Zaprimaju se prijave za tečajeve robotike, programiranja i 3D modeliranja

U Nikola Tesla Experience centru i u organizaciji te karlovačke županijske ustanove će od veljače do listopada u sklopu projekta “Teslina STEM priča”, koji se financira s osam tisuća eura iz programa Europska snaga solidarnosti, biti održavane besplatne radionice robotike, programiranja i trodimenzionalnog modeliranja namijenjene djeci dobi od 6 do 14 godina.

Projekt su inicirale i na njemu će raditi Mihaela Maglić, Klaudia Sivč, Una Šnajdar, Tena Šnajdar i Marija Škrtić.

“Prepoznale smo nedostatak aktivnosti za djecu i mlade u području STEM-a. Spontano smo se okupile na obilježavanju 150. godišnjice mature u Nikole Tesle u Karlovcu u Nikola Tesla Experience centru i tako je sve krenulo. Marija, Tena i Una bile su oduševljene 3D pinterom u Centru i predložile su radionice o 3D tisku za djecu i mlade, a Mihaela i ja, kako radimo u Centru, prepoznale smo tu ideju i odlučile smo se pridružiti timu. Tko će preuzeti koju ulogu u projektu nekako je došla prirodno – Mihaela i ja ćemo biti zadužene za administraciju dok će Marija, Tena i Una biti edukatorice. Svaka od njih tri je zadužena za jedan set radionica – programiranje, robotika i modeliranje. Poanta ovog projekta je neformalno obrazovanje, što djece karlovačkih osnovnih škola, što nas. Nakon što steknemo iskustvo na ovom projektu želja nam je nadograditi ovaj projekt i ponuditi ove radionice djeci iz osnovnih škola cijele Karlovačke županije”, objasnila je M. Maglić.

Dodala je da je broj sudionika ograničen, a da se prijave šalju na adresu elektronske pošte ntecprijave@gmail.com.

T. Šnajdar je nastavila da je radionica “Pčelice i bube” namijenjena nižim razredima osnovne škole. “Ona će govoriti kako treba razmišljati za programiranja i što se sve programiranjem može te bi se tako djeca trebala potaknuti da se bave tehnikom. Vodit ću radionice lemljenja i izrade stvari s elektroničkim sklopovima, što je namijenjeno djeci viših razreda. Na radionicama će se obraditi osnovne struje, strujnog kruga, lemljenja i svaki će polaznik moći izraditi jednostavniji sklop”, dodala je T. Šnajdar.

M. Škrtić će voditi radionice 3D modeliranja i korištenja 3D olovke. “Na radionicama 3D ispisa ćemo proći osnove. Učenici će samostalno izraditi dva rada, jedan će ponijeti kući, a drugi ćemo izložiti. Drugom radionicom će učenici manjeg uzrasta učiti što su dvije dimenzije, tri dimenzije, volumen, prostor, a sve zabavno, crtanjem”, kazala je.

Održat će se izložba radova polaznika radionica 3D printera i 3D olovke i izraditi digitalna brošura s uputama za provedbu radionica.

Prezentiran je i plan održavanja radionica:

  • Svijet 3D printera – traje 4 dana po 2 sata. Cilj je upoznati djecu (10-14 godina starosti) s radom na 3D printeru (od ideje do realizacije)
  • Svijet 3D olovke – traje 4 dana po 2 sata. Cilj je upoznati djecu (6-10 godina starosti) s radom na 3D olovci (od ideje do realizacije)
  • Pčelice i bube – održat će se jednom mjesečno. Namijenjena djeci od 6 do 10 godina starosti te je prvi korak ulaska u svijet elektrotehnike i lemljenja. Djeca kroz radionicu, uz podršku mentora, uče lemiti s ciljem da roboti zasvijetle.
  • Elektro svijet vol. 1 – održat će se jednom mjesečno. Namijenjena je djeci od 10 do 14 godina starosti te je korak više u razumijevanju procesa lemljenja i elektrotehnike. Djeca kroz radionicu, uz podršku mentora, uče lemiti. ponijeti kući.

*objavljeno na KAportalu