Pokrenuta StripoPOLKA

Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka je osnovana sa svrhom promicanja građanske i političke kulture, unapređenja građanskog i političkog života, unapređenje mjesne lokalne, regionalne samouprave i uprave, nacionalnih i nadnacionalnih političkih tijela.

Njezino osnovno poslanje jest razvoj demokratskog i civilnog društva, a jedna od njezinih djelatnosti i razbijanje društvenih tabua.

Da bi se to ostvarilo, važno je stalno i kritički konzumirati različite oblike kulturnih sadržaja predstavljenih kroz različite medije. Jedan od medija je i medij stripa, to jest devete umjetnosti, kako se voli kazati.

Naraštaji su velikim dijelom upravo posredstvom stripa, koji je često kritika društva, ulazili u svijet kulturnog stvaralaštva, razvijajući smisao za umjetnost, humor i zdravu ironiju.

Primjećujući kako je strip medij koji se sve manje koristi, Udruga Polka je odlučila osnivanjem Stripopolke – njezine vlastite male stripoteke – izravno ponuditi prvenstveno mladima mogućnost čitanja sve skupljih stripova, upoznavanja s likovima poput Zagora, Lazarusa Ledda, Dylana Doga, junacima Alana Forda i ostalima.

Ovaj sadržaj nudimo na 434. rođendan Karlovca u jednom ugostiteljskom objektu – Mods caffeu – iz razloga što su upravo takva mjesta u velikoj mjeri glavna okupljališta mladih i ostalih. Ujedno zainteresirane upućujemo u Knjižnicu za mlade Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”. Knjižnica za mlade nalazi se u Karlovcu na adresi Banjavčićeva 8. U njoj je najveća i najraznovrsnija kolekcija stripova u Karlovačkoj županiji.

Zahvaljujemo svima koji nam pripomažu u prikupljanju građe. Zainteresirani za sudjelovanje u projektu mogu se obratiti na e-mail adresu info@aktivirajkarlovac.net.

*objavljeno na portalu Aktiviraj Karlovac