Održana završna konferencija projekta “STRuKA i TI” Tehničke škole Karlovac

U Karlovcu je u petak održana završna konferencija projekta Tehničke škole Karlovac “STRuKA i TI” vrijednog 3,6 milijuna eura i financiranog iz fondova Europske unije, koji se provodio od veljače 2020. godine s ciljem unapređenja strukovnog obrazovanja u Karlovačkoj županiji.

Ravnatelj Tehničke škole Karlovac Ivan Janković je rekao da su nastavnici i učenici stekli veliko iskustvo sudjelovanjem na projektu. “Iz ovog projekta je izašao cijeli velik program koji je na odobrenju, a odnosi se na školovanje tehničara za održavanje strojeva i uređaja. Očekujemo skoru primjenu tog modela”, naveo je Janković.

Istaknuo je važnost razvoja standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i kurikuluma na području održavanja alatnih strojeva. Provodilo se edukacije, a išlo se i na studijska putovanja, primjerice u Nuklearnu elektranu Krško i u švicarski Institut za istraživanja CERN. “Održani su i susreti s poduzetnicima radi povezivanja obrazovnog i gospodarskog sektora na području istraživanja i razvoja. U 148 završnih razreda osnovnih škola na području Karlovačke županije su promovirana strukovna zanimanja, a 12 grupa učenika osnovnih škola je posjetilo uspješne tvrtke u Karlovačkoj županiji ne bi li se upoznali sa strukovnim zanimanjima u praksi. Učenici su upoznati s procesom proizvode, specijaliziranom opremom, opisom posla nekog zanimanja i tako dodatno razvili interes za strukovna zanimanja. Održana su dva sajma strukovnog obrazovanja u svrhu povezivanja poslodavaca i polaznika Regionalnog centra kompetentnosti te ostalih strukovnih škola. Održana su i tri različita učenička natjecanja na temu dronova, solarnih automobila i trodimenzionalnog ispisa”, naveo je Janković

Učenik trećeg razreda Marko Kostelac se školuje za strojarskog računalnog tehničara, a projekt je pohvalio. “Slagali smo robote, a to je bilo korisno”, rekao je Kostelac.

Pročelnica Upravnog odjela za školstvo Županije karlovačke Marija Šćulac je rekla da se u Karlovačkoj županiji posredstvom projekata financiranih iz fondova Europske unije strukovne škole ulaže više od 14 milijuna eura, “što mora ostaviti traga u unapređenju strukovnog školstva”. “Karlovačka županija želi da mladi budu izvrsni, da ovo bude županija znanja, mladih i strukovnog obrazovanja”, poručila je M. Šćulac.

*objavila Hrvatska izvještajna novinska agencija