KUD Rečica: Odbacujemo mogućnost da monografija krivotvori povijest Društva

“Kategorički odbacujemo mogućnost da se takvo djelo, koje se oslanja na dostupnu dokumentiranu građu i podatke, naziva krivotvorenjem povijesti Društva”, poručuje u očitovanju na intervju od utorka iz ciklusa SpiKA na Kaportalu s nekadašnjim voditeljem tamburaških orkestara i sastava Josipom Vuširom, koji smatra da se monografijom o stotoj godišnjici postojanja falsificirala povijest Kulturno-umjetničkog društva “Rečica”, uprava tog KUD-a.

Napominje da je tu knjigu njihovo društvo izdalo lani pod pokroviteljstvom Grada Karlovca, Županije karlovačke i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da autorica Kristina Vrbanek u uvodu navodi da je proučavala dokumentaciju Društva, stručnu literaturu i tisak te da sa sigurnošću može potvrditi da KUD “Rečica” ima stogodišnju tradiciju i da je ona možda i duža. Navode i da je bilo prekida u djelovanju zbog ratova “i drugih sličnih objektivnih okolnosti”, no da su bila kraća.

“Nadalje, projekt ‘Škola tambure’ je sufinanciran sredstvima Županije karlovačke i roditelji nikako ne sudjeluju financijski u troškovima. Gospodin Vušir potpuno netočno navodi da roditelji polaznika škole tambure mjesečno voditelju plaćaju 20 eura, iako je u jednom kraćem periodu to bilo neophodno jer nismo imali drugih izvora financiranja. Statutom nisu predviđena nikakva plaćanja od strane članova izravno prema voditeljima, s obzirom na to da sve obveze prema voditeljima izvršava KUD”, navodi Uprava.

Nastavlja se da ne ulaze “u detaljnu analizu svih navoda koje iznosi gospodin Vušir”. “KUD ‘Rečica’ je do sada djelovalo i nadalje djeluje s ciljem očuvanja običaja, pjesama, plesa uz okupljanje svih generacija. Svojem djelovanju pristupa s velikim entuzijazmom te u iskrenom uvjerenju da zaista pridonosimo očuvanju baštine u lokalnoj zajednici, a i šire. Naš rad je javnog karaktera o čemu redovno i transparentno izvještavamo putem društvenih mreža i medija”, dodaje Uprava.

Izražava “iskreno žaljenje zbog brojnih neosnovanih tvrdnji i optužbi koje gospodin Vušir iznosi o radu, djelovanju i značaju Društva”.

Ističe da “cijene rad i djelo gospodina Vušira kojim je u Društvu, i u zajednici općenito, ostavio veliko naslijeđe i zalog za buduće generacije”. “Pozivamo sve članove i simpatizere našeg KUD-a da se distanciraju od širenja neistina i dezinformacija i da se aktivno uključe u rad udruge uz pogled unaprijed”, poručuju.

*objavljeno na KAportalu

**izvor naslovne fotografije Županija karlovačka