Sedmero malih i obiteljskih hotela dobilo certifikat o ugljičnom otisku

Grad Karlovac radi puno na području borbe protiv klimatskih promjena, ali i privatni sektor u Karlovcu provodi mnoge projekte. Ovo što radite je potvrda da se provodi mnogo dobrih projekata koji nisu vidljivi. Neka vam ovo bude potvrda da radite dobro i neka bude motivacija drugima”, poručio je u petak u Hotelu “Korana Srakovčić” na skupu Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela i uoči dodjele certifikata o ugljičnom otisku za sedmero hotela karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

Prethodnog dana reizabrani predsjednik te udruge Šime Klarić je objasnio da je ona prije dvije godine pokrenula program zelene transformacije u sklopu kojega su osmišljena tri projekta – “Eko zeleni projekt”, “Održiva gastronomija” i “Dekarbonizacija malih i obiteljskih hotela”, a sada su podijeljeni prvi certifikati o količini ugljičnog otiska kojega ispuštaju obiteljski i mali hoteli.

“Cilj programa zelene transformacije su odgovor na sve veću potražnju gostiju za ekološki prihvatljivim smještajem i uštede koje se ostvaruju primjenom standarda za ekološki hotel. Ovisno o količini i kvaliteti primjene tih standarda, naši hoteli mogu dobiti jedan od tri prestižna certifikata eko-hotela – srebrni, zlatni i platinasti, koji je u razini certifikata Europske unije ‘Eco label'”, pojasnio je Klarić.

Nastavio je da su obiteljski i mali hoteli prepoznali zelenu transformaciju i primjenu tih standarda kao najvažniji projekt jer “diferenciranje malih hotela u odnosu na sve druge kategorije smještaja daje priliku za postizanje standarda koje suvremeni gosti traže”. “Smanjujemo potrošnju električne energije, ispuštanje ugljičnog dioksida i tako odgovaramo potrebama suvremenih turista”, poručio je Klarić.

Certifikate su dobili Hotel “Korana Srakovčić”, Butique hotel “Villa Adriatica”, Hotel “San Rocco”, Hotel “Rotondo”, Hotel “Spongiola”, Hotel “Scalinada” s Hvara, koji ima najmanji otisak, i “Hotel Sveti Križ”. “Prosjek ugljičnog otiska u hotelima u Europskoj uniji je 40 kilograma po gostu i po noćenju. Kod nas ovih prvih sedam hotela, koji su ulagali u obnovljive izvore energije, dizalice topline i učinkovitu rasvjetu te drugu opremu, imaju desetak puta manji ugljični otisak od EU prosjeka. Na to smo ponosni”, istaknuo je Klarić.

Napomenuo je da su obiteljski i mali hoteli nositelji održivog razvoja hrvatskog turizma. “Ponuda nam je autentična. U prosjeku takvi hoteli zapošljavaju po 25 osoba, uglavnom lokalnih. Većina naših članova radi cijelu godinu, a tijekom zime su jedini nositelji turističke smještajne ponude u mnogim destinacijama. Promoviramo našu kulturu i izvornu hrvatsku gostoljubivost. Pokretači smo trendova u hrvatskom turizmu, a to podrazumijeva kontinuirano ulaganje u proizvode i projekte naših članova i same Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela koja posljednjih godina intenzivno radi na zelenoj i digitalnoj transformaciji. U tom smo pogledu prvi u Hrvatskoj koji su osmislili nove nacionalne brendove ‘Eko zeleni hotel’ i ‘Gourmet Authentic’, a od lani prvi u Hrvatskoj mjerimo ugljični otisak u sklopu projekta dekarbonizacije obiteljskih i malih hotela. Certifikat mogu dobiti svi obiteljski i mali hoteli koji se uključe u projekt dekarbonizacije. Veseli zanimanje za ovaj projekt”, naveo je Klarić.

Vlasnik hotela s najmanjim ugljičnim otiskom Tonči Antičević je iznio da zadnjih deset godina ulažu u ekološki prihvatljivo poslovanje. “Dobili smo prvo ekološki certifikat i ispunili mnogo traženih uvjeta – mijenjali smo aparate koji su bili veliki zagađivači, izbacili benzin i okrenuli se obnovljivim izvorima energije”, rekao je Antičević.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac je istaknula partnerstvo između Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela te Vlade Republike Hrvatske “na putu za zelenu i digitalnu tranziciju”. “Turistički sektor strateškim i zakonodavnim okvirima prati sve što se događa na području borbe protiv klimatskih promjena s ciljem održivog i kvalitetnog turizma. “Ovaj projekt dodjele certifikata je započet lani i on potvrđuje da Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela prati najnovije trendove. Znamo da su klimatski izazovi značajni, ne samo za sektor turizma, nego i uopće. Prvi ste se odlučili mjeriti ugljični otisak u svojim objektima, kreirali ste novu tehnologiju kojom uključujete i goste, naše turiste, da budu dio rješenja, te ih potičete da vode brigu o tome. To je važan korak”, poručila je ministrica.

Upozorila je da turisti mijenjaju navike. “U našoj strategiji razvoja održivog turizma smo odredili četiri strateška cilja – turizam uz očuvan okoliš, prostor i klimu. Nismo to samo napisali nego smo predvidjeli i mjere te aktivnosti, kao i financijska sredstva za njihovo ostvarenje. Klimatske promjene imaju velik utjecaj na turizam, pogotovo na onaj koji se oslanja samo na sunce i more. Zato rješenje vidimo u razvoju cjelogodišnjeg turizma te ulaganju u posebne oblike turizma, kao što su zdravstveni, kongresni i enološki ili gastro. Najveća smo ulaganja imali u zdravstveni. Jučer smo potpisali 17,2 milijuna eura vrijedan ugovor za ulaganje u toplice u Topuskom. Prekjučer smo bili u Varaždinskim toplicama gdje ulažemo 17,1 milijun eura, a prije toga smo bili u Lipiku… Kad sve zbrojimo, vrijednost ulaganja na kontinentu premašuju 105 milijuna eura, a 130 milijuna eura na jadranskoj obali. Ne želimo se oslanjati na samo nekoliko ljetnih mjeseci. Uskoro raspisujemo natječaj po kojemu dijelimo 90 milijuna eura za razvoj obiteljskih i malih hotela, što nam je najvažnije”, najavila je N. Brnjac i istaknula: “U svijetu smo prepoznati kao predvodnici razvoja održivog i kvalitetnog turizma”.

Vlasnik Hotela “Korana Srakovčić” Ivan Srakovčić je naveo da su prešli s vlastite plinske stanice na gradski plin i utoliko “prestrojili” kuhinju. “Htio sam postaviti solarne panele, no to ovo je zaštićeni spomenik kulture i oko toga pregovaramo. Nadam se da će se shvatiti da to ne nagrđuje”, rekao je Srakovčić i dodao: “Štedimo oko 25 posto energije. Imam mjesečni trošak za struju i plin od četiri i pol tisuće eura”.

Karlovačka dožupanica Vesna Hajsan-Dolinar je naglasila da je po broju noćenja Karlovačka županija druga najuspješnija kontinentalna županija. “Imali smo 2023. 18 posto više dolazaka turista, 13 posto više noćenja. To je 70.000 više dolazaka. Do sada je najveća bila utoliko 2019. Cilj je razviti aktivan turizam i privući goste tijekom cijele godine. Lani je povećan smještani kapacitet za 430 kreveta na domaćinstvima. Posebice smo ponosni na ruralni turizam. Ozaljski kraj i ozaljski vinari privlače manifestacijama turiste iz Njemačke, Nizozemske, Francuske, Poljske i Italije i nema dovoljno smještaja. Županija karlovačka je lani podijelila ugovore ukupne vrijednosti 80.000 eura za razvoj manifestacija i infrastrukture u turizmu”, rekla je V. Hajsan-Dolinar.

*objavljeno na KAportalu