Zvonimir Troskot podnio kaznene prijave zbog lokalnih izbora u Karlovcu iz 2021.

“Lokalni izbori iz 2021. godine u Karlovcu su nelegitimni i nelegalni, ako Općinsko državno odvjetništvo dokaže tvrdnje iz naše kaznene prijave”, poručuje u četvrtak u Karlovcu Zvonimir Troskot iz Mosta koji je kazneno prijavio predsjednike i potpredsjednike biračkih odbora u Koritinji i Ribarima zbog navodnih manipulacija s biračkim spiskovima, odnosno zbog toga što bi glasalo više birača no što ima stanovnika.

Ne navodi njihova imena jer kaže da su uklonjena s interneta sukladno zaštiti privatnosti, no da ODO zna o kome se radi. “Postojala je odluka, zna se koga se nominiralo u biračke odbore i zna se kome je isplaćivana naknada”, kaže Troskot.

Nastavlja da će se na nacionalnoj razini pozabaviti problemom neažuriranog popisa birača jer otvara velik prostor za manipulaciju, a ovu kaznenu prijavu podiže, kako kaže, jer se radi o konkretnim primjerima takvog ponašanja. “Ovo ne radimo gerilski, nego institucionalno. Predsjednici i članovi odbora su imali sve informacije i potpisali su zapisnike. Za ove odbore možemo dokazati osnovanu sumnju u ‘ubacivanje’ glasova. U Ribarima je 77 stanovnika, a glasalo je više od 120 birača. Ne upiremo prstom, neka ODO Karlovac istraži. Državno odvjetništvo također moramo reformirati u sljedećem mandatu jer se sada koristi u političke svrhe. Nadamo se da unutar Državnog odvjetništva postoje čestiti i pravedni koji se žele boriti protiv struje”, veli Troskot.

Nastavlja da je vladajuća Hrvatska demokratska zajednica “sve glasove koje je gubila u centru Karlovca nadograđivala u gradskom prstenu”. “Za parlamentarnih izbora ćemo pratiti kako se radi. Velik je interes svih opozicijskih stranaka za popunjavanjem što većeg broja biračkih odbora diljem Hrvatske, posebice u malim mjestima. Kanimo se institucionalno boriti protiv takvih praksi jer je pravo svakog birača da glasa i da nitko ne manipulira s njegovim imenom i prezimenom. Ovim potezom pokazujemo da smo ozbiljni u namjerama i on ukazuje na institucionalan smjer borbe. Za cijeloga mandata smo se borili protiv korupcije, Most je bio najsnažniji glas Karlovca i Karlovačke županije u Hrvatskom saboru i ovakvi primjeri su primjeri izravne borbe za naše građane”, poručuje Troskot i dodaje da se u Zagrebu svađaju “dva salonaška brda”, a da je Most za to vrijeme s građanima, odnosno da on osobno “između dva brda bira četiri rijeke”.

Dodaje da Most nakon parlamentarnih izbora “kada preuzme odgovornost za državu” kani ukloniti demokratski manjak. “Reformirat ćemo izborni sustav, a na tom području imam dosta iskustva jer sam 2018. godine vodio referendumsku inicijativu ‘Narod odlučuje’. Saborski zastupnici će samostalno moći predlagati rješenja, a u tome su nas za cijeloga ovoga mandata onemogućavali i naša zastupnica Marija Selak-Raspudić je na Ustavnom sudu dobila Gordana Jandrokovića, pa ćemo moći samostalno predlagati kako unaprijediti, primjerice, rad Hrvatskog sabora. Uvest ćemo elektronsko, odnosno dopisno glasanje jer će to uvećati izlaznost građana na izbore i uopće njihovu participaciju, odnosno aktivnost – nastojimo ih približiti procesu odlučivanja”, kaže Troskot.

Sedmu izbornu jedinicu karakterizira najveća kompleksnost “jer je u njoj šest različitih mentaliteta”, ali je ujedno riječ “o zaboravljenom dijelu i najvećem potencijalu Hrvatske. “Za tu se izbornu jedinicu isplati boriti. Kreirana je da se pogoduje vladajućima, ali podcijenili su ovaj kraj”, ocjenjuje Troskot.

Predviđa pozitivan rezultat za Most na predstojećim izborima. “Radili smo, bili dosljedni, dolazili na terene, pričali s građanima, borili se za dijelove zemlje u kojemu je mali broj ljudi i kamo političarima možda nije niti oportuno dolaziti – sela s malim brojem stanovnika u Karlovačkoj županiji, zaboravljeni Gornji i Donji Kosinj, mala sela na Banovini u kojima smo hrabro istupali…”, navodi Troskot.

Krajem prošle godine su Most i Hrvatski suverenisti postigli koalicijski sporazum. “Liste smo tada dogovorili i s njima nemamo nikakvih problema. Svaka stranka koja će podržati Mostovog kandidata i Mostov program je dobrodošla. Naš program je prvi i sveobuhvatan”, napominje Troskot.

Hrvatska demokratska zajednica odbija bilo kakve insinuacije na temu lokalnih izbora provedenih 2021. godine, poručio je karlovački gradski odbor te stranke.

HDZ Karlovac je istaknuo u reakciji da ustavnost i zakonitost izbora nadzire Ustavni sud Republike Hrvatske i da su iz redova sudaca imenovani članovi Gradskog izbornog povjerenstva “koji su provodili izborne radnje u okviru postupka provođenja izbora”.

“Još jednom gospodin Troskot u turističkom proputovanju kroz Karlovac pokušava pozicionirati sebe i svoju stranku na političku scenu, a da pritom ne bira način i sredstva”, ustvrdili su iz HDZ-a.

*objavljeno na KAportalu