Alen Halar: Gradit ćemo vrtić i dvoranu u Generalskom Stolu, najbolnija vodoopskrba

“Od 2017. imamo vrtić s dvije odgojne skupine, a lani smo na natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, odnosno ugovorom o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost dobili odluku o financiranju novog vrtića. Imamo povećan broj djece za upis, srećom”, kaže načelnik Generalskog Stola Alen Halar iz Hrvatske demokratske zajednice.

S njime u srijedu, dan prije blagdana svetog Antuna, Dana Općine, zumiramo stanje i perspektive Generalskog.

“Nemamo mogućnost proširenja postojećeg vrtićkog prostora, pa je kupljeno zemljište za novu zgradu s četiri odgojne skupine kapaciteta do sedamdesetak djece, što bi zadovoljavalo potrebe predškolskog odgoja u Generalskom Stolu”, objašnjava.

Kada bi se to ostvarilo?

  • Za natječaj koji je objavljen morala je postojati potreba za izgradnjom novog vrtića i moralo je biti osigurano zemljište. Radi se dokumentacija i projekt je pri kraju. Morali smo čak i mijenjati prostorni plan s obzirom na to da nam je nedostajalo građevinskog zemljišta zbog pravila da svako dijete mora imati 15 četvornih metara vanjskog prostora. Priprema se i dokumentacija za postupak javne nabave. Nakon što je provedemo, idemo čim brže u izgradnju.

Koja bi bila procijenjena novčana vrijednost ulaganja?

  • Troškovnici nisu gotovi. Od Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske smo dobili 730.000 eura, a pretpostavljam da će ulaganje biti više i vjerojatno će Općina dodatno financirati.

Kako se kreće broj stanovnika?

  • Općina po popisu iz 2021. godine ima 2.167 stanovnika.

Bilo ih je 3.100 po popisu iz 2001.

  • Mortalitet prestiže natalitet pa smo u negativnom prirastu, kao i ostatak države.

Osjeća li se to na proračunu?

  • Ne možemo reći da osjećamo pad proračuna. Dapače, imamo povećanje proračuna proteklih godina, što možemo zahvaliti prvenstveno fondovima Europske unije, odnosno natječajima ministarstava. Javljamo se redovito na natječaje i naši projekti se nerijetko prihvaćaju. To je velika pomoć.

Vaš europski projekt je ZAŽELI.

  • Tako je. Provodimo ga po treći puta. Imamo sedam zaposlenih žena koje brinu o korisnicima. Projekt se pokazao dobrim za smanjenje broja nezaposlenih, posebice žena, a i za brigu o starijima.

Koliko je korisnika?

  • Svaka zaposlena žena se brine za šestoro korisnika. Jako je dobar odjek projekta. Neko vrijeme nije bilo te usluge jer je prošlo dosta vremena između dva natječaja i tada su nas zvali i ispitivali nas kada ćemo obnoviti ZAŽELI.

Vidio sam u općinskom proračunu za ovu godinu da se planira ulaganje od 400.000 eura u izgradnju vrtića.

  • To se odnosi na naše sufinanciranje.

Predviđeno je i 60.000 eura za sportsku dvoranu. O čemu se radi?

  • Nekidan smo dobili odluku o završnoj isplati za zgradu društveno-vatrogasne namjene koju smo izgradili i koja sada zadovoljava potrebe naših udruga i vatrogasaca. Vrijednost tog projekta je oko 11 milijuna kuna. Uspjeli smo dobiti uporabnu dozvolu i objekt se koristi. Proteklog vikenda smo obilježili 70 godina vatrogastva u općini. Tom prilikom je bilo uručeno rabljeno vozilo Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Generalski Stol, novcem iz fondova Europske unije smo izgradili reciklažno dvorište… Svake godine asfaltiramo kilometar nerazvrstanih cesta novcem iz vanjskih izvora. Županija karlovačka je prijavila na natječaj projekt izgradnje sportske dvorane početkom ovog mjeseca, zadovoljavamo sve uvjete i nadamo se skorašnjem pozitivnom odgovoru. Do sada pri školi nismo imali dvoranu.

Na koji se način se odvijala nastava tjelesne i zdravstvene kulture?

  • Ljeti na igralištu, a inače u holu škole.

Bi li takva dvorana koristila i sportašima?

  • Bi, kao i kulturno-umjetničkim društvima. Športsko društvo Generalski Stol ima nogometnu sekciju te se bave i košarkom, badmintonom, planinarenjem, biciklizmom i drugim sportovima.

Ove godine proračun iznosi 3,9 milijuna eura.

  • To su projekcije.

Predviđeno je 40.000 eura za nekakav kredit. O kakvom se kreditu radi?

  • Za izradu zgrade društveno-vatrogasne namjene smo iz fondova EU dobili sedam i pol milijuna kuna. Na javnoj nabavi smo dobili cijenu od nekih deset milijuna kuna, a bilo je i dodatnih troškova. Dakle, zadužili smo se da pokrijemo tu razliku.

U pripremi sam se malo zbunio jer u sudskom registru piše da je direktor Komunalnog Generalski Stol Branko Skukan, a u izvještajima o poslovanju da je direktorica Ivana Fudurić. Tko je direktor?

  • Stalno mijenjamo direktore jer nemamo novca za plaće direktora, pa je to više volonterska funkcija. Imat ćemo sad i trećeg direktora.

To trgovačko društvo ima tek jednog zaposlenog.

  • Da. Upravo zapošljavamo. Dodatne bodove za društveno-vatrogasnu zgradu smo na natječaju ostvarili jer smo rekli zaposliti tri osobe. Jednu smo zaposlili, a preostaje zaposliti još dvije. Od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske smo dobili financijska sredstva za kupnju novog traktora, pa ćemo kupiti jednog za malčiranje nerazvrstanih cesta i ti bi radnici bili najviše angažirani na tome.

Pripazite prilikom kupovine traktora jer, ako se ne varam, Općina Draganić nikada nije dobila jedan kojega je naručila i platila.

  • Nećemo ga naručiti preko ibeja.

Bavi li se Komunalno Generalski Stol uglavnom odvozom otpada?

Je li Komunalno Generalski Stol u procesu pripajanja Vodovodu i kanalizaciji?

  • Na temelju zakona iz 2015. godine smo tada još odlučili da se naša komunalna infrastruktura prenese u vlasništvo Komunalnog Duga Resa kao isporučitelja vode, a oni su u procesu ujedinjenja.

Plašite li se nemogućnosti utjecaja na cijene usluga?

  • Ne. I do sada smo u Komunalnom Duga Resa bili manjinski vlasnik pa naročit utjecaj nismo imali. Cijene su bile realne. Nažalost, isporuka vode je skupa, pa i su i cijene usluga više.

Imaju li mještani uglavnom vodovodnu i odvodnu infrastrukturu?

  • Imamo naselja bez vodoopskrbne mreže i s time se mučimo. Vidim rješenje u tom ujedinjenju komunalnih društava. Kanili smo se javiti na natječaj za izgradnju vodoopskrbne mreže, no nismo mogli jer nismo bili javni isporučitelj vode. Najbolnija točka su Gornje i Donje Bukovlje gdje imamo napravljenu vodoopskrbnu mrežu, no kapacitet vodocrpilišta u Novigradu na Dobri ne zadovoljava – kada je ta mreža puštena u probni rad, došlo je do gubitka pitke vode u Gornjem Zvečaju. Pokušavamo napraviti spojnu cjevovodnu mrežu, pa da i Bukovlje dobije pitku vodu. Usporedno radimo na pripremi projekta izgradnje novog bunara uz Mrežnicu koji bi mogao zadovoljiti potrebe stanovnika Gornjeg i Donjeg Bukovlja.

Promovirate Generalski Stol kao dobro mjesto za uživanje na Mrežnici. Bi li viši stupanj zaštite te rijeke mogao ugroziti turizam?

  • Ne plašim se. Dobro je da će se regulirati rafting na Mrežnici i uopće njezino korištenje. Znati će se ulazna i izlazna mjesta, a do sada je sve bilo na divlje – nismo znali ni tko dolazi niti kako. Podijelit će se koncesije i regulirati, a od koncesije će se ubirati i neki prihod. Od raftinga je Općina Generalski Stol do sada imala samo čišćenje obale ponedjeljkom. Od tog vida turizma nismo imali izravnog naročitog prihoda.

A od toplica Lešće?

  • Samo od komunalne naknade i poreza na potrošnju. Turističke pristojbe ubire turistička zajednica. U toplicama trenutačno rade samo vanjski bazeni i možda desetak radnika.

Što se događalo s toplicama nakon smrti vlasnika Ivana Pađena?

  • Nema zainteresiranih za najam objekta radi hotelijerske i ugostiteljske djelatnosti. Trenutačno se tamo ne može prespavati.

Je li gašenje veterinarske ambulante velik udarac za mjesto?

  • Nije jer je bila podružnica dugoreške veterinarske stanice i usluge su opstale. Po lijekove moramo u Dugu Resu. Otkupili smo tu zgradu koju sada koristi HVIDR-a.

Kako Općina slavi svetog Antuna, svog sveca zaštitnika?

  • Ove godine dajemo nagrade prvom sazivu Općinskog vijeća i dosadašnjim načelnicima općine, a u petak je zabava – druženje za odrasle i mlade. Imat ćemo napuhance, glazbeni program, besplatni gulaš i grah i druženje do jutarnjih sati. Zabava počinje u 19 sati.

Hoće li nastupati lokalna kulturno-umjetnička društva “Izvor” i “Lipovac”?

  • Neće, ali će imati ulogu organizatora.

Završno bih Vas pitao za drugu funkciju, onu predsjednika Upravnog odbora Lokalne akcijske grupe “Frankopan”. Koliko je taj LAG aktivan?

  • Proveli smo natječaje za jedinice lokalne samouprave i svaka je uspjela organizirati barem dva infrastrukturna projekta, no bilo je i natječaja za poljoprivrednika za nabavu opreme.

*objavio KAportal