Draženka Polović: Zvijezda je veća ruševina no što je ikad bila

Zbog načina izvođenja radova u sklopu 67 milijuna eura vrijednog projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa” karlovačke gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija nezadovoljni stanovnici Zvijezde, u kojoj tvrtka GIP Pionir radove izvodi godinu i pol i još će toliko, u srijedu su, između ostaloga, postavili pitanje “gdje je gradska oporba bila godinu dana”, pa ga na početku još jednog razgovora iz ciklusa intervjua ZOOM POLITIKON na Kaportalu postavljamo gradskoj vijećnici Možemo Draženki Polović.

“Radovi su išli svojim tokom i uvijek krećemo iz pozicije dobrohotnosti. Oni jesu veliki i potrebni, da Zvijezda dobije infrastrukturu koja joj pripada. Vjerovali smo da će se raditi pošteno i kako treba. No, unatrag nekoliko mjeseci je bilo vidljivo da se aktivnosti ne odvijaju u poželjnom smjeru. Stoga smo se angažirali kroz institucije ne bismo li dobili odgovore kako zaštititi stanovnike jezgre. Možda smo mogli i ranije reagirati, no nemamo uvijek saznanja. Vrlo se rijetko građani odlučuju nama prijaviti probleme, pogotovo u početku, nego tek kada se poprime grozni razmjeri. U skladu s time smo sazvali tematsku sjednicu Gradskog vijeća Karlovca. Ne možemo pomoći empatijom. Moramo institucionalno angažirati sve koji u tom poslu sudjeluju. Stoga smo na jednom mjestu okupili sve odgovorne za poslove u Zvijezdi. U redu, možda je to bilo kasno, ali nije beznačajno što su se i izvođač, i nadzor, i ulagač našli na jednome mjestu, da oštećeni čuju kako, gdje i što učiniti. Čak i kada smo tražili informacije, od građana smo dobivali odgovore u smislu da ne žele političare u toj priči. Razumijem takav stav jer se građanima političari gade s obzirom na to da je naš politički prostor kontaminiran užasnim aferama i užasnim načinom rada, ali ne želim pristati na to da smo svi isti i trebalo bi uključivati sve koji se žele baviti politikom u rješavanje problema. Hrvatska demokratska zajednica je razvila takav model po kojemu se građani boje vezati uz oporbene političare jer to može dovesti do ozbiljnih posljedica po njih i njihove napore. Prihvaćam kritiku da se možda prekasno djelovalo, ali isto tako mislim da je stranka Možemo učinila puno u osvještavanju problema u javnosti. S tematskom sjednicom Gradskog vijeća Karlovca problem radova u Zvijezdi je stigao u nacionalne medije. U Hrvatskom saboru su zastupnici stranke Možemo nekoliko puta postavljali pitanja na tu temu. Tjeramo vladajuće, izvođače i ulagača da se očituju. Stanari govore da donedavno odgovorni nisu niti izlazili na teren i reagirali na probleme. Ne znam kako će to završiti.

Što je glavni problem u pristupu Grada Karlovca i Vodovoda i kanalizacije kao ulagača?

  • Nekidan mi je netko rekao da se sjeća kada se prije dvadesetak godina mijenjao kolektor u Zvijezdi. Tada nije bilo ovakve mehanizacije, ali se kopalo vrlo pažljivo. Sada je Zvijezda kompletno prekopana i dovedena na rub i u tome je velik problem. Očigledno je da se nešto radi krivo s obzirom na to da kuće pucaju, pa i nove. Struka mora reći kako to spriječiti.

Gradonačelnik Damir Mandić je rekao da je dvojba bila između mogućnosti da se radi sporadično godinama, jednu vrst infrastrukture, pa drugu i tako dalje, i druge opcije da se svu infrastrukturu radi odjednom, što se odlučilo naposljetku. Ako sam Vas dobro shvatio, ta druga mogućnost je bila pogrešna.

  • Ne mogu to reći – vidimo posljedice toga. Zato smo i tražili da se sazove tematska sjednica Gradskog vijeća Karlovca da se pokaže što je pogrešno.

Održana je. Jeste li izvukli zaključke?

  • Nismo saznali puno na tematskoj sjednici. Gradonačelnik i ostali akteri su ponavljali da je sve po zakonu. S druge strane imamo to što imamo, nitko radove ne zaustavlja i ne preispituje. Na toj sjednici su istupali uglavnom predstavnici ulagača, izvođača i nadzora, a ja sam prozvala gradonačelnika i Konzervatorski odjel u Karlovcu jer ni u jednom trenutku nisu zaustavili radove u Zvijezdi, što je fascinantno. Nadzor navodno jest dao nalog da se privremeno obustave radovi, ali se i dalje nastavilo raditi. Gradonačelnik je na prijašnjim sjednicama Gradskog vijeća Karlovca rekao da se ne mogu zaustavljati radovi, da se projekt mora nastaviti provoditi. Teško je rekonstruirati točno uzroke i posljedice. Konzervatori imaju pravo i dužnost pozvati građevinsku inspekciju, a to nisu učinili. Pročelnica Konzervatorskog odjela u Karlovcu Sonja Kočevar je također na kraju rekla da konzervatori neće zaustavljati radove iza kojih stoje stručnjaci i doktori znanosti jer bi se ionako s njima morali konzultirati.

Pozvao sam S. Kočevar na intervju. “Poštovani, zahvaljujem na pozivu, ali trenutno zbog iznimno povećanog obima posla nemam slobodni termin u kojem bih mogla odgovoriti na Vaš zahtjev”, odgovorila mi je SMS-om. Zašto ste rekli da su konzervatori “strah i trepet” svima koji žive u Zvijezdi?

  • Simpatično mi je što je ta moja tvrdnja izašla u naslovima i bila zapažena. Drago mi je to jer politika ima birokratizirani metajezik i, čim se iz njega izađe, veći je odjek. Sjećam se kada je 1970-ih i 1980-ih postojao zanos za revitalizacijom Zvijezde i građani su imali volju ulagati u jezgru – otvarali su se kafići, radnje, kupovale su se kuće i obnavljale… Kada se počelo tako ulagati počele su se događati sulude situacije u kojima su konzervatori određivali boje roleta, kakve će biti klupice na prozorima iznutra i slično. Zbog toga su ljudi bili na rubu živaca.

A sada kada je krš i lom…

  • Konzervatora nigdje nema, uopće se ne oglašavaju. Građani su tada, prije 50 ili 40 godina, upravo zbog konzervatorskih uvjeta odustajali od ulaganja u Zvijezdu. Govorim sa zdravorazumske pozicije građanke Karlovca koja tu živi više od 60 godina i čiji suprug je za Karlovac priznavao samo područje između Šimunićeve i Križanićeve. Muče me nejednaki kriteriji u djelovanju konzervatora, ne djeluju jednako prema pojedinom građaninu i pred nekim oblikom moći. Pogledajte kuću u kojoj je sjedište lokalnog HDZ-a u Šimunićevoj ulici – stari objekt je srušen i napravljena je “replika”, a u biti i po gabaritima i po izgledu bitno drugačije zdanje. To smo vidjeli na primjeru Žitne kuće, a sada svjedočimo to i na Gazi na primjeru kuće književnika Stjepana Mihalića – to više nije autentična Mihalićeva kuća. U takvim slučajevima konzervatori ne reagiraju.

Jesu li toliko neprincipijelni da su razgradili struku? Što je uopće konzervatorska struka nakon svega?

  • Oni štite kulturna dobra. Trebaju zaštititi pojedinačna kulturna dobra, no Oružanu nisu zaštitili kao pojedinačno kulturno dobro i velikim dijelom je srušena, da bi se nanovo izgradila i pitanje je hoće li biti autentična zgrada o kojoj cijelo vrijeme govorimo. Ne mogu odgovoriti na pitanje gdje je nastao taj problem, no osjećaj je da proizlazi iz politike, kao i sve u našem društvu.

Možda gospođa Kočevar nađe u svom dragocjenom vremenu slobodni termin za moju malenkost, pa ćemo onda uraditi polusatni intervju na tu temu – poziv je otvoren.

  • Nju morate pozvati na intervju.

Pa jesam. Pročitao sam upravo njezin odgovor.

  • Čula sam. Ni meni nije ugodno s Vama razgovarati.

Ni meni nije ugodno sa mnom razgovarati.

  • Svi imamo tremu, nije nam lako, imamo odgovornost za izrečeno, no, ako se bavimo javnim poslom, novinare se ne može izbjegavati.

Dojma sam da se progresivne opcije u opoziciji pokazuju na ovom slučaju kao konzervativne jer se protive napretku koji se ostvaruje u Zvijezdi. Bi li se moglo zažmiriti na jedno oko radi višeg cilja i povijesnog razvoja? Povijest ide dalje.

  • Naravno da ide, ali preko čega?

Kao i uvijek, preko grbače malog čovjeka.

  • Ako je retrogradno zalagati se da ne bude tako, može se tako tumačiti, ali to nije slučaj.

Plašite li se mogućnosti stvaranja percepcije u javnosti da su Možemo i ostatak oporbe protiv ulaganja u Zvijezdu?

  • Politika HDZ-a je duboko licemjerna i ona koristi svaku situaciju da izokrene istinu i ono što se uistinu događa. Oni cijelo vrijeme govore to što spominjete i cijelo vrijeme žele podijeliti odgovornost. Gradonačelnik nam cijelo vrijeme govori da nešto potpišemo, ali nismo mi na vlasti, što imamo mi potpisivati? Opozicija je kontrolor vlasti koji upozorava što pozicija loše radi. Uistinu nastojimo dati konkretne prijedloge što učiniti. Ne možemo pristati na tu gradonačelnikovu ideju da podijelimo odgovornost.

Radili smo za portal Aktiviraj Karlovac 2021. godine intervju uoči lokalnih izbora. Tada sam sugovornike u tom ciklusu pitao koja su tri glavna problema Karlovca. Vi ste naveli zapošljavanja po stranačkom ključu, otužnu sliku Zvijezde i gubitke u sustavu vodoopskrbe i odvodnje. Jesu li ti problemi sada pred rješavanjem?

  • Puno su gori no što su bili.

Pa ulaže se u Zvijezdu, a pritom se ulaže u vodoopskrbu i odvodnju po cijelom gradu, a niti stranački ključ više nije toliko važan s obzirom na to da je ekonomija ojačala.

  • To nije tako. Hoće li ovo što se u Zvijezdi radi dati stvarne rezultate, biti završeno kako treba? Hoće li oštećeni u Zvijezdi dobiti odštete? Vidjet ćemo hoće li biti tako, a sada ne mogu govoriti o tome da je problem riješen. Zvijezda je veća ruševina no što je bila ikada. Nadam se da će radovi u Zvijezdi biti plodonosni, no pritom je važno da oni kojima su egzistencije ugrožene, od poduzetnika do stanovnika, “posljednjih Mohikanaca”, dobiju satisfakciju. Ovog časa ne mogu znati kako će sve završiti. Ne bih se složila s tvrdnjom da je problem uhljebljivanja riješen. Stopa inflacije u Hrvatskoj je jedna od najvećih u eurozoni. Za stranačke podobnike su otvoreni prostori i radna mjesta.

Niste li primijetili da je ojačan privatni sektor i da nije sad pitanje života ili smrti zaposliti se u javnom?

  • Veliko je iseljavanje obrazovanih i kvalitetnih, pa bih rekla da i dalje postoji velik problem, a to iseljavanje nije motivirano samo težnjom ka boljem ekonomskom položaju. Odlaze visokoobrazovani. Na svom primjeru i na primjeru ljudi iz moje okoline ne vidim rast kvalitete života.

Svojedobno ste ustvrdili da je Karlovac zatvoreni grad. Stojite li i dalje pri toj tvrdnji?

  • Stojim. Karlovac nije u dovoljnoj mjeri izložen različitim idejama, a razloge za to vidim upravo u zapošljavanju – nema dovoljno protoka ideja, okrenutosti različitosti i stvarnoj kvaliteti, ne istražuje se i ne ispituje dovoljno. Moram priznati da Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” radi više i bolje nego donedavno, no voljela bih – kad već govorim o kulturi – vidjeti puno više različitih predstava i gostovanja, puno više različitih izložbi, provokaciju, veće preispitivanje, skepsu, duh preispitivanja u svim sferama. Kino “Edison” popunjava donekle prazninu, no ne vidim ovo što sam upravo navodila. Karlovac je idealan prostor za doseljavanje, on može primati, biti inkluzivan, no i dalje ne ispunjava tu zadaću.

Je li Karlovac demokratičniji no što je bio, odnosno je li gradonačelnik to?

  • Nije, gradonačelnik je rigidniji no što je bio. Pogledajte samo aktualni sat. Nikada u povijesti Gradsko vijeće Karlovca nije bilo na ovakvoj razni nedemokratičnosti. Sve do ovog saziva Gradskog vijeća aktualni sat je bio važan institut za funkcioniranje grada jer pruža mogućnost da se pita sve ono što građani žele znati i čuti te oporbi kao kontroli vlasti da se izrazi. Do ovog saziva je aktualni sat trajao sve dok se nisu iscrpila sva pitanja vijećnika, a ovaj saziv je aktualni sat srezao na točno 60 minuta i prisustvujemo uigranom scenariju po kojemu prvo pitanje postavljaju vijećnici HDZ-a, pa odgovori predstavnika izvršne vlasti traju beskonačno dugo. Nekoliko puta se dogodilo da su vijećnici HDZ-a postavljali ista pitanja jer su zaboravili da su nešto već prije pitali, pa se opet daje isti odgovor… Na prošloj sjednici Gradskog vijeća su samo dva vijećnika iz redova opozicije stigla postaviti pitanja za aktualnog sata. Pritom su smanjili broj pitanja koja je moguće postaviti. O tome smo raspravljali na sjednicama Predsjedništva Gradskog vijeća Karlovca i na samom Gradskom vijeću, ali samo s tim rezultatom da su prava vijećnika dodatno umanjena.

Hoće li u VII. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima Možemo i Socijaldemokratska partija Hrvatske ući u takozvanu točkastu koaliciju?

  • Ne mogu odgovoriti ovog časa na to pitanje. Zna se da u velikom broju izbornih jedinica Socijaldemokratska partija Hrvatske s koalicijom koju predvodi nastupa na jednoj listi, a s druge strane Možemo nastupa kao zasebni dio lijevog dijela političkog spektra, i to je dobro jer želimo da se jasno komunicira, da izvučemo što više birača na izbore, naročito mladih. Sedma izborna jedinica je HDZ-ov izborni mastodont očito skrojen tako da HDZ poluči najveći uspjeh.

Hoćete li biti na nekoj od lista na parlamentarnim izborima, izborima za Europski parlament ili možda predsjedničkim?

  • Možemo nema velikog gazdu tko određuje tko će biti kandidat, nego članstvo odlučuje i tek se nakon toga liste formiraju. Ova izborna jedinica je specifična. Ankete upućuju na to da bi točkasta koalicija s SDP-om mogla polučiti veći uspjeh u odnosu na HDZ i ovako skrojenu jedinicu.

*objavio KAportal