Zlatko Mihaljević: Vlast HDZ-a uništava Josipdol

Od svih općina i gradova u Karlovačkoj županiji vjerojatno je politička scena najdinamičnija u Josipdolu. Nedavno je Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske po predstavci bivšeg načelnika, a sadašnjeg nezavisnog vijećnika Zlatka Mihaljevića poništilo sve odluke Općinskog vijeća Josipdola od 24. kolovoza ove godine, a bilo ih je 41, između ostaloga i ona o rebalansu proračuna. Sve su odluke proglašene ništavnima jer je sjednici prisustvovalo samo sedam od 14 vijećnika – Hrvatska demokratska zajednica, koju tamo predvodi načelnik Dragan Rudančić, ima upravo sedam vijećnika. Kako je vijećnica izabrana s liste Domovinskog pokreta napustila tu stranku, a potom se i iselila s područja Josipdola, Općina je jednostavno odlučila smanjiti broj vijećnika s 14 na 13, umjesto da se za vijećnika imenuje netko drugi s liste DP-a. Takav postupak Općine je središnja država ocijenila nedopustivim. Nedavno je Socijaldemokratska partija Hrvatske zatražila da se raspusti Općinsko vijeće Josipdola i raspišu novi izbori. Ustvrdili su da je zadnja valjana sjednica Općinskog vijeća održana još 21. prosinca 2022., a vijećnik SDP-a Ivica Gračanin je napismeno izjavio 16. studenog da podnosi ostavku i vraća mandat stranci zato što bi ga se ucjenjivalo gubitkom radnog mjesta u komunalnoj tvrtki u općinskom vlasništvu, ako u Općinskom vijeću ne podrži HDZ. Naveo je da je iz tog razloga otišao na sjednicu Općinskog vijeća i podržao sve prijedloge vladajućih. Rudančić je oštro demantirao na mrežnoj općinskoj stranici da se Gračanina ucjenjivalo.

Zvali smo i načelnika na razgovor, no oglušio se na poziv elektronskom poštom. Telefonski je rekao da s ovdje potpisanim novinarom ne želi razgovarati, nego komunicirati isključivo napismeno “nakon zadnjeg puta”. Nije odgovorio na pitanje što je bilo “zadnjeg puta”, osim što smo izvijestili o odluci Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, pa je takav stav ostao neobrazložen.

Načelniku je poziv na intervju trajno otvoren i slobodno predloži termine. Zamolili smo njegovog prethodnika Mihaljevića da nam iz svoje perspektive u intervjuu iz ciklusa “ZOOM POLITIKON” na “Kaportalu” razjasni što se događa u Josipdolu, no prije toga smo ga pitali za zdravlje s obzirom da se upravo prije početka razgovora vratio s hitne medicinske pomoći i je li to povezano s političkim borbama u Josipdolu.

“Nisam završio na hitnoj zbog te situacije. Želim svojim istupanjem ukazati da ekipa koja vlada ne čini dobro i da su uništili općinu. Sve što izađe iz te kuhinje je utemeljeno na neistinama i lažima. Zadnje objede su vezane za projektiranje i navodno nanošenje štete Općini. Samo vlasnik može nekretninu dati na ucrtavanje. U svibnju 2017. sam dao da se izradi geodetska podloga za projektiranje i ucrtavanje”, počeo je iznositi Mihaljević.

O čemu se radi?

  • Načelnik je rekao da su propali mnogi projekti zbog opozicijskog opstruiranja rada Općinskog vijeća Josipdola. Krivnja se uporno prebacuje na nas. Imam dokumente temeljem kojih istupam. Nesposobni su. Na početku mandata su otpustili dvije izuzetno sposobne službenice. Izmijenili su nazive radnih mjesta i primili su u službu neke druge koji se ne mogu snaći u sustavu. Dakle, oni imaju sve te dokumente, samo ih ne mogu pronaći, pa ispada da je krivica na nekome trećem.

O kakvim geodetskim radovima je riječ?

  • Državne i županijske ceste mahom nisu ucrtane. Državna revizija nas je prisiljavala da ih ucrtamo i rekli smo da ćemo to činiti sustavno kroz godine, kako će se prometnice rekonstruirati. Nemoguće je “crtati” sto i nešto kilometara ceste u jednoj godini. Sad ova vlast tvrdi da su zbog našeg tobožnjeg nerada nastali veliki troškovi i da već dvije godine ucrtavaju. Ne mogu niti dan danas ucrtati cestu – cestu mogu ucrtati samo Hrvatske ceste, a ne Općina Josipdol. Vlast je onda složila priču da su umanjeni prihodi Općine i da će im propasti 375.000 eura jer smo opstruirali rad Općinskog vijeća, a opstruirali smo ga jer su nas ignorirali.

Poznajete li načelnika od ranije?

  • Vodio sam ga sa sobom, bio je jedan od mojih učenika i prvih suradnika.

Bili ste predsjednik Općinskog odbora HDZ-a i načelnik Josipdola?

  • Tako je.

On je bio član HDZ-a?

  • Da, HDZ-ov vijećnik. Iz zapisnika se može vidjeti da se osam godina kao član Općinskog vijeća Josipdola nikad nije javio prijedlogom, sugestijom ili bilo čime trećim – imao bi uvijek u ruci dva mobitela i štancao bi po njima jer ga nije zanimalo o čemu se raspravlja, a sada se čudi oko nečega što je bilo ili što nije bilo.

U koliko ste mandata bili načelnik?

  • Od 2001. do 2003. sam bio zamjenik načelnika, a od 2003. do 2021. načelnik.

Kako ste izašli iz HDZ-a i kako to da je Rudančić bio kandidiran za načelnika?

  • Bio je vijećnik u Općinskom vijeću Josipdola dva mandata prije izbora 2021. godine, a kao vijećnik je bio samo “na brojnom stanju”. Prvo su bili unutarstranački izbori. Krenulo se tada sa svim mogućim lažiranjima, osnivanjima udruga, zajednica žena, branitelja, utemeljitelja i ostalih čijim predstavnicima pripada mjesto u Općinskom odboru HDZ-a. I uz sve to omjer glasovanja na stranačkim izborima je bio 10 naspram 9 u njegovu korist. Obraćao sam se višim stranačkim instancama, no oni su sve ignorirali jer je očito “topnička priprema” bila daleko dublja. Čestitao sam pobjedniku i rekao da im se mora priznati sposobnost manipuliranja i namještanja. No, u ove dvije godine, nažalost, jako malo potreba stanovnika na terenu je zadovoljeno.

Zašto je došlo do tog razlaza? Zašto se kandidirao protiv Vas u HDZ-u?

  • Rekao mi je da je dobio s više instance naputak da me se makne.

Jeste li prije toga bili u nekom sukobu?

  • Nismo. Osnivač sam stranke. Malo nas je bilo načelnika koji smo znali samostalno istupiti i imali “svoje ja”. Nikad nismo glasali po nalogu, nego uvijek po svojoj savjesti. U jednom mandatu sam bio i potpredsjednik Županijskog odbora HDZ-a, no situacija je bivala sve gorom i žao mi je što je tome tako. Pitanje je što će biti na sljedećim izborima.

Spomenuli ste općinske kadrove. Za Vaše vlasti je inspekcija utvrdila nepravilnosti i dala naputak kako organizirati valjano općinsku upravu. Je li uprava kada ste bili načelnik bila organizirana zakonito?

  • Jest. Nitko nije nepogrešiv, naročito s obzirom na to da se zakoni stalno mijenjaju. Inspekcijski nalaz je bio u ožujku 2021., a rješenje je stiglo u srpnju te godine, dakle nakon što više nisam bio načelnik. Nije bilo kršenja zakona. Izdane su preporuke kako da se nešto uradi. A kakav je sad ustroj? Raspitajte se koja još općina ima dva pročelnika, dva pomoćnika pročelnika… Kad sam bio načelnik, bilo je pet službenica koje su radile sve one poslove koje sad obavlja dvanaestoro zaposlenih – mislim da ih je toliko, ne znam ni sam više jer stalno dolaze i odlaze, otpuštaju i primaju… Otpustili su dvije najsposobnije djelatnice, a zaposlili druge dvije i rezultat svega je to što sada imamo.

Čime su se bavile te dvije djelatnice koje smatrate najsposobnijima?

  • Knjigovodstvom, urudžbiranjem i izradom svih akata po nalogu pročelnice. Nekidan je vlast plasirala objedu da je općinska arhiva neuredna, a imali smo digitalnu arhivu unazad 20 godina te fizički urednu arhivu – svatko je od službenika mogao pronaći 20 godina star dokument u roku deset minuta.

Postoji li zla krv između Vas i načelnika?

  • S moje strane ne postoji. Tvrde da sam rekao da ću ih uništiti. To nije točno. Rekao sam da ću dokazati da je način njihovog dolaska na vlast utemeljen na lažiranjima i podmetanjima. Išao sam sam protiv stranke na lokalnim izborima i dobio pozamašan broj glasova. Stariji koji ne prate i ne znaju situaciju po automatizmu glasaju za HDZ, mada ova ekipa koja vodi stranku u općini nema niti “H” od HDZ-a pokojnog predsjednika i riječ je samo o interesnim skupinama koje su već sada unazadile općinu, a bili smo jedna od najuspješnijih i najuređenijih u Karlovačkoj županiji.

Što znate o ostavci vijećnika SDP-a i navodnim pritiscima na njega, inače komunalnog radnika?

  • Načelnik se pravi da ništa ne zna i da ništa nije čuo. Netko je prišao vijećniku SDP-a i rekao mu da bi trebao prisustvovati sjednici Općinskog vijeća jer će u suprotnome doći u pitanje njegovo radno mjesto. To je bilo oko 12.40 sati na dan održavanja sjednice Općinskog vijeća jer ovi u HDZ-u nisu imali povjerenja u vijećnika DP-a kojega je postavio županijski šef te stranke Vlatko Ivka. Upitan je opstanak tog vijećnika DP-a u Općinskom vijeću, pa HDZ želi nekako zatvoriti tu priču s većinom u predstavničkom tijelu i nastojali su vijećnika SDP-a pridobiti da prisustvuje sjednici.

Općinsko vijeće ima 13 članova biranih po općem biračkom pravu i jednog iz redova srpske nacionalne manjine?

  • Tako je. Odluka Općinskog vijeća da se smanji broj vijećnika predstavlja presedan. To tijelo nema ovlasti donijeti takvu odluku.

Što se događalo nakon što je Ministarstvo pravosuđa i uprave RH poništilo sve odluke s ljetne sjednice Općinskog vijeća?

  • Ništa – vlast je sustavno nastavila dalje. Ministarstvo im je naložilo da tu odluku moraju objaviti u službenom glasniku, no to nisu napravili. Ministarstvo na to šuti i daje im vremena da se poslože i kupe Ivkinog vijećnika. Ako je DP u Josipdolu raspušten, on ne postoji, a, ako ne postoji, kako može biti zastupljen u Općinskom vijeću?

Osvojili su mandat.

  • Jesu, ali je stranka raspuštena.

Je li taj čovjek koji je postao vijećnik bio na izbornoj listi DP-a?

  • Jest. DP Josipdola je Ministarstvu pravosuđa i uprave RH, županijskoj organizaciji stranke i Općini Josipdol poslao obavijest da ne prihvaćaju tog kandidata i naveli tko bi po njima trebao biti vijećnik, no pometeni su, to jest ugašeni, a sve ne bi li Ivka zadržao mjesto direktora karlovačke gradske tvrtke Čistoća.

Dakle, DP je raspustio svoju organizaciju u Josipdolu nakon rješenja Ministarstva pravosuđa i uprave RH o poništavanju odluka s te sporne sjednice Općinskog vijeća?

  • Postoje dva datuma – po jednom ta je organizacija raspuštena i ranije, da nisu nikad provedeni novi stranački izbori. Poslao sam DP-u obavijest da im je Općinsko vijeće oduzelo mandat i pozvao ih da nešto poduzmu. Zvali su gospodina Ivku koji je onda zvao mene i izvijestio me da je u Ministarstvo pravosuđa i uprave RH slao dopise i da on takvu situaciju ne može dopustiti, a u biti me lagao i obmanjivao, isto kao i svoje članove. Htio je “na mala vrata” ugurati nekoga tko bi održavao vlast u Josipdolu, a vrijeme će pokazati za koju cijenu.

Kad je bila zadnja sjednica Općinskog vijeća Josipdola?

  • Bila je 14. studenog.

Koliko je vijećnika bilo prisutno?

  • Devet od 14 – sedam HDZ-a, taj djelatnik komunalnog poduzeća kao vijećnik SDP-a te vijećnik DP-a.

Koliko Općina smatra da ima vijećnika?

  • Nisu to promijenili, obznanili odluku Ministarstva. Predsjednica Općinskog vijeća je lažirala zapisnik sjednice u svibnju.

Imate li dokaz za to?

  • Neku noć smo se žustro dopisivali kada je rekla da imam lažni dokument i da mi je neka “lutalica” to krivo izvukla iz Općine. Odgovorio sam joj neka pogleda vlastite materijale prije nego počne tražiti “lutalicu”.

Ostaje mi nejasno što Općina smatra, koliko je članova Općinskog vijeća – 13 ili 14.

  • Nisu se izjasnili. Nisam bio na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća i ne znam kako je ustanovljen kvorum. Neću to znati dok ne vidim zapisnik, a on će vjerojatno biti friziran.

Josipdol je malo mjesto. Kako se ti sukobi odražavaju na stanovništvo?

  • Prošli su izbori nanijeli mnogo štete, poremetili kumstva, prijateljstva, rodbinske odnose, isplivalo je svega i svačega… Vrijeđalo se maksimalno moju obitelj i suradnike, proglašavalo nas se lopovima i kriminalcima, prijetilo nam se… Nakon izbora je angažirana nezavisna revizija. Tada sam se čudio zašto vladajući ne vjeruju Državnom uredu za reviziju, koji djeluje besplatno. Privatnu reviziju su platili 20.000 kuna, a nalaz još nije ugledao svjetlo dana.

Zašto mislite da je tako?

  • Nemam informacije. Raspitivali smo se za rezultate revizije. Po njima bih odavno trebao biti u zatvoru.

Bili ste se već požalili da Vas proglašavaju lopovom.

  • Proglašavaju. Prijavili su me za nekakvo zemljište koje sam kupio prije 25 godina. Vlasnik je imao hipotekarni kredit na kući pa nisam tu kupnju mogao provesti na sudu i to mi je palo u zaborav – u posjedu sam zemljišta, ali nisam upisan kao vlasnik. Govore o nekakvom sukobu interesa. Bio sam 18 godina zaposlenik Cesta Karlovac, u jednom mandatu predsjednik nadzornog odbora te tvrtke te dioničar. Prozvan sam da je ta tvrtka radila za Općinu. U nekoliko navrata smo raskidali ugovore i na nadmetanjima tražili najnižu ponudu, međutim nitko se nije javljao. Nema 20 tvrtki za održavanje cesta, nego tek nekolicina. Cijeli moj radni vijek su mi ured, stol i računalo bili otključani i nikad nisam imao tajni.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je uistinu zaključilo da je prekršen zakon time što su za Vašega načelničkog mandata angažirane Ceste Karlovac na održavanju nerazvrstanih cesta i rečeno je da će se predmet dati Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske na daljnje postupanje. Što je bilo od toga?

  • To je bilo u prvoj polovici 2021. godine, a od tada nisam dobio nikakvu obavijest. U međuvremenu se promijenio i zakon, pa sukob interesa ne vrijedi više, ako su dionice stečene neko vrijeme prije stupanja na dužnost.

Jeste li ikada osuđivani za bilo što?

  • Nisam.

Je li protiv Vas podignuta bila optužnica za bilo što?

  • Bila je prometna nesreća dok sam bio u Hrvatskim autocestama kada je autobus zapeo za košaru na čvoru Ogulin – bila je podnesena kaznena prijava, ali je odbačena.

Nema to veze s nikakvom korupcijom?

  • Nema. Vlast će pokušavati sve. U dvije godine mandata su mogli sve istražiti.

Poznajete načelnika, za razliku od mene, pa biste mogli možda odgovoriti na pitanje što bi mi mogao zamjeriti, pa da ne želi niti razgovarati sa mnom?

  • Ne znam. Takva je osobnost. Ne mogu ulaziti u to. Pišem na društvenim mrežama i objavljujem dokumente. Zadnje sam objavio rješenje Povjerenika za informiranje po kojemu upozorava Općinu. Naplaćivali su mi usluge davanja informacije, izdavali račune ili mi uskraćivali informacije. Normalno je da je javnost zainteresirana kamo odlazi općinski novac. Netko si daje za pravo tvrditi da je općina financijski oštećena oporbenim opstruiranjem, a ne njihovom nesposobnošću i njihovim neradom.

Je li izvjesno raspuštanje Općinskog vijeća Josipdola?

  • Jest, ako postoji zakon u našoj državi. Upravlja li Ministarstvom pravosuđa i uprave ministar ili josipdolska općinska vlast? Po zakonu, sjednica predstavničkog tijela se mora sazvati najmanje jednom u 90 dana, a u našem slučaju 11 mjeseci nije održana sjednica Općinskog vijeća Josipdola. Zadnja je bila održana 21. prosinca 2022. Održana je ona poništena na ljeto i ovo sada u studenom je bila prva radna sjednica.

Dakle, ne možemo računati da se održala ona koja je poništena?

  • Ne možemo, ali sada nastupa igra brojkama – ako je 12. sjednica održana lani u prosincu, svečana sjednica je trebala biti 13., u svibnju 14., 15. u kolovozu… Da se i ne održi, to treba stajati u zapisniku i svaka naredna sjednica treba dobiti novi broj.

Je li razvoj općine doveden u pitanje?

  • Nije. Mogli su funkcionirati.

*objavljeno na KAportalu