Uspjeh karlovačkog zdravstva

U “Liječničkom vjesniku”, uglednom, a i najstarijem hrvatskom medicinskom časopisu objavljeno je 2022. godine osamnaest radova o medicini u okolnostima katastrofa. Autori su obradili moguće katastrofe, kao što su velike prometne nesreće, poplave, potresi, požari, zarazne bolesti, kao pandemija Covid-19, kemijske i nuklearne katastrofe. Od karlovačkih liječnika radove su objavili Josip Žunić, Hrvoje Cvitanović, koji su i urednici suplementa, Dražen Tufeković i Maja Grba-Bujević.

Inicijator i organizator simpozija bio je Žunić, koji je obavio veliki posao, skupljajući stručnjake iz raznih područja koji su iznijeli najnovije spoznaje o aktualnim zbivanjima na području zdravstva u okolnostima katastrofa. Od velike pomoći pritom bio mu je kolega i suradnik Cvitanović. Redovna sveučilišna profesorica Stella Fatović-Ferenčić, upraviteljica Odsjeka za povijest medicinskih znanosti, Zavoda za povijest i filozofiju znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te prof. dr. sc. Branimir Anić, pročelnik Zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju Klinike za internu medicinu Kliničkog bolničkog centra Zagreb i glavni urednih „Liječničkog vjesnika“ koji su prisustvovali svim predavanjima, vrlo pohvalno su se izrazili o radu idejnog začetnika i organizatora simpozija Žunića, koji je odredio i dogovorio teme predavanja vanjskih predavača. To su bili stručnjaci Instituta „Ruđer Bošković“, stručnjaci Ministarstva obrane Republike Hrvatske, profesori Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predstavnici Civilne zaštite.

Ovo je prvi slučaj da je karlovačkom zdravstvu dodijeljen cijeli suplement za prikaz jednog važnog zdravstvenog problema, o kojem se tako sveobuhvatno do sada nije pisalo. Za to su zaslužni Žunić i stručnjaci raznih profila, koji su shvatili da je tema važna za zdravlje nacije i to su prikazali u svojim radovima.

*objavljeno na portalu Aktiviraj Karlovac