Ante Prkačin: Pravaši ulaze u Hrvatski sabor

“Ovo su jedni od najvažnijih izbora u novijoj hrvatskoj povijesti. Rezultati dosadašnjih su se mogli predvidjeti i bili su očekivani. Sada smo u turbulenciji i situaciji biti ili ne biti. Mi pravaši, nažalost, nemamo dovoljno snage uključiti se u ovu političku borbu tako da participiramo u vlasti. Jedini od političkih opcija na to gledamo realno. Sjećam se da su pravaši ranije govorili kako će osvojiti 30 mandata u Hrvatskom saboru, a osvoje četiri pa pričaju o velikom uspjehu. Ne znam koliko ćemo dobiti saborskih mandata, ali ne treba dvojiti u to da ćemo biti parlamentarna stranka. Obuhvatit ćemo sve ono što hrvatskog čovjeka zanima, od čega i za što živi”, poručio je u srijedu u Karlovcu predvodnik liste Hrvatske stranke prava, Hrvatskog bila i Hrvatske demokratske seljačke stranke na parlamentarnim izborima u VII. izbornoj jedinici Ante Prkačin.

Nastavio je da pravaše “zapadaju najzahtjevnije političke zadaće”. “Najzahtjevnija je povezana uz bremenitu hrvatsku prošlost koja je neprijateljski prikazana, zbog čega smo od 1991. do 1995. imali strahovite probleme. Neusporedivo bismo lakše pobijedili u Domovinskom ratu da nije bilo laži o hrvatskom narodu koje su kolale. Svaki premijer je do sada pred sobom imao ugovor između Republike Hrvatske i Srpske pravoslavne crkve, koji je povijesni skandal i potpuni fijasko zdravog razuma, a po kojemu je državna imovina novčane vrijednosti tri ili četiri milijarde eura dana jednoj neprijateljskoj instituciji. Natjerat ćemo ih da uskoro raskinu taj ugovor”, poručio je Prkačin.

Najavio je i “skeniranje” austrijskih zakona. “Najviše stranih radnika u Austriji je iz Njemačke jer je u Austriji, pored ostaloga, mirovina 75 posto plaće, a u Hrvatskoj je 35 ili 37 posto. Glavni austrijski resursi su isti kao i hrvatski – turizam i poljoprivredno-prehrambena industrija, s tome razlikom da Austrija bilježi mnogo bolje rezultate”, napomenuo je.

Ustvrdio je da Hrvatsku vode tri dezertera. “Ehud Barak je bio komandos u ženskim haljinama i svi izraelski predsjednici su junaci s nožem u zubima i puškom u ruci, a u Hrvatskoj kolo vode tri ratna bjegunca. Donedavno sam bio dobar s predsjednikom Zoranom Milanovićem, dok nisam stao iza suca Ivana Turudića kao kandidata za glavnog državnog odvjetnika, a nisam bio loš niti s premijerom Andrejom Plenkovićem. Nisam naivac i znam da je Turudića bilo i ovamo i onamo, ali u zemlji đavola onaj tko je malo manje crn ili koji je moj bliži mi je od drugih, jer je taj Turudić uzeo pušku kad i mi. Družio se sa Zdravkom Mamićem – tamo ima djevojaka, a nisam netko tko će suditi o ćudoređu drugih. Vjerujem da će se Turudić obračunati sa srpskim razbojnicima koji se kočopere po istočnoj Slavoniji prolazeći pored svojih žrtava. Jedni su Srbi iz Vukovara, a drugi ovdje – tamo su bahati kao za Jugoslavije. Treba ih hapsiti i, vjerujte, Turudić hoće. Mora barem jednog partizana simbolično izvesti pred sud jer je partizanska vojska najviše zločinačka u povijesti ovih krajeva, što sam rekao u Hrvatskom saboru petnaest puta, a nitko se sa mnom o tome nije upuštao u polemiku”, rekao je Prkačin.

Čelnik HSP-a u Karlovačkoj županiji i također kandidat na listi Željko Belanek je najavio da će HSP djelovati “konkretno i odgovorno” i da im je temeljno načelo da je čovjek subjekt, a obitelj svetinja. “Potrebne su korjenite promjene u svim resorima i na svim razinama za cjelovitu preobrazbu u državu rada, reda i izvrsnosti. Ako nam glasači daju povjerenje, nećemo ih iznevjeriti, kao što nismo ni do sada”, poručio je Belanek.

Predsjednik HSP-a i također kandidat u VII. izbornoj jedinici Nikica Augustinović je napomenuo da se oslanjaju na takozvane male ljude koje tište problemi. “U našem programu je prepoznatljivo to što smo naglasak stavili na demografiju, zdravstvo, sudstvo, poljoprivredu. Izazovna vremena pred nas koji se bavimo politikom stavlja pitanje gdje smo, želi li narod ovakvu domovinu i da nas i dalje vode oni koji su nas do sada vodili ili želimo nešto novo i drugačije. Ova lista daje prepoznatljive ljude i dat ćemo sve od sebe da ono što ćemo predstaviti nakon izbora ispunimo”, poručio je Augustinović.

Istaknuo je da je Hrvatsku zadnjih godina napustilo više od pet stotina tisuća mladih. “Možda nisu nezadovoljni ekonomskim statusom, nego činjenicom da politika utječe na zapošljavanja. U obrazovnom sustavu ulažemo mnogo za školovanje mladih, da bi oni kada trebaju dobiti posao prisiljeni su radi egzistencije i životnog standarda napustiti zemlju. Uvozimo radnu snagu iz dalekih zemalja. To nije put kojim Hrvatska želi ići. Nemamo ništa protiv uvoza radnika, ali moramo vratit naše mlade, moramo im osigurati bolje plaće, sigurnije kredite i rješavanje stambenog pitanja, sigurno školstvo i mjesta u vrtićima. Liste čekanja u zdravstvu su ogromne i mora se više ulagati da se to riješi. Medicinsko osoblje također odlazi i HSP će s koalicijskim partnerima i sa strukom raditi na ispravljanju toga. Oslonili smo se isključivo na turizam, a drugdje smo u velikom deficitu i moramo napraviti naglasak za velik iskorak u konkurentnosti na europskom tržištu. HSP nikada ne može prihvatiti ovaj način subvencioniranja poljoprivrednika po hektarima, a ne po gotovom proizvodu”, naveo je Augustinović.

*objavljeno na KAportalu