Kelteks i Hans Claussen AS proveli projekt – u solarne elektrane uložili 876.000 eura

Završen je dvogodišnji projekt tvrtki Kelteks iz Karlovca i Hans Claussen AS iz Norveške “Solarna elektrana Kelteks” ukupne novčane vrijednosti 876.318,70 eura i sufinanciran iz financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora s 345.764,62 eura, izvijestili su u ponedjeljak.

Projekt se sufinancirao iz programa “Energija i klimatske promjene” Islanda, Kneževine Lihtenštajn i Kraljevine Norveške.

Uložilo se u solarne elektrane i time smanjilo potrošnju električne energije iz distribucijske mreže za 28 posto, napomenula je voditeljica financija i računovodstva Kelteksa Valentina Vrbanek te dodala da se time omogućava javnoj mreži napajanje 138 kućanstava godišnje.

“Konfiguracija izgrađene solarne elektrane sastoji se od 12 invertera te 2.032 fotonaponska panela instaliranih na krovovima naših postojećih proizvodnih objekata. Izlazna snaga elektrane iznosi 499 kilovata, instaliranog kapaciteta 0,9 megavata. Ovom snagom proizvodit će 900.684 kilovatsata električne energije godišnje te smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za tri stotine tona godišnje, što je ekvivalent emisiji ugljičnog dioksida koju proizvede 214 automobila godišnje”, objasnila je V. Vrbanek i dodala da se već ostvaruju uštede na troškovima električne energije i povećava energetska učinkovitost tvrtke.

*objavio KAportal