Ivana Fočić: Je li Ivan Uđbinac uspješan menadžer? To je kompleksan izraz

“Održali smo niz sastanaka prije početka rada zimske službe u ovoj sezoni, održana je i smotra te još jedan sastanak s Hrvatskim cestama jer imamo istog pružatelja usluga, a i važne prometnice u našem gradu su u nadležnosti te državne tvrtke pa je bitno da smo koordinirani i da nema različitih pristupa, odnosno postupanja. Predložili smo pružatelju usluge da u operativni plan zimske službe unese neke promjene. Naravno, moramo biti spremni s obzirom na sve češće prirodne nepogode. Stoga smo pridružili ovom stožeru za zimsku službu i stožer civilne zaštite kako bismo u izvanrednim situacijama donosili zaključke i nastojali biti što spremniji. Počelo je razdoblje pripravnosti i ono traje do ožujka sljedeće godine. Nastojat ćemo što kvalitetnije dočekati zimu. Ne bih govorila samo o snijegu, nego i o svim ostalim posljedicama koje se mogu dogoditi. Pozivam i građane da pomognu naše gradske tvrtke kao podizvođače, pa da na što lakši i ekonomičniji način dođemo do najboljeg ishoda. Imamo 417 kilometara asfaltiranih površina, 185 kilometara makadamskih nerazvrstanih cesta i sve to zahtijeva jako velik angažman, pa molim za strpljenje jer se čisti po prioritetima”, iznosi stanje priprema za rad zimske službe zamjenica gradonačelnika Karlovca i potpredsjednica Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Ivana Fočić u još jednom intervjuu iz ciklusa “ZOOM POLITIKON” na KAportalu.

Tko čini stožer i koje tvrtke su angažirane u zimskoj službi?

  • Pružatelj usluga je tvrtka Ceste Karlovac, a ona je ugovorila podizvođače, među ostalima i gradske tvrtke. U slučaju potrebe, izvođač angažira sve raspoložive snage, pa se često na nogostupima mogu vidjeti radnici Zelenila i Čistoće. Mora postojati jasan način djelovanja kako ne bi došlo do različitih tumačenja. Stožer civilne zaštite obuhvaća žurne službe kao što su hitna medicinska pomoć, policija, vatrogasci i Centar 112, pa Crveni križ, Hrvatsku gorsku službu spašavanja, Hrvatske ceste, Hrvatske vode i ostale. Izvođači građevinskih radova trebaju održavati gradilišta u zimskim uvjetima.

Koje ceste zimi održava izvođač?

  • Natječajem Grada Karlovca su dobili posao održavanja asfaltiranih cesta u gradskom vlasništvu, nerazvrstanih i slično. Natječajem su ujedno dobili posao održavanja cesta u vlasništvu Županije karlovačke. To će pomoći koordinaciji. Na našem području Ceste Karlovac čiste i državne ceste.

Prošli put se postavilo pitanje čišćenja iza rampe Opće bolnice Karlovac jer ta ustanova ima svog izvođača. Je li to ostalo tako?

  • Subjekti kao što su školske, predškolske i znanstvene ustanove su dužni predvidjeti zimsku službu i učiniti pristup svojim objektima prohodnim. Opća bolnica Karlovac ima svog izvoditelja usluge zimske službe. U izvanrednim okolnostima će svatko svakome pomoći.

Prošle zime smo imali kolaps i tada si rekla: “Ceste moraju biti prohodne, ovo se ne smije ponoviti”. Što je jamstvo da se to neće ponoviti?

  • To sam izjavila, ali nisam tako mislila. U vrijeme najvećeg broja odlazaka na posao dogodio se niz okolnosti koje nismo mogli predvidjeti – policija i zimska služba su imali neke intervencije, očevid jedne nesreće je bio u tijeku… Ne možete predvidjeti nesreću na prometnici. Za ovu sezonu smo tražili izmjenu operativnog plana, da nam se osiguraju dodatni strojevi koji će u svakom trenutku biti na raspolaganju radi što bržeg čišćenja prometnice u takvim situacijama. Angažirali smo mnogo mehanizacije. Osigurana je pripravnost i osigurani su podizvoditelji, ako bude bilo potrebe.

Imaju li građani ulogu?

  • Posredstvom mjesne samouprave pozivamo građane da čiste ulaze u svoje stambene zgrade. Valja znati da postoje prioriteti čišćenja pa imati strpljenja. U prometu se također treba pridržavati posebnih pravila u zimskim uvjetima. Vjerujem da je većina građana savjesna i da će sve dobro funkcionirati.

U utorak je Gradsko vijeće Karlovca odlučilo da se osnuje ustanova koja bi upravljala sportskim objektima u vlasništvu Grada. Oporbeni vijećnik iz Možemo Dobriša Adamec je u raspravi prikazao fotografije koje svjedoče o lošem održavanju niza sportskih objekata. Bez obzira o čemu je riječ, nerijetko se čini da je sve u redu, a onda nas zadesi istina. Zašto se dozvolilo da se objekti toliko zapuste?

  • Kao što, primjerice, ustanove u kulturi trebaju podršku gradskog proračuna u daljnjem razvoju radi što boljeg poslovanja, tako djeluju i ustanove u sportu. Ovakav oblik organiziranja upravljanja sportskim objektima je kvalitetniji. Ustanova će uživati podršku Grada i bavit će se isključivo upravljanjem sportskim objektima u gradskom vlasništvu. Javljamo se na natječaje ne bismo li osigurali dodatna financijska sredstva za ulaganje u sportske objekte jer oni prvenstveno trebaju ulaganje, a onda i održavanje. Novac na raspolaganju u sadašnjoj organizaciji nije dostatan da se upravlja objektima kako bismo htjeli. Uvijek ima prostora za poboljšanja i nikad nije sve idealno. Treba utoliko uvijek krenuti od vlastitog primjera. Svakodnevno radim na sebi i nastojim promijeniti što ne valja. Osnivanje ustanove vidimo kao priliku da se osigura novac i da se kroz neko vrijeme uoče pomaci i u razvoju. Nadam se da ćemo dobiti novac za obnovu Školske sportske dvorane “Mladost” i da ćemo novoj ustanovi pružiti mogućnost razvoja i kvalitetnog održavanja objekata. Ne može se reći da se baš ništa nije radilo jer su ostvarena značajna ulaganja u neke sportske objekte, no, naravno, ne može se u sve odjednom uložiti, a znamo i da smo imali poplave i da kišovito vrijeme ostavlja posljedice na otvorenim terenima. Žao mi je što predočene fotografije ne prikazuju cijele terene i u boljim okolnostima. Kad se želi predstaviti nešto loše, usredotoči se na to, a ne prikazuje se šira slika. Osnivanje ustanove je dobar put. Karlovačka sportska zajednica i Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske su tome dali podršku. Vjerujem da će se uraditi promjene koje će ići u korist karlovačkom sportu.

Je li istina da postoji samo jedan valjani ulaz/izlaz u dvoranu na Rakovcu? Je li ona uopće sigurna za korištenje?

  • Vjerojatno bi postojali nalazi i izvješća o tome da ona nije sigurna za korištenje, kada bi bilo tako. Tamo se odvija niz treninga i okupljaju se mladi i sportaši, pa sigurnost ne bih dovodila u pitanje. Provode se vježbe s područja zaštite na radu i podnose izvještaje. Sigurno postoji nužni izlaz.

Adamec je naveo i da je uloženo prije nekoliko godina u atletsku stazu na Korani i da je ona sad pod korovom, prikazao je fotografiju kako iz hokejaškog igrališta na Vunskom polju raste drvo, uloženo je u travnjak na stadionu “Branko Čavlović-Čavlek”, o čemu se izvještavalo kao o nečemu izvanrednom, da bi se par godina kasnije mlada nogometna reprezentacija žalila na uvjete… Je li riječ o prevari javnosti kvaizulaganjima?

  • Nije riječ o kvaizulaganjima, nego o ulaganjima koja su prošla proceduru, koja je država financirala, u kojima su sudjelovali projektanti, stručni nadzor, poslana su izvješća… Riječ je, dakle, o ulaganjima koja su bitna za građane. Što se tiče održavanja, direktor tvrtke Mladost Ivan Uđbinac je nakon te sjednice Gradskog vijeća Karlovca ponudio argumente da stanje nije kakvo je prikazano, pa bih bila najsretnija da objasni što je poslikano, zašto objekti izgledaju tako kako su prikazani na fotografiji te da demantira izloženo. Žao mi je što u utorak nije došlo do te rasprave jer mi je teško razgovarati o onome što sam vidjela na fotografijama.

Možemo li pozvati direktora Uđbinca da se odazive pozivu na ovaj intervju, što je bio odbio, a isto i ravnateljicu Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Kristinu Čunović, koja je tražila pitanja unaprijed?

  • Ne bih ih pozivala, pa da se to shvati kao nalog jer nisam u toj poziciji kao zamjenica gradonačelnika – ne mogu nikome ništa nametati. Nikad ne bježim od pitanja i intervjua, nastojim sve otvoreno i iskreno komunicirati i ne bojim se toga. Slobodni su se povesti za mojim primjerom. Drago mi je što razgovaramo.

Je li Uđbinac uspješan menadžer?

  • Vrlo je kompleksan taj izraz. Ovisi to o nizu okolnosti o kojima ovisi takva procjena. Jesam li sa svojim znanjima i vještinama kompetentna donositi takve sudove? Moje mišljenje nije nužno prihvatiti. O tome mogu govoriti brojke, situacija, mogućnosti i one realne stvari…

Možeš li reći: “Ivan Uđbinac je uspješan menadžer”.

  • Mogu svašta izgovoriti, ali u ovome trenutku ne mogu izgovoriti je li netko uspješan ili nije. Svatko može svašta izgovoriti, ali kad nešto izgovorim želim stajati bez dileme iza svojih riječi.

Koje bi bile njegove kvalitete?

  • Dugogodišnji radni staž, iskustvo na različitim pozicijama, količina znanja, mogućnosti, upravljanje procesima… O manama je teško pričati. Prvo bi svatko sebi trebao utvrditi mane i raditi na njima. Ne mogu iznositi takve zaključke bez jasnih pokazatelja. Na kavama se može svašta zaključiti, no moja pozicija podrazumijeva odgovornost. Uđbinac je za direktora izabran javnim natječajem, kao što je bio prije toga na drugim odgovornim i zahtjevnim pozicijama.

Njegov protukandidat za to mjesto Nikola Badovinac mlađi je bio na razgovoru s članovima Nadzornog odbora diskriminiran zato što nije imao djecu.

  • Ne znam jer nisam bila na tom razgovoru. To ima li netko djecu ili nema ne bi trebala biti otegotna ili olakotna okolnost. To se ne bi trebalo preispitivati.

Zbog čega je Mladost gubitaš?

  • Relevantni podaci o tome se vide kroz nacrt gradskog proračuna koji je sada na javnom savjetovanju i u kojemu se po stavkama za parkiranje, kojim će se baviti vlastiti pogon Grada Karlovca, i upravljanje sportskim objektima, jasno vidljivo da veće troškove stvara upravljanje i održavanje sportskih objekata. Kada imate trgovačko društvo s više djelatnosti, podnosi se jedno završno izvješće. Poslovi vezani uz parkiranje i pauk-službu čine jednu cjelinu i oni stvaraju dobit. Stoga je normalno da se osnuje ustanova s područja sporta koja će imati podršku gradskog proračuna. Proračunski korisnici su i Slatkovodni akvarij “Aquatika”, Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić”, Gradsko kazalište “Zorin dom”

Od naplate parkiranja Mladost zarađuje i ta naplata stvara dobit?

  • Tako je.

Zarađuje li Mladost od pauk-službe?

  • Od toga se ne zarađuje, no moramo uzeti u obzir lizing i zbog toga se najvećim dijelom stvara gubitak. Ako se ne varam, otplata je pri kraju.

U prošloj godini je Mladost imala gubitak u poslovanju od četiri stotine tisuće kuna?

  • Tako je.

Cijeli taj gubitak se odnosi na lizing?

  • Pa najveći njegov dio, da – skoro pa sve. Velika je rata za lizing. Ne kažem da se ne može bolje i ne odnosi se to samo na Mladost.

Ta tvrtka će se sljedeće godine ugasiti?

  • Kad se prenesu sve gospodarske djelatnosti, završit će se financijsko izvješće, obaviti preostale obveze i potom će se vjerojatno likvidirati.

Naplatu parkiranja i pauk-službu će obavljati Grad Karlovac, a sportskim objektima će upravljati ta ustanova?

  • Da.

Radnici će biti zbrinuti i jamče im se radna prava koja uživaju na barem godinu dana?

  • Zatražili smo mišljenje Katedre za radno i socijalno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu jer znamo da se mora paziti na radna prava kada se provode restrukturiranja procesa ili djelatnosti. Dobili smo mišljenje da prijenos gospodarske cjeline uključuje sva postojeća radna mjesta i da ih se mora zadržati godinu dana. To je vrijeme da se pokaže maksimum, da se potrudimo dati još više za tu priču, a onda ćemo vidjeti dalje kakva poboljšanja učinit. Ovo je zahtjevan proces i puno je energije uloženo. Trudimo se uraditi što bolje organizacijski posao, pa se očekuje da svatko od njih da svoj maksimum.

Čeka li Uđbinca neko radno mjesto u Gradu Karlovcu?

  • Ima svoj ugovor o radu kao i ostali radnici. Što se tiče njegovog radnog mjesta, pregovara se i razgovara o gospodarskoj cjelini i konzultira s pravnim službama. Ima svoja prava i ona neće biti veća od onoga što mu zakon dozvoljava. Čekamo konačno mišljenje. Nećemo sigurno zapošljavati nekoga, osiguravati prostor nekome niti ćemo raditi bilo što što nije po propisu. Trudimo se maksimalno slijediti pravni put i da ne napravimo pogrešan korak koji bi ugrozio cijelu ovu priču, a ona je dobra.

Zašto se sve ovo ranije nije provelo s obzirom da se se znalo da se gomilaju gubici Mladosti?

  • Djelatnost naplate parkiranja je ostvarivala i ostvaruje dobit, suprotno različitim tvrdnjama u javnosti. Gradsko vijeće Karlovca je bilo odlučilo da se ta djelatnost povjeri Mladosti, što je podržala i opozicija, vjerujem s dobrim namjerama. Oporba je tada komentirala da je dobro što smo napokon od koncesionara uzeli nešto što stvara dobit. Svi su bili uvjereni da je to dobra odluka i u tom trenutku s obzirom na okolnosti vjerojatno jest. Vremena se, naravno, mijenjaju. Za koronakrize smo tu temu svi možda malo zaboravili. U te dvije godine smo bili usporeni jer nismo imali prostora i mogućnosti djelovati na potreban način, a nakon toga se dogodila kriza s divljanjem troškova i cijena, rasla je i cijena energenata, rasle su plaće i materijalna prava, rasle su i minimalne plaće, a u Mladosti je 37 radnika primalo minimalnu plaću… Sve se to poslagalo i stvorilo niz financijski nepodnošljivih utjecaja. Početkom ove godine smo započeli analizirati, htjeli smo objektivnu sliku ne bismo li donijeli odluku koja će biti najbolja za sport, parkiranje i pauk-službu te, u konačnici, za građane. Vrlo je nezahvalno pričati o tome je li odluka da se pauk-služba i naplata parkiranja povjere Mladosti tada bila dobra, ali vjerujem da su svi vijećnici i ostali koji su bili oduševljeni takvom odlukom imali najbolju namjeru.

Odlučivalo se sada oslanjajući se na izvješće vanjskog revizora. Zašto nalaz revizije nije predočen oporbi i uopće Gradskom vijeću Karlovca?

  • Nismo skrivali da radimo revizorsko izvješće temeljem kojega ćemo odlučivati. Zaključci revizije su stalno predočavani Gradskom vijeću Karlovca. Ne znam što bi oporba dobila da je vidjela brojke u odnosu na zaključke. Revizor je ovlašten i stoji iza tog rada, a ima više znanja i iskustva od nas. Zaključke smo iznosili. Nakon što je rečeno da je napravljeno izvješće i da su doneseni zaključci i da se objektivno sagledao problem, nitko nikada nije zatražio to izvješće i ne bi bio problem da se dostavi. No, ima li smisla stavljati revizorsko izvješće o poslovanju Mladosti u materijale za točku dnevnog reda koja se odnosi na osnivanje nove ustanove?

*objavljeno na KAportalu