Predstavljena knjiga “Pogled iz trećeg kuta”

U Karlovcu je u utorak predstavljena knjiga karlovačkog sportskog novinara i publicista Marijana Bakića “Pogled iz trećeg kuta” kojim obilježava 70 godina života, 50 godina neprekidnog bavljenja novinarstvom i 25 godina magazina KAŠ kojega uređuje, a koji prati lokalni sport.

Bakić je brojnim okupljenima poručio da su potvrda kako je radio profesionalno i za dobrobit karlovačkog sporta.

U knjizi su objavljeni neki intervjui, kolumne i drugi članci koje je objavljivao te svjedočanstva onih kojima je bio mentor.

Bakić je od 1993. do 1998. uređivao emisiju “Sport nedjeljom” na Hrvatskom radio Karlovcu, da bi onda osnovao KAŠ. Tiskano izdanje je izlazilo kao tjednik u sklopu Karlovačkog lista, pa Novog lista, da bi od 2010. KAŠ bio mrežni magazin Kaportala, pa samostalan.

Urednica na Hrvatskoj radioteleviziji Ivana Lukačić je rekla da je Bakić imao “supermoć” prepoznati potencijal u mladoj osobi. “Prepoznao nas je kao pojedince, cijenio naš doprinos i poticao da rastemo”, rekla je I. Lukačić.

Knjižničar Miroslav Katić je naveo da se u katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu uz Bakića veže 20 djela. Državni tajnik za sport u Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske Tomislav Družak je rekao da ta djela ostaju pokoljenjima i da novinarski rad potiče i ministarstvo na veći angažman. Glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač je u pismu naglasio Bakićev rad na promociji olimpizma.

Glavni i odgovorni urednik HRK za Domovinskog rata Josip Grdina je rekao da se Bakić ponašao profesionalno i nepristrano. “Morao sam voditi računa o svim aspektima programa. Jedino sam zbog Bakićevog sporta mogao spavati mirno”, rekao je Grdina.

Bakić je glavni tajnik Hrvatskog zbora sportskih novinara, a predsjednik tog udruženja Jura Ozmec je napomenuo da je ova knjiga “sažetak onoga što Marijan ima duboko u sebi – da mlade napravi novinarima”. “Nije lako danas biti novinar, naročito sportski, naročito kada sport sve više tone i kada je sve manje sportaša”, rekao je.

Gradonačelnik Damir Mandić je ustvrdio da karlovački sportaši “mogu biti zahvalni što imaju Bakića jer inače mnogo tema ne bi ugledalo svjetlo dana”. Županica Martina Furdek Hajdin je rekla da u Bakićevom radu nijedan članak nije samo prijenos podataka, “nego se o čovjeku pročita riječ više”.

*objavila Hrvatska izvještajna novinska agencija