područja, poboljšati sigurnost građana i turista u Republici Hrvatskoj, doprinijeti zaštiti zdravlja i života ljudi, zaštiti okoliša te očuvanju imovine. Korisnik projekta je Ministarstvo unutarnjih poslova, a operativno ga provodi Ravnateljstvo civilne zaštite”, priopćila je Županija ličko-senjska.

Predstavljanju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predstavnica Europske komisije Aida Liha Matejiček, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry i drugi.

Petry je naveo da se županija koju vodi razminira od 1996.

“Gledajući šume i brdsko-planinski dio, ličko područje je jako zahtjevno za razminiranje, a proces razminiranja bit će završen u naredne dvije godine. Većina poljoprivrednog zemljišta na području Ličko-senjske županije je deminirana kako bi ga stanovnici mogli koristiti za bavljenje poljoprivredom, stočarstvom u cilju razvoja gospodarstva”, naveo je Petry.

Božinović je rekao da je sustavno razminiranje jedan od najdugotrajnijih i najopasnijih poslova i da zahtijeva velika ulaganja.

“Za kompletno razminiranja ostale su nam još Ličko-senjska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Splitsko-dalmatinska županija koje su prema procjeni zagađene s približno deset tisuća eksplozivnih ostataka rata, mina i neeksplodiranih vojnih sredstava. Nakon gotovo 30 godina sustavnog razminiranja cijelu Hrvatsku ćemo u naredne dvije godine osloboditi od mina”, poručio je Božinović.

*objavila Hrvatska izvještajna novinska agencija