Benčićev posljednji krug, Jelić protiv firme Krstić

Prejednostavno je kritizirati Socijaldemokratsku partiju Hrvatske, posao novinara je baviti se prvenstveno ozbiljnim političkim čimbenicima i fenomenima. Karlovačka politička čaršija ponekad zna biti u pravu, a u pravu je kada tvrdi da je Josip Benčić, karlovački šef te stranke, dobar čovjek i – samo to.

Njegovom politikom nitko osim Hrvatske demokratske zajednice nije profitirao, a u nedjelju će gotovo sigurno samo otrčati posljednji krug. Benčić je četiri godine proveo u borbi protiv stranke koju vodi i samoga sebe i to nastavlja sve dok ostaje u politici. Pred SDP-om je vrlo jednostavno rješenje – svijeću u ruke i u potragu za kadrom koji će dignuti stranku s dna u koji se zakucala.

Puno je zanimljivija biljka naš sadašnji i budući gradonačelnik Damir Jelić. To je planinar, ali se ne zadovoljava malim karlovačkim vrhom. Njegova knjiga je otvorena i u njoj piše – Hrvatski sabor ili Vlada Republike Hrvatske. Ali zašto stići do tog cilja mukom, pokretanjem novog razvojnog ciklusa i sličnim tričarijama? Naš gradonačelnik nije od jučer, neće se vruć vode napiti. Sve što je ostvareno u njegovim mandatima ostvareno je inercijom jer nešto se i treba napraviti kad se već dolazi svaki dan u nekakav ured s nekakvim radnim stolom, nekakvim papirima i nekakvim strankama. Glavnina njegovih napora usmjerena je na izgradnju osobnog partijskog statusa i održavanje klijentelističke mreže, koja održava partiju.

I sve je napravio kako treba – ušao je u politiku, zatim je došao na funkciju, a naposljetku je i učvrstio vlast. Nakon što je izgnao duh političkog oca iz Helsingora, očekivao je s punim pravom da će pomesti Benčića u prvom krugu, ali… Prevagnuo je prokleti Novi centar u 90. minuti. Kako produžetke objasniti Tomici? Ne može valjda okriviti korisnike toplana, ipak je on ozbiljan političar koji puno polaže u marketing. Poput profesora Baltazara danima je hodao gore-dole s rukama na leđima i tražio odgovore u PR priručnicima. A na kraju se dosjetio – postoje valjda dežurni krivci i za požare i za poplave.

Neki iz Srbije – bit će da su Srbi – prijavljeni su, ali ne žive tu, a dovoljno su nemoralni da sjednu u autobuse i dođu na birališta. Koja ih to prijevoznička tvrtka uopće prevozi, koja to firma Krstić tamo peva? Stvarno sramota, za razliku od glasovanja dijaspore, naravno. Ali naš gradonačelnik je dovoljno velik jer protiv tih glasača ipak nema ništa kad uplaćuju porez na dohodak kao osobe s prebivalištem u Karlovcu.

Samo da se zna – a ZNA SE – Sve za partiju – partiju nizašto!