Podijeljeni ugovori o stipendijama đacima i studentima

“Mnogima od nas ste motivacija i inspiracija. U vašim prijavama su vidljive mnoge životne priče. Nadam se da će stipendije biti poticaj da njegujete izvrsnost. Niste samo potencijal, nego i budućnost Karlovačke županije”, poručila je u utorak u Nikola Tesla Experience centru u Karlovcu na dodjeli ugovora o stipendiranju okupljenim učenicima i studentima pročelnica za financije Županije karlovačke Maria Stojković.

Pravo na županijsku stipendiju ostvarilo je 105 učenika i studenata, a 65 je podijeljeno za školovanje za deficitarna zanimanja.

Stipendije se isplaćuju deset mjeseci i za njih je izdvojeno sto tisuća eura. Učenička stipendija iznosi 70 eura mjesečno, a studentska 110 eura. Dodjeljuju se posebno i izravne stipendija posebno za školovanje u Karlovačkoj županiji za deficitarna zanimanja tesara, limara i zidara, a ostvario ju je učenik iz Plitvičkih jezera kojemu su osigurani i smještaj, udžbenici te radna garderoba u Karlovcu. Ujedno se iznadprosječnim učenicima i studentima osiguralo 75 jednokratnih potpora – za 50 učenika po 140 eura i po 220 eura za studente.

“Ovi ugovori dokazuju da ste vrijedni i odgovorni jer se vrednuje i prosjek ocjena”, poručila je okupljenima dožupanica V. Hajsan-Dolinar.

Radi onih koji nisu iz Karlovačke županije, a tu se školuju i htjeli bi nastaviti raditi i živjeti, podsjetila je da Županija karlovačka daje 15.000 eura mladim obiteljima za gradnju kuće, odnosno po 13.000 eura za dogradnju kuće ili kupnju stana. “Mladi su nam u fokusu. Na vama ostaje svijet. Koliko ćete kvalitetno i lijepo raditi, biti zadovoljni radnim mjestom i sobom, toliko će vam život biti lijep i toliko će nama starijima mirovine biti bolje”, rekla je i najavila uvećanje broja stipendija i iznosa stipendija sljedeće godine te dodala: “Sustav prepoznaje vaš rad. Neka vam stipendije budu poticaj za bolje rezultate, a oni su put do boljeg radnog mjesta”.

Valentina Bišćanić iz Mješovite industrijsko-obrtničke škole Karlovac se zahvalila uime svih stipendista.

Županija je od školske i akademske godine 1994./95. stipendirala 790 učenika i 1.013 studenata s ukupno oko deset milijuna kuna, to jest više od 1,3 milijuna eura.

*objavio KAportal