Tomislav Butala: Borlin se zapostavlja i stavlja u kategoriju sa Skakavcem

“Ne radi se o moći, nego muci, ali, Bože moj, netko tu odgovornost mora preuzeti”, odgovara novi predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Borlin Tomislav Butala na pitanje u novom intervjuu iz ciklusa “ZOOM POLITIKON” na “KAportalu” je li ga opila moć otkako je lista koju je predvodio pobijedila premoćno na ovogodišnjim mjesnim izborima.

Što je mučno?

  • Ma nije ništa mučno, šalim se. U sve ovo smo ušli spremni. Naravno, građani zbog entuzijazma očekuju da smo čudotvorni, ali nije to tako jednostavno. Unapređivati ćemo Borlin.

Imate li prve kritičare?

  • Uvijek će biti kritičara, naravno. Postoje kritičari i oni koji nas podržavaju. Sviđa mi se što velik broj građana upozorava na probleme i izriču želje i tako nastoje unaprijediti situaciju. Za neke smo desni, za neke lijevi, a u biti smo svoji, nezavisni.

Ima li podjele na desnicu i ljevicu na mjesnoj razini?

  • Ima, a to su pokazali i izbori na kojima su se natjecale razne opcije.

Sve ste ih “pomeli”, pa i Hrvatsku demokratsku zajednicu.

  • I oni su oporba za nas.

Nije jednostavno srušiti HDZ s vlasti na bilo kojoj razini i bilo gdje?

  • Nismo htjeli nikoga rušiti – nismo protiv nikoga i naša politika je drugačija, a ona podrazumijeva da nismo tu da nekoga rušimo ili dižemo, nego da promijenimo nešto u našem kvartu i svatko tko ima zanimljivu ideju koja se može provesti, prihvatit ćemo ju, bez obzira došao taj prijedlog s lijeve ili s desne strane politike.

HDZ je bio na Borlinu na vlasti non-stop od 1990.?

Zašto niste kroz HDZ djelovali na Borlinu i u čemu se sastojalo nezadovoljstvo njome? Je li netko od vas bio član HDZ-a?

  • Bili smo nezadovoljni nečinjenjem – ništa se nije događalo. Stoga smo se organizirali da nešto pomaknemo s mrtve točke. Nitko s naše liste nikad nije bio angažiran u politici i nemamo političkih ambicija na višoj razini. Interes nam je počistiti u svom dvorištu.

Borlin je nakon mjesnih izbora posjetio gradonačelnik i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Damir Mandić.

  • Jest, i to baš na moju inicijativu.

Kako je izgledao taj susret?

  • Možda smo ga malo iznenadili jer nas se okupilo devet, mada nas je bilo sedmoro na listi, a u Vijeće Mjesnog odbora Borlin nas je ušlo petero. Zvali smo gradonačelnika jer se ništa nije događalo – izbori su bili završili, a ljudi odmah nakon izbora očekuju da se nešto počne događati. Tražili smo ga da nas uputi već tad kako riješiti neke probleme. Rekao nam je da su nam sve službe dostupne i da možemo krenuti s djelovanjem. Tek prije nekih sedam dana smo imali sastanak u Gradu Karlovcu da nas se uputi u način djelovanja mjesne samouprave, a već smo nešto odradili i prije toga, upravo zato što nismo statični, pa zovemo, umjesto da čekamo da nam se netko javi.

Grad Karlovac je u utorak poslao priopćenje koji se tiče mjesnih odbora u kojemu se spominju sanacije mosta preko Trebinje, makadamske ceste u Brođanima i drugo, no ne i Borlin. Što se događa kod vas?

  • Vodimo staru bitku s državnom cestom D6, a u tom pogledu se ništa ne događa. Kao Vijeće smo reagirali za rješavanje biciklističke staze jer policija kažnjava bicikliste koji se voze po nogostupu, a ne bi se smjeli tako voziti po Zakonu. Protiv smo kažnjavanja jer je cesta prilično opasna. Imam četvero djece i upozorio sam ih da ne voze bicikle po kolniku jer je njihova sigurnost najvažnija. Iskoristili smo pravo da predložimo način odvijanja prometa kroz naš mjesni odbor. To smo sročili u zahtjev Gradu koji se onda prosljeđuje nadležnom ministarstvu. Napravili smo još neke sitne akcije, a mimo toga se ne događa ništa – postavili smo uvjete i zahtjeve i čekamo da nam se jave. Ako nam se ne jave iz Grada Karlovca, podsjetit ćemo ih. Imamo svoje načine kako to uraditi.

Kakve?

  • Na početku je uvijek lijepa riječ i lijepo se pita. Kasnije se može i ružnije pitati. Zadnji način ćemo vidjeti.

Koordinator radova na rekonstrukciji ceste D6 je bio gradonačelnik. Jeste li ga na spomenutom sastanku pitali što se događa s tom cestom?

  • Jesmo, pitali smo ga što se događa s uporabnom dozvolom koju spominju. Autor sam kratkog popularnog filma koji prikazuje nedostatke na kratkom dijelu D6. Do danas nisam dobio odgovor jer ta dionica nije završena. Cesta D6 nije problem samo Borlina, nego cijelog grada, međutim djeluje kao da samo mi na Borlinu zavijamo na mjesec.

Hoćemo li navesti neke od bizarnosti s rekonstrukcije te ceste?

  • Cijela ta cesta je bizarnost. Nejasno je zašto je započeta rekonstrukcija od sredine ceste. Jedna kuća u Ljubljanskoj nije spojena uopće na kanalizaciju i tražimo od gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija da se to riješi. Ispred moje kuće je šaht s oknom od stare kanalizacije i pitanje je hoće li se to urušiti. Zadar ima morske orgulje, a mi niz šahtova – zvoni i jedno i drugo. Oborinski kanal uz cestu od kafića “Car” nije završen, a umjesto da sabire vodu, lišće nam baca po cesti. Prometnicu održava tvrtka iz Slavonskog Broda. Zvao sam nedavno 112 zbog nečega što se dogodilo, a oni su me uputili na ophodnju te tvrtke. Želim posebni fakof uputiti čovjeku iz te ophodnje kojemu sam javio da je u jednom dijelu propao nogostup, nakon čega me pitao zašto ga zovem zbog te “rupice”. Kaže da je to glupost, a netko može nogu slomiti na toj “rupici”. Je li što pokošeno? Je li što pokrpano? U utorak je “izletio” poklopac DTK šahta. Stala je neka dobra duša i vratila poklopac na mjesto, ali svako malo se to ponavlja. Tko će odgovarati ako taj šaht ošteti automobil ili ako netko na drugačiji način nastrada?

S kime se može komunicirati?

  • Nemam pojma. Obratili smo se Gradu, no oni se ograđuju.

Je li rekonstrukcija ceste D6 bila prekretnica koja vas je navela da se angažirate na mjesnoj razini?

  • Jednim dijelom jest. Rođen sam i odrastao na Borlinu, pa sam upućen i stalo mi je da se taj dio grada razvija. Bilo je i drugih problema. Ne želim ulaziti u to što je uzrok njihovom nerješavanju, nedostatak volje na mjesnoj ili na gradskoj razini. Nećemo vaditi kosture iz ormara i problematizirati tko je što uradio, odnosno tko što nije uradio. Naša je ideja da idemo naprijed. Snimamo i dalje zatečenu situaciju i idemo gurati našu ideju, a to je da se Borlin približi gradu. Od glavnog trga smo udaljeni dva kilometra, a mi smo mjesni odbor, dok je Turanj od središta grada udaljen šest kilometara, a oni su četvrt. Snimite kako izgleda Zastinja da vidite kako izgleda četvrt i snimite kako izgleda Borlin, to jest jedan mjesni odbor. Stavilo nas se u istu kategoriju sa Skakavcem, a dio smo grada.

Bi li činilo neku razliku kada bi Borlin bio četvrt, a ne mjesni odbor?

  • Naravno da bi.

Simboličku ili materijalnu?

  • Više je košnje, primjerice, ako smo četvrt. Možemo s druge strane zbog toga imati nešto viši iznos komunalne naknade. Četvrti imaju bolje komunalne usluge i više ulaganja. Kod nas se ne grade i ne rekonstruiraju vodovod i kanalizacija, a taj se projekt radi na Hrnetiću. Javna rasvjeta je došla do pivovare, a dalje je nema. Zašto? Pa zato što je do pivovare Dubovac, a dalje je Borlin. Kako smo mjesni odbor, valjda nam ne treba rasvjeta.

Na Borlinu nema javne rasvjete?

  • Ima, ali bi trebalo doći navečer vidjeti kakva je situacija. Primjerice, automobili jure po cesti navečer kao po pisti, pa smo tražili da se rasvijetle raskrižja. Na raskrižju prema “KAplastu”, kamo mladi idu na trening, je mrak. Križanje sa Šporerovom na Dubovcu je osvijetljeno, a križanja na Borlinu nisu. Zašto bismo bili u zoni sumraka? Kod nas se ne ulaže, ali se zato ulaže u Zastinju, protiv čega nije nitko s Borlina, ali ne možeš od sela raditi četvrt, a od četvrti selo, nas ovdje zapostavljati. Mostanje ima 1.200 stanovnika i ima status četvrti, a Borlin ima 1.450 stanovnika i kažu nam da ne možemo biti četvrt jer nas nema dovoljno. Nisam za degradaciju Mostanja nego tražim iste uvjete i za nas na Borlinu.

Ima li onda cesta D6 uporabnu dozvolu?

  • Nema, koliko znamo. Čuli smo da se traži izmjena građevinske jer s njom nije usklađeno izvedeno stanje, no to se sve skriva kao zmija noge. No, tražit ćemo da se Vijeće Mjesnog odbora Borlin informira jer građani Borlina na to imaju pravo. Želim vidjeti tko će potpisati uporabnu dozvolu. Nećemo samo tako dopustiti da se potpiše kako je ovakva cesta dobra za uporabu. Ako ćemo imati moć da to spriječimo, spriječit ćemo.

Cestu je radio Euro-asfalt iz Bosne i Hercegovine.

  • Tako je.

Na društvenoj mreži Facebook postoji grupa “Borlinski lonac”. Je li ime grupe asocijacija na bosanski lonac i na Bosnu i Hercegovinu?

  • Osnivač sam te grupe. Dijelom ime grupe jest asocijacija na bosanski lonac, a dijelom je to i poruka da smo svi u istom loncu na Borlinu, bez obzira na međusobne razlike. Po toj prometnici se kreću i lijevi i desni. Bilo je pokušaja da se primijeni načelo “zavadi pa vladaj”, ali to im nije prošlo.

Stavlja li se težište imenom grupe na izvođača, umjesto na ulagača?

  • Ugovor s izvođačem potpisuju Hrvatske ceste. Grad Karlovac se obvezao urediti uređenje okoliša uz prometnicu, no to je napravljeno samo do pivovare, ne i dalje na Borlinu. Zašto? Gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija se obvezala promijeniti kanalizaciju, što i radi, a glavni potpisnik ugovora i nositelj projekta su Hrvatske ceste. Kao skupina građana smo bili prije godinu i pol na sastancima s predstavnicima Hrvatskih cesta, no niti smo dobili odgovore na pitanja, niti smo dobili uvid u projekt. Tražili smo da nas obiđe i ministar Oleg Butković. Došao je u Karlovac, no nije došao obići kritičnu cestu D6. Nešto se kuha, a probat ćemo saznati što.

Nije li rekonstrukcija ceste D6 velik fijasko?

  • Jest. Predstavnik Hrvatskih cesta je tu bio na razgovoru više puta, bili su angažirani novinari, a nikad nismo dobili nikakve odgovore.

Zašto su angažirali izvođača iz druge države, čak ne niti iz Europske unije?

  • Treba pitati Hrvatske ceste. Oni kažu da se Euro-asfalt javio na natječaj i da su bili najpovoljniji ponuđač. Ipak, oni su počeli raditi, a onda je došla druga tvrtka, pa treća, pa četvrta… Više ne znaš tko tu cestu radi, a onda u jednom trenutku imaš angažiran tek jedan bager i kamion na projektu vrijednosti od oko 40 milijuna kuna… Malo je sve to blesavo.

Cijeli taj projekt je poprilična bizarnost?

  • Jest. Tu smo imali slavlje na dan kad je cesta trebala biti otvorena. Mještani su se sprdali, a zašto i ne bi? Čeka nas projekt uređenja Žumberačke. Na ponovljenom natječaju su se javila dva ponuđača. Ponuđena je cijena veća od procijenjene vrijednosti radova. Još nije odabran ponuđač. Čekamo da upoznamo Borlinčane s tim projektom i da vidimo tko će biti odabran od izvođača. Zahtijevam da znamo hodogram radova i druge informacije te uvid u projekt. U našoj grupi imamo i građevinara koji može takve projekte tumačiti. Ne želimo novi fijasko kao što je bio onaj s D6.

Je li netko obeštećen zbog oštećenja za radova?

  • Ne znam. Susjed je sam popravio ogradu koju su mu bili rušili. Trebali su sva oštećenja sanirati, vratiti sve oštećeno u prvobitno stanje. Nitko nije uredio oštećenja ispred moje kuće.

Je li cesta u Stjepana Seljana sanirana?

  • Nije. Ugovorno se izvođač obvezao da će rekonstruirati sve okolne ceste koje su koristili. Od toga ništa.

Bilo je riječi o Urbanističkom planu uređenja Borlin-Kupa. Je li i dalje aktualan?

  • Jest. I dalje se ne zna ništa o tome. Želimo poticati razvoj tog dijela Borlina, da se donese novi UPU. Neka se barem taj prostor očisti jer sad tamo imamo čagljeve i divlje svinje.

I na Gazi se žale na čagljeve. Koliko je divljači u Karlovcu?

  • Poprilično. Kad je rađena autocesta, prekinuta je prirodna ruta koju je divljač koristila za dolazak na Kupu, a vojarna je zarasla, sve je zapušteno i to je pogodno divljači da se skriva od okolnih kuća.

Izborili ste se protiv pasa i mačaka, ne i protiv čagljeva i divljih svinja?

  • Nastojimo se izboriti.

Zašto ste se usprotivili azilu za domaće životinje? Gradonačelnik je rekao da bi to bilo više od azila.

  • Planirana je bila izgradnja vrtića, doma umirovljenika i drugih objekata uz Kupu, no samo se više pričalo o centru za životinje u kojemu bi bio azil za pse, za divljač na oporavku, hotel za pse, groblje kućnih ljubimaca, veterinarska poliklinika i tako dalje. Vijećnik u VMO Borlin izabran s naše liste Dubravko Cavrić je 40 godina radio u Sloveniji kao veterinar i baš je bio inspektor azila za životinje i on je sagledao taj projekt, ocijenio ga odličnim, ali je lokaciju ocijenio pogrešnom. Zakon određuje koliko takvi sadržaji moraju biti udaljeni od naselja. Pobunili smo se protiv toga s obzirom da bi se lavež čuo do centra grada jer, kao što znamo, kad jedan pas zalaje, zalaju i ostali. Zar je entuzijastima daleko otići do azila van grada? Ne bi trebao biti problem entuzijastu sjesti na autobus i zaputiti se 15 kilometara od grada.

Ima li autobusnih linija na Borlinu?

  • Dođe autobus svake prijestupne godine.

Kakva je kvaliteta veze?

  • Kad sam bio klinac, moglo se do grada iz Borlina autobusom svakih petnaest godina. Za školske godine je više autobusa, no odmah po njezinom kraju puno manje. Predlagao sam unapređenja javnog prijevoza, no to je na Gradu Karlovcu.

*objavljeno na KAportalu