HSU: HDZ je dosta napravio za umirovljenike, a može i više

Hrvatska stranka umirovljenika je najstarija umirovljenička stranka i u stalnoj brizi za umirovljenike i za njihovu sponu s radnicima. Sedma izborna jedinica je najveća u Hrvatskoj. To izbore čini zahtjevnima, posebno za nas umirovljenike. Ušli smo u pregovore s Hrvatskom demokratskom zajednicom jer je dosta napravila za umirovljenike, a može napraviti i više. Cilj je osigurati parlamentarni status, umirovljeničke kartice, uvećanje mirovina u odnosu na prosječnu plaću 3 do 5 posto godišnje te zakonski odrediti isplatu godišnjeg dodatka na mirovine”, poručio je u četvrtak u Karlovcu na sastanku Županijske organizacije HSU njezin predsjednik Frane Kaleb.

Ocijenio je da se na parlamentarnim izborima mogu polučiti jako dobri rezultati i napomenuo da se obvezuju svi predsjednici stranačkih organizacija da osiguraju što veći broj članova na skupovima. HSU nastupa u koaliciji s HDZ-om, Hrvatskom socijalno-liberalnom strankom, Hrvatskom demokršćanskom strankom i Hrvatskom narodnom strankom – liberalni demokrati, a na šestom mjesto na listi u VII. izbornoj jedinici je predsjednik stranke Veselko Gabričević.

“Puno sreće i mirovine veće”, poručio je Kaleb.

Na novinarski upit koje su perspektive ujedinjenja s ostalim umirovljeničkim strankama, Kaleb je odgovorio da je HSU otvoren “za svaku suradnju”. “Kao najstarija umirovljenička stranka želimo surađivati. Ostale su proizašle većinom iz HSU. Nemamo ništa protiv toga što se žele nametnuti, ali ne mogu se smatrati većim strankama od naše”, rekao je.

Glasnogovornik HSU Žarko Delač se nadovezao tvrdnjom da postoje razlike i da je “teško oživotvoriti sustav koji će svima udovoljiti”. “Budućnost postojećeg mirovinskog sustava je neizvjesna. HSU nudi realna rješenja, ostvarive projekte”, kazao je.

Naglasio je da mirovinski sustav mora biti održiv i da se stoga ne mogu tražiti nerealna povećanja mirovina, “a mnoge stranke samo na tome baziraju djelovanje”. “To niti nisu stranke jer nemaju sjedišta, zaposlenike i vijećnike, nego je riječ o pojedincima koji su nekada bili u HSU. Djeluju samo na razini odnosa s javnošću. Tvrde da su umirovljenici siromašni, a nisu, nego su bogati duhom, znanjem i životnim iskustvom, a mnogi i nekretninama i na druge materijalne načine. U Zagrebu ima slučajeva da umirovljenici imaju i po nekoliko tisuća eura mirovine, ali su žalosni jer ne mogu izaći iz zgrade s obzirom na to da nema dizala. Zato se zalažemo za ugrađivanje dizala, za umirovljeničke kartice i restorane”, rekao je Delač.

Nastavio je da se program njihove stranke odnosi i na demografiju, zaštitu okoliša i kvalitetu hrane. “HSU je jedina na braniku zaštite umirovljenika. Naš predsjednik je vrlo iskusan i mudar, a mudrost se ne stječe čitanjem mudrih izreka i iskustvom, nego je riječ o instinktu. Naš će predsjednik ostvariti kontinuitet parlamentarnog statusa, da HSU ostvari relevantnost. Dosadašnji predsjednik Silvano Hrelja nam je ostvario velike dugove – dužni smo i dalje 15.000 eura, a vratili smo 30.000. Pomladili smo stranku. Imamo svuda organizacije i članove i naš se rad vidi na terenu”, poručio je Delač.

*objavio KAportal