Strah i prezir u Karlovcu

Poštovani gospodine pravni zastupniče,

unatoč vlastitoj mizernosti tu potpisani piše ovo otvoreno pismo duboko svjestan reda i poretka – Vi ste velik pravnik i odvjetnik, autor ovog pisamca provincijalno piskaralo otrovano jeftinom škijom, ali ipak piše jer ste Vi pisali njemu kao glavnom uredniku sišćušnog i ni po čemu naročito značajnog medija zajednice tražeći Vaše zakonsko pravo na ispravak netočnih informacija. Kao netko tko sebe smatra uključivim i sklonim dijalogu, Vaše reagiranje bi ovdje potpisani objavio i bez pozivanja na zakonske odredbe, a i shvaća ga kao poziv na razgovor. Uostalom, to je i uređivačka politika medija Aktiviraj Karlovac i nakladnika Udruge za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka – svatko na ovome mjestu ima svoje mjesto. Iz tih razloga je i otvoren korisnički račun na ovome portalu na Vaše ime, a elektronskom poštom ste trebali dobiti i lozinku za pristup sustavu – možete pisati kad god hoćete, što god hoćete, o čemu god hoćete. Ako je nekom greškom niste dobili, javite, dostavit ćemo Vam ponovno. Kao civiliziranoj osobi Vam je jasno da to ne podrazumijeva klevete i uvrede. Isprike na ovoj suvišnoj opasci. U svakom slučaju smo počašćeni što imamo tako preuzvišenog čitatelja.

Isto tako, stranka koju zastupate je nemjerljivo zaslužna za Karlovac – nema prostora da se iznesu svi argumenti tome u prilog. Što se autora ovog pisma tiče, po njoj se mogu zvati sve gradske ulice, trgovi i parkovi, a možemo izraditi i ogromne plastične skulpture direktorice i prokurista i postaviti ih na svaki gradski ugao. Neka se to shvati kao apel gradskim vlastima.

Počašćeni Vašim pismom ponizno molimo za razrješenje nekih nedoumica koje proizlaze iz slučaja izgradnje protupoplavnog zida, s ili bez navodnika, i novog hotela u karlovačkoj četvrti Rakovac.

Prvo bi valjalo kazati da nema niti jednog člana Građanske inicijative “Spasimo Koranu” – potpisnik ovih redaka, i sam njezin član, se u to uvjerio – koji se protivi izgradnji hotela na toj lokaciji i koji ovom problemu pristupa zlonamjerno – nema niti jednog jedinog. Isto tako, jasno je da su ulagačeve namjere dobre, ali ne samo to – ulagač je dobar sam po sebi. On nije zlonamjeran, nego dobronamjeran. On nije zločinitelj, nego dobročinitelj. On nije zločest, nego dobročest.

Isto, zasigurno, vrijedi i za Vas, njegovog pravnog zastupnika, putem kojega opći s javnošću. Ipak neke reakcije zbunjuju. Primjerice, učestala je pojava u posljednje vrijeme da prijetite tužbama onima koji se ne slažu s postupcima ili pristupima ulagača. Stječe se dojam da širite strah i prezir u i/ili po Karlovcu – strah od komentiranja događanja na Korani i prezir prema onima koji to čine jer time valjda maltretiraju poduzetnika koji gradi na svojemu zemljištu i ometaju ga u uživanju u vlastitoj imovini, a upravo je to razlog ovog nedostojnog obraćanja jer – strahujemo – taj strah ograničava slobodu javne riječi i vraća nas u vrijeme kada se zbog komentiranja politike moglo nagrabusiti, s time da bi sad partijska dogma bila zamijenjena dogmom o privatnom vlasništvu. Tako ste u kolovozu, nakon što je Vaša stranka uklonila ono suvišno crnogorično raslinje na iznenađenje, čak i neugodno, onih koji onuda svakodnevno prolaze, u reagiranju na istup gradskog vijećnika iz stranke Možemo! Dobriše Adameca, ustvrdili kako je potpuna “logička besmislica ovog gradskog vijećnika u istoj rečenici tvrditi kako je riječ o privatnoj parceli i uništavanju javnog prostora“. Kazali ste i da je, “za razliku od dotičnoga vijećnika”, ulagač uspješan poduzetnik “koji svoj osjećaj za grad i zajednicu manifestira na način da kroz trgovačka društva u svom vlasništvu zapošljava ljude, većinom Karlovčane i stvara nove vrijednosti.” Naravno, gospodin Adamec je mogao uzvratiti da je on kao hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, u prosincu 1991. godine ranjen na Turnju braneći Karlovac i Hrvatsku i upitati gdje su bili tada i što su radili direktorica i prokurist, ali on to nije učinio.

Nakon što je izdana građevinska dozvola za rekonstrukciju Hotela “Korana” – kako god se to u biti zvalo, nije sad bitno ulaziti u točnu terminologiju – reagiralo je Društvo arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac. Njih ste pak podsjetili da ulagač ima sve dozvole da radi što već radi na Korani, ali ste dodali i nešto što je potaknulo ovdje nedostojnog da Vam se obrati. “Posve je irelevantno što se DAGGK ili njegovi neimenovani članovi osjeća ili osjećaju ‘iznenađeno i ogorčeno izdavanjem građevinske dozvole i započetom gradnjom’. Isto je tako posve deplasirana, ali i duboko pretenciozna tvrdnja kako se radi o ‘skromnom i neinventivnom arhitektonskom rješenju’. Tko je to autore iz DAGGK postavio za arbitre tuđih arhitektonskih rješenja”, zapitali ste se.

Pa zar netko treba postavljati ili imenovati arbitre tuđih arhitektonskih rješenja ili bilo čega drugoga? Arbitri se uglavnom samopostavljaju ili samoimenuju. Kako se društvo kojeg čine arhitekti, građevinari i geodeti otpiše kao nebitno kada se govori o arhitekturi i izgradnji, i k tome još karlovačko takvo strukovno društvo kada se radi o izgradnji u Karlovcu? Nebitan je ovdje zastupljeni autor, ali kako i njemu osporiti pravo na arbitriranje o bilo čemu? Smije li komentirati izgled i funkcionalnost nekog objekta, smije li komentirati radnju nekog filma ili knjige, sliku na nekoj izložbi ili igru nekog nogometaša bez Vašeg pristanka? Ulagač gradi na svojoj zemlji, ali usred šireg javnog prostora. Trebamo li obnevidjeti svakoga puta kada onuda prolazimo? Možda se očekuje da spustimo ili okrenemo glavu ili stavimo povez na oči da ne vidimo ono što je na nečijoj privatnoj parceli dok se krećemo javnom površinom. Ova trakavica traje već godinama, stručnjaci iz DAGGK-a su, kažete, zavidni, u redu, ali uz duboko poštovanje i isprike, jednostavno bismo ovdje upitali postoji li jedan jedini arhitekt koji nije interesno vezan uz ulagača ili zaposlenik Grada Karlovca, a koji će pohvaliti ulagačeve namjere i projekt po kojemu radi. Možete li predstaviti jednog takvog stručnjaka?

Također, Vi ste velik pravnik, a ovaj koji Vam se ovom prilikom obraća je neobrazovano lupetalo. Biste li ipak bili toliko uviđavni pa ga poučili od kada je to pravo na vlasništvo apsolutno? I sami kažete da je ulagač ishodio dozvole za gradnju, dakle netko mu je dozvolio da radi na vlastitoj zemlji. Zašto bi se onda smatralo – isprike, ako pogrešno tumačimo ovdje Vaše stavove – da se takvi postupci tijela javne vlasti ne bi smjeli propitkivati, kao i samo ulaganje?

A upravo je Grad Karlovac – po uvidu ovdje potpisanog – presudan za ova ulaganja na Korani, štoviše, čak bi se moglo kazati da je gradonačelnik zaslužniji od ulagača jer bez Damira Mandića tih ili takvih ulaganja ne bi niti bilo – uostalom, kao predstavnik jedinice lokalne samouprave, koja je i izdala građevinsku dozvolu, a čije zemljište graniči s ulagačevim, nije imao primjedbu na projekt rekonstrukcije hotela i, uz potpis predstavnika Hrvatskih voda, dozvola je odmah postala pravomoćna – a tad svatko tko se protivi može te primjedbe objesiti mačku o rep. Možda biste mogli svojoj stranci sugerirati da rezervira najbolji apartman u budućem hotelu za gospodina Mandića. Međutim, na stranu za sada to kako se čelnik Karlovca postavio spram ovog projekta, zbunjuje što ne reagira na prijetnje tužbama onima koji se usude nešto prokomentirati u javnom prostoru na tu temu. Gradonačelniku kao da nije stalo do slobode govora u vlastitome gradu, no, valjda je i Vama to jasno, kada bi naš gradonačelnik imao kičmu, ne bi mogao dopuzati do svoje fotelje.

Kažete da je netočna tvrdnja kako se gradi nezakonito i da nikakav arhitektonsko-urbanistički natječaj “nije niti je ikada bio potreban”. Tu potpisani ne poznaje zakon kao što ga poznaju arhitekti i građevinari koji se svakodnevno njime služe, a kao Vi, jedan od najboljih hrvatskih odvjetnika, još i manje. Treba li raspisati arhitektonsko-urbanistički natječaj ili ne, iskreno teško je ovome laiku suditi, ali jedno nikako nije jasno – zašto se ulagač toliko protivi natječaju. Možda bi tada dao koju kunu više za njegovu provedbu, ali bi vjerojatno dobio više dobrih rješenja, pa izabrao najbolje. Mada ne poznaje zakone, autor ovog pisma je naučio čitati i pisati i samo će spomenuti da u važećem Generalnom urbanističkom planu Karlovca stoji kako natječaj za taj prostor ne treba provesti kada se objekt obnavlja ili rekonstruira u postojećim gabaritima, a Zakon o prostornom uređenju u članku 198. kaže: “Dokumenti prostornog uređenja doneseni na temelju propisa koji su važili prije stupanja na snagu ovoga Zakona ostaju na snazi do donošenja prostornih planova prema ovom Zakonu, odnosno do njihova stavljanja izvan snage na temelju ovoga Zakona.” Možda ovdje potpisani nije uk, već neuk, ali nije nepismen. Recite, molim Vas, što pogrešno čita i tumači?

Kažete da je ulagač za sve zahvate na svojoj parceli posjeduje dozvole i da je do nekih morao doći nakon upravnosudskih postupaka. Uvažavajući Vaše vrijeme i strpljenje, na ovome mjestu u pismu bismo razjasnili zašto smatramo gradonačelnika najzaslužnijim za izgradnju protupoplavnog zida, s ili bez navodnika, za kojega je na početku tvrdio da predstavlja devastaciju u prostoru, a iza kojega će stajati, po projektu, podzemna garaža i bazen.

Znamo da je prvotna namjera bila izgraditi protupoplavni zid, s ili bez navodnika, po postupku za izgradnju jednostavnih građevina – mediji su za to saznali nakon što je izdana suglasnost Županije karlovačke. Ulagač je ipak potom podnio Gradu Karlovcu zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Nakon što je taj zahtjev odbijen, odlučivalo je resorno ministarstvo. Nakon što je ono potvrdilo odluku Grada Karlovca, ulagač ga je tužio Upravnom sudu u Rijeci koji je postupak poništio. Već je taj gradonačelnik, koji se izjašnjava protiv zida i promovira suradljivost i transparentnost, okrenuo ćurak. Prvo, Grad Karlovac nije sudjelovao kao zainteresirana strana u postupku i tako pred sudom argumentirao svoje odluke, mada je, koliko je tu potpisani upućen, to mogao učiniti posredstvom ministarstva i znao je da je postupak u tijeku, a o njemu nije izvještavao javnost. Nije niti izvanrednim pravnim lijekovima osporavao presudu kojom je sudac upravni postupak vratio na početak, a nije niti pravodobno, susretljiv i transparentan kakav jest, obavijestio javnost, osim možda na nekoj opskurnoj oglasnoj ploči, da je podnesen nakon toga nov zahtjev za izdavanje građevinske dozvole i da je ona – izdana. Kada je javnost to saznala – dozvola je bila pravomoćna, a onda postoje manje-više samo teorijske šanse da je se obori. Također, nije obavijestio javnost da je ulagač najavio radove i za kada, a, vidi čuda, radovi su počeli dan nakon održavanja drugog kruga lokalnih izbora na kojima je gospodin Mandić obnovio gradonačelnički mandat.

Sudac Antun Žagar je u toj presudi od 21. listopada 2020. ustvrdio da po Zakonu o prostornom uređenju nije potrebno raspisivati arhitektonsko-urbanistički natječaj za izgradnju koja nije društvene ili javne namjene na privatnom zemljištu, bez obzira što kaže prostorni plan, da po Zakonu o vodama protupoplavne zidove na svome zemljištu mogu dizati privatni vlasnici i da nije riječ o ogradi ili potpornim zidovima, da ulagač treba zatražiti vodopravne uvjete Hrvatskih voda prije izgradnje, te da se u ponovnom postupku valja rukovoditi shvaćanjem i primjedbama iz presude.

Mjesec kasnije je Udruga za zaštitu okoliša i prirode izgubila “Pan” pred istim sucem i na istome sudu izgubila spor kojeg je pokrenula radi poništenja rješenja Županije karlovačke i Ministarstva okoliša i energetike po kojima nije potrebno provesti ocjenu o potrebi procjene zahvata na okoliš prije izgradnje zida, da bi ove godine Visoki upravni sud oborio tu presudu.

Nije li Grad Karlovac, umjesto da na presude gleda kao na Sveto pismo, mogao također osporavati sudske pravorijeke, odnosno odbiti ponovljeni zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole dok se ne okonča ovaj drugi postupak? To je samo pitanje, ništa drugo. Na koliko ste presuda u svojoj zavidnoj karijeri podnijeli žalbi? Pitanje je retoričko – zasigurno na mnogo. Ako taj zid predstavlja devastaciju najvrednijeg prostora u Hrvatskoj, kao što je tvrdio gradonačelnik, za očekivati je da se za očuvanje tog prostora bori.

Eto, tu ćemo stati. Dovoljno smo Vam vremena oduzeli. Shvatite to samo kao dobronamjeran prilog dijalogu.

Molimo Vas da uvažite duboki naklon.

*objavljeno prvotno na portalu Aktiviraj Karlovac