Mirko i Slavko opet čuvaju leđa partiji

U Karlovcu je po stilu rada Hrvatska demokratska zajednica istovjetna Savezu komunista Jugoslavije, a Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Karlovačke županije Savezu udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata. Kao i za prošlog režima, boračko udruženje čuva leđa partiji.

Očito je bila namjera da se proslava obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske održane u Karlovcu organizira, što su pomogli Mario Mateša i Petar Banić iz Koordinacije, kao skup HDZ-a, i vjerojatno zbog toga predsjednik Ivo Josipović nije poslao niti izaslanika. Voditelj programa, koji inače vodi sve važnije HDZ-ove skupove, Vladimira Šeksa naziva „istaknutim sinom roda hrvatskoga“, a „s vrlo osobitim zadovoljstvom i velikim poštovanjem“ najavljuje govor Jadranke Kosor.

Želimo vjerovati da Mateša i Banić, koji su sve borbeniji, poput Mirka i Slavka, skrbe za prava branitelja, no o tome mnogo ne govore. Ali, zato Banić pogotovo grmi kada se želi vratiti spomen-obilježje jednoj partizanskoj akciji, zato je vješt u frazerskom nazivanju novinara „jugofilima“, „četnikofilima“ i „udbašima“, što je potpuno nesuvislo i nemaštovito, a s posljedicom trovanja javnosti. No, kada gradonačelnik Damir Jelić otpusti 11 zaposlenika gradske uprave, od kojih sedmoricu branitelja – šalje pismo, i to daleko od očiju javnosti. Kada u Zelenilu nezakonito otpuste branitelja Duška Zjaču – ni to.

Da su se ta otpuštanja dogodila za vladavine nekog drugog, bi li onda grmio? Možda ne bi, ako bi mu sin, sasvim slučajno član Mladeži HDZ-a, dobio i u tom kontekstu posao u jednoj gradskoj tvrtki.

*objavljeno prvotno u Večernjem listu