U Karlovcu prikazan film Ivice Kostelića “Transat”

U karlovačkom kinu “Edison” u srijedu je prikazan autorski film proslavljenog hrvatskog skijaša Ivice Kostelića “Transat” o njegovom sudjelovanju na jedriličarskoj regati “Transat Jacques Vabre” od Normandije do Kariba sa suskiperom Callisteom Antoineom koja je trajala 22 dana.

Film je do sada dvaput prikazan u Zagrebu, jednom u Ivanić-Gradu, a slijede projekcije u Splitu u četvrtak i Varaždinu 7. prosinca. Prikazuje sudjelovanje na regati koja se održava svake dvije godine i na kojoj sudjeluju elitni jedriličari i vrhunski amateri u četiri klase oceanskog jedrenja – jednotrupci Imoca i Klasa 40 te višetrupci Ocean 50 i Ultim. Kostelić se natječe u Klasi 40.

Rekao je da nema u planu sportski pothvat takvog kalibra, ali da ima namjeru i dalje se baviti filmom, pa je naveo da su aktualna dva takva projekta, mada nije do sada snimljen niti jedan kadar. “Oba projekta imaju veze sa skijanjem i nadam se da će uspjeti. Nisam nikad mislio da bih se bavio filmom, mada sam dosta dobro crtao stripove kao klinac. Unazad nekoliko godina sam sklapao kraće filmove za svoj kanal na platformi YouTube, uglavnom na temu regata. Prije četiri godine sam bio koautor filma o skijanju na islandskom vulkanu”, naveo je Kostelić.

Nastavio je da je film “Transat” snimljen s namjerom da ga svatko razumije. “Nastojao sam izbjeći jedriličarske izraze i približiti oceansko jedrenje koje je u hrvatskom javnom prostoru ne postoji. Hrvatska ovisi više o jedrenju no što je svjesna. Jedna smo od najvećih nautičkih destinacija na svijetu, a kao narod ne znamo puno o jedrenju”, ustvrdio je Kostelić.

Upitan može li film utjecati pozitivno na mlade, odgovorio je da bi ih volio motivirati da ne puše cigarete. “Kada god bih došao u neku srednju školu, vidio bih da mladi masovno puše. Baš mi je žao zbog toga. Nisam apostol antipušenja, ali mi je čudno da se jedna generacija koja bi trebala biti zamašna odaje samouništenju. Volio bih da se više krećemo, da smo više u prirodi i da uživamo u našoj prekrasnoj zemlji umjesto što pušimo po nekakvim hodnicima”, poručio je Kostelić.

*objavila Hrvatska izvještajna novinska agencija