Željko Belanek: Gradonačelnik mora odgovarati za probleme u Zvijezdi

Ciklus intervjua ZOOM POLITIKON ne bi bio potpun bez predstavnika Hrvatske stranke prava, stoga smo ugostili čelnika te stranke u Karlovačkoj županiji Željka Belaneka. HSP je zadnjih godina prilično aktivan u javnosti, uglavnom izdavanjem priopćenja u kojima kritiziraju i nude prijedloge, a nisu zastupljeni u Hrvatskom saboru, Županijskoj skupštini Karlovačke županije ili Gradskom vijeću Karlovca.

Odakle Vam motivacija i energija za tu aktivnost?

  • Hvala medijima koji prate rad HSP-a u Karlovačkoj županiji. Prionuli smo poslu i okupljamo sve proaktivne pravaške snage radi praćenja gospodarske situacije i svake druge na razini Karlovačke županije. Priopćenja slažemo povodom nekih zbivanja, a izrađuje ih tim ljudi. Puno nam znači kada se objavi priopćenje. Nismo parlamentarna stranka i nemamo vijećnika u Gradu Karlovcu. Radimo na tome da to promijenimo. Cilj nam je okupiti pravaše po gradskim i općinskim podružnicama kako bi znanjem i promišljanjem radili za opće dobro. Anketa KAportala je bila dobar pokazatelj i dala nam je zamah da bolje i aktivnije radimo na obradi različitih tema.

Ima li HSP negdje vijećnika u Karlovačkoj županiji?

  • U Rakovici imamo dva vijećnika, u Bariloviću i u Generalskom Stolu. To nije dostatno i moramo taj broj uvećati.

Gdje sve imate podružnice?

  • U svim gradovima Karlovačke županije, što aktivne, što s povjerenikom, te u općinama – ukupno 13. Radimo i dalje na obnavljanju podružnica. Ovaj sadašnji HSP se razlikuje po mnogočemu od prijašnjeg. Dali smo si u zadatak oformiti tri značajna tima koji su kapacitetom spremni i sposobni pratiti zbivanja. Prije godinu dana smo ustanovili Gospodarsko-inženjerski tim koji prati gospodarsku situaciju u Karlovačkoj županiji, a vodi ga inženjer strojarstva iz Karlovca Ivan Vidaković. Imamo u tom timu od znanja pet inženjera strojarstva, dva diplomirana inženjera, profesora, magistru znanosti i nešto poduzetnika. Naš Odbor za branitelje HOS-a i ZNG-a vodi brigu o svemu što se tiče braniteljske populacije i doprinosimo na toj razini. Oformili smo i Klub žena HSP Karlovac “Ružica Kvaternik”, koji je dobio ime po supruzi Eugena Kvaternika, a vodi ga magistra farmacije Marta Živković iz Ozlja. Svakoga tjedna se okupljamo i razmatramo situaciju. O čemu god se radi, savjetujem se s timom.

Što je rekao vaš Gospodarsko-inženjerski tim o radovima u Zvijezdi?

  • Pratimo tu temu, a izdali smo o tome i priopćenje prije dva tjedna kada smo poručili da postoje dubioze koje se moraju ispraviti. Kao i u svakome drugome poslu, i u ovome ima nemara i aljkavosti. Nedostaje kvalitetne i stručne radne snage. Da bi se posao odradio, angažirani moraju biti stručni i mora se raditi precizno. Nismo zadovoljni načinom na koji se radi u Zvijezdi. Karlovac ima puno starih stambenih zgrada u privatnom vlasništvu i treba ga obnoviti. Nije sve tako crno i ima lijepih primjera obnove zgrada, odnosno ulaganja u energetsku učinkovitost. U Stranci prava su legalisti. Želimo navesti što je dobro i precizno odrediti što nije.

Na kome je odgovornost zbog problema s radovima u Zvijezdi – i Gradu Karlovcu i Vodovodu i kanalizaciji ili je sva na izvođaču GIP Pionir?

  • Odgovornost je bitna stavka u svim poslovima i preuzetim obvezama. Grad Karlovac je odgovoran za taj dio priče. On mora kontrolirati izvođača radova koji ima svoj nadzor. Netko mora snositi odgovornost. HSP-ovci su konkretni.

Je li gradonačelnik Damir Mandić odgovoran?

  • Mora odgovarati, na njemu se sve lomi. Ukoliko Karlovac i Hrvatska žele napredovati, utoliko valja korjenito mijenjati sve resore. Do izražaja moraju doći stručnost, znanje i odgovornost. Tako bismo došli do cjelovite preobrazbe u društvo znanja, rada i izvrsnosti. To je naša potreba 2024. godine. Globalno smo orijentirani, poduzetnici ne rade samo u Karlovcu, tržište je otvoreno i moramo imati stručnjake i fantastičan proizvod, a njegova cijena mora biti konkurentna. Stalno se u Hrvatskoj govori o reformama, no to ne znači ništa. To je proces koji zahtijeva vrijeme i treba prionuti poslu, a sve stručne snage trebaju biti na raspolaganju za opće dobro.

Koju biste primjedbu mogli dati županijskom i karlovačkom gradskom vodstvu?

  • Ne može se reći da se ne radi i ne gradi, no administracija je troma. Ona treba biti učinkovitija i brža. Poduzetnici koji se prihvate posla trebaju raditi kvalitetno u zadanim rokovima, a ne da se otvori gradilište pa da od 7 do 14 sati bude tamo pet radnika. Govorim i o nedostatku radne snage i s time se Hrvatska bori. Riječ je o bijegu mladih i obrazovanih iz zemlje. Treba radniku dati dobru plaću. U tom slučaju će ostati tu i raditi svoj posao. Tada ne bismo morali neke koji dolaze učiti hrvatskom jeziku, mada je migracija uvijek bilo i bit će. No, nedostatak radne snage je u svakom slučaju aktualan i poduzetnici se s tim problemom teško nose. Novac je pokretač u svim pričama i svatko sa stabilnom plaćom ima elana za posao i u tom slučaju ne dolazi do aljkavosti i nemara. Dakle, vlasti preporučujem efikasniju upravu koja bi bila odgovornija prema svim poslovima i preuzetim obvezama.

Stranke s desnog političkog spektra se uglavnom gorljivo protive nezakonitim migracijama. Koja je pozicija HSP-a po tom pitanju?

  • Tema je goruća. Karlovačka županija se nalazi na migrantskoj ruti. Migracija je, kao što sam rekao, uvijek bilo, no ovo je specifična situacija s kojom se bore Europa i svijet. To je tema za promišljanje. Hrvatska policija dobro radi. Je li potrebno povećati broj policajaca kako bi policija bila učinkovitija? Vjerojatno jest. Ako bi došlo do eskalacija, valja angažirati i Hrvatsku vojsku da pomogne. Policija radi svoj posao dobro i samo im treba uvećati broj da bi radili bolje.

No, unatoč tome migracije nije moguće zaustaviti.

  • To nije samo hrvatski problem, ali rješenja koja predlažemo bi uvelike doprinijela sigurnosti građana. Vjerojatno se ne bi mogle zaustaviti migracije jer nisu niti osmišljene u Karlovcu i Hrvatskoj, nego negdje drugdje.

Po čemu se HSP razlikuje od drugih desnih stranaka? Zašto bi netko glasao za HSP?

  • Stranku prava je daleke 1861. godine utemeljio doktor Ante Starčević. Ona je temeljna, izvorna, državotvorna organizacija. HSP je sljednica Stranke prava. Ona je uvijek bila dobro uređena i u njoj su uvijek bili oni od znanja, koji promišljaju. I danas radimo na okupljanju onih od znanja koji promišljaju Hrvatsku i koji mogu dati nešto za Hrvatsku, svatko u skladu sa svojim kapacitetima. HSP nije ogrezao u dubioze nego ga većinom čine pošteni koji promišljeno rade svoje poslove. Nemamo uza se velike i moćne vlasnike kapitala. Rekao sam da je novac pokretač svega, ali to je ipak prije svega čovjek – on je subjekt i oko njega se sve vrti. Pravaši nisu nikada iznevjerili svoju domovinu, koja nam je, kao i obitelj, svetinja, pa neće niti sada. Ako dobijemo povjerenje birača, radit ćemo za opće dobro. U HSP Karlovačke županije nema dubioznih, nego poštenih.

Stranka prava je imala svoje oscilacije – uživala je i gubila podršku birača, stvarale su se nove pravaške i druge desne stranke… Jesu li se nekadašnji članovi vratili?

  • Prije nešto više od 30 dana je predsjednik naše stranke Nikica Augustinović pozvao na okupljanje svih pravaša. Tome sam se pozivu pridružio na županijskoj razini i u tom smjeru se krećemo. HSP je dom svih pravaša. Starčević je rekao da je razjedinjenost boljka hrvatskog naroda, a za time nema potrebe. Male su razlike među nama. Razgovara se s manjim grupama i vjerojatno će se dogovoriti. Zajedno smo mnogo jači, stabilniji i lakše doprinosimo, nego ako smo razjedinjeni. Ako Hrvatska želi napredovati, za stolom moraju sjediti svi i dobro promišljati radi općeg dobra. Mnogi se javljaju jer žele ambleme HSP-a i HOS-a, međutim HSP je stranka moderne hrvatske desnice, koja promišlja i ima viziju. HSP je izvor državotvornosti.

Kako se pripremate za parlamentarne izbore?

  • Već dugo se HSP priprema na nacionalnoj razini. U pregovorima smo s drugim političkim snagama. Stranka prava je spremna i sama izaći na izbore. No, za iskorak je potrebno da za stolom sjede sve državotvorne snage, da se usklade stavovi radi hrvatskog naroda. Pozivam u ured HSP-a u Karlovcu 23. ožujka na skup na kojemu će sudjelovati stranački dužnosnici koji će biti spremni odgovarati na pitanja, a tada će se znati i konkretnije što je dogovoreno i s kime. Sedma izborna jedinica je najveća po obimu i rekao bih da ona obuhvaća izvor pravaštva.

*objavljeno na KAportalu