Održana završna konferencija projekta “KaRijERA i JA”

U Hrvatskoj gospodarskoj komori u Karlovcu je održana u srijedu završna konferencija projekta “KaRijERA i JA” vrijednog 4,2 milijuna eura i financiranoga iz Europskog socijalnog fonda kojega Tehnička škola Karlovac kao nositelj s nizom partnera provodi od 26. veljače 2020.

Ravnatelj Tehničke škole Karlovac Ivan Janković je napomenuo da projekt traje do 27. prosinca i da se još moraju obaviti neke završne ugovorne obveze. “Nešto se možda nije uspjelo provesti iz objektivnih razloga, no to treba gledati kao priliku za školu, našeg osnivača i sve partnere u projektu da to u sljedećem projektnom razdoblju realiziramo, pa i više od toga”, rekao je Janković.

Voditeljica projekta Karolina Horvatinčić je nabrojala niz izazova, a prvi je bio osigurati financijska sredstva iz fondova radi unapređenja obrazovanja i kvalitete učenika. Navela je da je Europska komisija zahtijevala velik broj partnera na projektu iz profitnog i neprofitnog sektora, da je Županija karlovačka “začetnik svega”, a da je Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije bila glavna u pripremi projekta.

“Najveći izazov u provedbi je velik broj aktivnosti. Kroz ovaj projekt su nastala dva potpuno nova standarda zanimanja, dakle dva nova srednjoškolska programa će se moći upisati od sljedeće školske godine, zatim dva nova standarda kvalifikacija kurikuluma, deset novih programa obrazovanja odraslih, deset novih izbornih predmeta i modula u srednjoškolskom obrazovanju, dva modernizirana programa prilagođena učenicima s teškoćama, dva za osobe s invaliditetom, razvijen je koncept inkluzivnog obrazovnog mentora, nabavljena je oprema za šest novih specijaliziranih kabineta, organizirano je šest međunarodnih studijskih putovanja, 177 posjeta osnovnim školama, organizirana su dva sajma strukovnog zanimanja i obrazovanja, organizirano je pet susreta inovatora, bilo je 12 posjeta proizvodnim pogonima, 24 puta je izvedena predstava o izumitelju Nikoli Tesli za osnovnoškolce, promovirali smo inovacije, znanosti, tehničko obrazovanje, više od dvije stotine srednjoškolaca je sudjelovalo na aktivnostima profesionalne orijentacije, održana su četiri međuškolska natjecanja 137 sudionika, učenika, mentora i bilo je niz drugih aktivnosti. Organizirano je više od 80 edukacija za usavršavanje nastavnika, mentora kod poslodavaca, upravitelja strukovnih škola i partnerskih organizacija”, nabrojala je K. Horvatinčić.

Ravnatelj Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka, jednog od partnera, Boris Caput je rekao da se “ostvarilo gotovo sve zamišljeno”. “Najveće bogatstvo je ostvarena suradnja s Tehničkom školom Karlovac. Sve glavne probleme smo rješavali sa Županijom karlovačkom i njezinom razvojnom agencijom. Imao sam stoga osjećaj kao da nismo iz Rijeke nego iz Karlovca. Nikada u povijesti škole nismo dobili toliko opreme. Uspjeli smo dobiti dva nova zanimanja i ona će nam biti velik zalog za budućnost”, kazao je Caput.

Karlovačka dožupanica Vesna Hajsan-Dolinar je podsjetila da su regionalni centri kompetentnosti “mjesta izvrsnosti i strukovnog obrazovanja”. “Glavni cilj je da đaci nakon školovanja ostanu živjeti i raditi u Karlovačkoj županiji. Bitno je da na najmodernijoj opremi u centrima kompetentnosti steknu znanja i vještine koja će pružiti radno mjesto”, poručila je V. Hajsan-Dolinar.

Rekla je da su osigurali da Tehnička škola Karlovac bude regionalni centar kompetentnosti u dva sektora – strojarstvu te elektrotehnici i računarstvu. “To je bila prilika za dvostruko osiguranje financijskih sredstava iz fondova”, kazala je V. Hajsan-Dolinar.

Taj će centar biti u zgradi Oružane na Trgu bana Josipa Jelačića u Karlovcu. “Oružana ima površinu od tri tisuće četvornih metara i treba je rekonstruirati i opremiti. Sljedeće godine će zgrada biti izgrađena. Nadzor govori o iznimnoj kvaliteti građenja. Županija je u idućoj godini osigurala dva milijuna eura za završetak ovih projekata”, dodala je dožupanica.

Naglasila je suradnju s Primorsko-goranskom županijom. “Partner smo im u sektorima turizma i ugostiteljstva, pa će u Oružani biti i najmoderniji restoran s pivnicom, turističko-informativnim centrom, slastičarnicom, kušaonicom i tako dalje. Iznimno je bitno da naš regionalni centar kompetentnosti revitalizira Zvijezdu. Njemu gravitira 11 škola”, nastavila je V. Hajsan-Dolinar i dodala: “Želim da centar bude samoodrživ, a zato su bitni poduzetnici kojima će centar i njegove usluge biti na raspolaganju”.

*objavljeno na KAportalu