Slavica Žeger osporava izbor ravnateljice ustanove Sportski objekti Karlovac

“Osjećala sam se poniženo nakon što sam dobila rješenje da ne udovoljavam propozicijama natječaja i to je jedini razlog zašto poduzimam nove radnje. Ovo je isto kao da mi netko hračne u facu dok hodam po cesti. Tako nešto ne bi prošlo bez posljedica, a ovo je identična stvar, samo u rukavicama i dopisivanjem. Možda ulazim u borbu protiv vjetrenjača. Nisam netko tko misli da je najbolji za posao, ali sam sportaš i smatram da treba igrati sportski”, ispričala je za KAportal 38-godišnja doktorica znanosti Slavica Žeger, obrtnica i kineziologinja zašto je uložila prigovor na postupak odabira Renate Kučan za ravnateljicu Sportskih objekata Karlovac, ustanove u vlasništvu Grada Karlovca nastale nakon što se odlučilo ugasiti tvrtku Mladost.

U odluci o odabiru stoji da su se na natječaj javila četiri kandidata te da dvoje ispunjavaju uvjete i oni su pozvani na razgovor. Predsjednica Upravnog vijeća Sportskih objekata Karlovac Marijeta Čelić je 18. ožujka obavijestila S. Žeger da ne ispunjava formalne uvjete natječaja jer je iz potvrde Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje vidljivo da nema dokaz rada u struci na poslovima visoke stručne spreme od najmanje pet godina.

S. Žeger napominje da je riječ o grešci HZMO-a, a ne njenoj i da je Upravno vijeće dobilo sve dokaze o njezinom radnom iskustvu i obrazovanju, odnosno da se to može iščitati iz ostatka dokumentacije. U samom natječaju piše da je uvjet najmanje pet godina rada u struci. Odvjetnici S. Žeger su 25. ožujka poslali prigovor, istoga dana kada se odlučilo R. Kučan imenovati ravnateljicom, i na to upozorili.

“Trebali su biti pametniji i postupiti tako da me se pozove na razgovor, pa me diskvalificirati na drugi način, reći da sam djelovala nezainteresirano i slično, ako baš žele postići neke svoje političke ciljeve. Neka se vade iz juhe koju su sami zakuhali. Vlada apatija u sustavu jer se malotko kompetentan više javlja na natječaj. Tko bi sebi ovo htio priuštiti? Kontaktirala sam i kuvajtsku ambasadu radi dokazivanja staža. Otišla sam daleko i ne želim ovo pustiti. Sama sam vrlo transparentno završila sve stupnjeve obrazovanja, samostalno financirala doktorat. Nemam se čega bojati i nemam što skrivati. Ne može me se samo tako škartirati”, kaže S. Žeger.

Priložila je prijavi i opširan plan rada, a ujedno ga je zaštitila i licencom, kako ga ustanova, odnosno ravnateljica ne bi mogli prisvojiti. “Reagirat ću na prvi znak prepisivačine”, upozorava.

R. Kučan je diplomirana učiteljica razredne nastave i radila je kao voditeljica Odsjeka za kulturu, odgoj i obrazovanje, udruge, sport i socijalnu politiku u Gradu Karlovcu, a istaknuta je članica u Karlovcu vladajuće Hrvatske demokratske zajednice

S. Žeger je diplomirala i doktorirala kineziologiju na Sveučilištu u Zagrebu. Od 2019. je osnivačica i direktorica Centra za pomoć u trudnoći i postpartumu “Panda Prenatal”, a prije toga i uz to je bila, između ostaloga, od 2018. do 2022. vanjska suradnica na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 2021. i 2022. pomoćni direktor za sport na Američkom sveučilištu Bliskog istoka u Kuvajtu, odnosno 2018. i 2019. konzultantica za dvije kuvajtske i jednu njujoršku tvrtku.

Na ovaj natječaj se javila, kako objašnjava, jer je u njemu prepoznala nov izazov. Dodaje da je natječajnu dokumentaciju predala osobno. “Tajnica je bila šokirana. Nije mogla doći k sebi. Kad sam se spustila dolje, bili su svi poslagani na staklu i pratili me pogledima”, kaže.

Nastavlja da je u Kuvajtu dobila posao nakon rigoroznog natječaja. “Taj posao sam dobila u konkurenciji 75 kandidata. Više od dva mjeseca je trajao taj natječaj. U zadnjem krugu nas je ostalo troje kandidata. Platili su nam avionsku kartu za Kuvajt i smještaj od četiri dana. Prošla sam onda još neka testiranja i na koncu pred upravnim odborom fakulteta sam morala održati prezentaciju što donosim tom poslu, pa su mi naposljetku i ponudili ugovor na neodređeno. U inozemstvu se cijene kompetencije, a tu se ne cijeni ništa, napominje i dodaje: “Plaćali su velik novac za poslovne savjete, a ovdje sam izgubila od učiteljice bez iskustva u sportu koja je cijeli radni vijek na proračunu”.

Smatra da su karlovački sportski objekti godinama zanemarivani i na tome temelji program rada kojega je priložila. “Mladost su nebrigom i lošim upravljanjem doveli do gašenja, a sada se nastavlja istom praksom nekompetentnog vodstva. Svaka javna ustanova je servis građana, a ne vidim da su unazad desetak godina tako radili. Sigurna sam da bi anketa pokazala kako mnogi ne znaju za te objekte koji su na usluzi građanima. Većina građevina je devastirana i traži ozbiljnija ulaganja. Ne znam zašto sportska dvorana na Rakovcu uživa status kulturnog dobra, a ne i Sokolski dom iz kojega je krenuo sokolski pokret i u koji se ne ulaže. Ima prostora za dobro upravljanje, pozitivno poslovanje i pružanje usluga zajednici”, kaže.

*objavljeno na KAportalu