Zdravko Eremić: Kolege me nagovorile da se kandidiram za direktora Gradske toplane

“Diplomirani sam ekonomist i čitavog radnog vijeka komunalac. U Vodovodu i kanalizaciji sam proveo 33 godine i tamo sam sudjelovao u bitnim poslovnim i ulagačkim procesima, a već sam četiri godine u Gradskoj toplani u koju sam stigao na molbu da pomognem provedbu projekta ‘Revitalizacija vrelovodne mreže u Karlovcu’. Imam više od tri desetljeća iskustva na rukovodećim mjestima i na natječaj za direktora sam se javio na nagovor kolega i kolegica iz tvrtke koji znaju kako i što radim te koliko znam. Volim svoj posao”, predstavio se u petak novi direktor karlovačke toplinarske tvrtke Zdravko Eremić.

Na pitanje zašto ga je trebalo nagovarati da se javi na natječaj za izbor direktora odgovorio je da nema “izražen ego” i da mu “ne treba pozicija da bi se osjećao dobro”. “Više od 30 godina sam drugi ili treći čovjek tvrtki u kojima sam radio i sasvim sam se lagodno osjećao u drugom planu”, rekao je Eremić.

Podsjetio je da je Gradska toplana lani započela s provedbom “najvećeg projekta od njezinog osnutka”. Njegova je ukupna vrijednost 133.872.862 kuna, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj se financira s 103.585.047,02 HRK te treba biti završen do kraja ove godine, čime bi gubici distribucije toplinske energije bili smanjeni s 15 na manje od osam posto, a predviđa zamjenu vrelovodnih cijevi i ventilskih okana, revitalizaciju opreme u podstanicama i s ugradnjom upravljačkog sustava za vođenje i nadzor distribucije SCADA, te zamjenu pumpnih agregata s ugradnjom frekventnih regulatora i revitalizaciju sustava kemijske pripreme vode.

Potpisana su tri ugovora za radove na distribucijskoj mreži s dvije tvrtke. Jedan izvođač je radove započeo lani, a drugi bi trebao početi i završiti radove ove godine, a napomenuto je da će se raditi na Baniji i dijelu Zvijezde uz Kupu.

“Grupa 3 je najviše odradila 2022. – dva rajona, a to su Rakovac, koji je proteklih godina imao najviše problema. Od tog ugovora je ostalo napraviti 780 metara u ovoj godini, a u prošloj godini je napravljeno tri tisuće. Preostaje još ovaj dio mimo tržnice i spoj s Gradskom toplanom. Što se tiče Grabrika, Luščića i Novog centra, odrađeno je 26 posto ugovora. Od ukupno 15,5 kilometara je urađeno 36 posto – 5.663 metra i ostaje 9.921 metar”, naveo je direktor i pojasnio da su izvođači imali problema s dobavom materijala i da uvjeravaju da to ne trebalo biti tako ove godine, pa bi se radovi trebali nastaviti nakon završetka ogrjevne sezone.

Kazao je i da su radovi na toplinskim podstanicama i na distribucijskoj stanici pri kraju. “Vrijednost svih ovih ugovora je 16,824.000 eura, a do sada je fakturirano i plaćeno 5,694.000 eura, to jest 33,85 posto”, istaknuo je Eremić i nastavio da se velik gubitak ove tvrtke od pretprošle godine značajno umanjio, “što je dijelom rezultat poslovanja, dijelom zbog subvencija, ali i zbog blaže zime”.

Rekao je da bi cijene grijanja trebale biti prihvatljive, ako ne bude drastičnih poremećaja u nabavi energenta i da se 60 posto troškova Gradske toplane odnosi na plin, čija je cijena bila nestabilna. “Uspjeli smo ugovoriti i količinu i cijenu plina do prosinca i cijena za krajnje korisnike se ne bi trebala mijenjati, a jest djelomično za poslovne korisnike. Vlada Republike Hrvatske će nadoknaditi trošak Gradskoj toplani, odnosno subvencionirati krajnje korisnike. Te subvencije su na snazi do 31. ožujka. Kako će dalje biti s cijenom plina i usluge, vidjet ćemo. Nastojat ćemo s Gradom Karlovcem da cijena grijanja bude prihvatljiva”, poručio je Eremić koji je precizirao da Gradska toplana ima 7.752 korisnika, a od toga 319 poslovnih i uvjeren je da će se u budućnosti “ljudi bez dileme htjeti priključivati” na toplanin sustav.

Ova karlovačka tvrtka je obvezna kupovati emisijske jedinice ugljičnog dioksida čija je cijena proteklih godina naglo narasla. “U četvrtak je ta jedinica stajala 94 eura, a kada sam stigao prije četiri godine bila je 17”, rekao je Eremić i dodao: “Uz redovno poslovanje, Gradska toplana može dobro poslovati i ne morate se bojati za tvrtku” podsjetivši i da je dugoročan plan koristiti geotermalne izvore.

*objavljeno na KAportalu