Zašto Perković misli da bismo trebali voljeti HDZ

Velike nepravde događaju se Matiji Perkoviću, čelniku karlovačke Mladeži Hrvatske demokratske zajednice. Političku stranku kojoj je posvetio mladost mediji u Karlovcu, pa onda valjda i Večernji list, ne vole, tvrdi u intervjuu Kaportalu. Mediji su nasjeli priči ugostitelja Željka Godača o divljanju članova Mladeži HDZ-a u River pubu u studenome 2008. godine. Nasjeo je i BBC Monitoring, koji je istu vijest objavio. A valjda je nasjeo i Prekršajni sud u Karlovcu, koji je članove HDZ-a osudio zbog narušavanja javnog reda i mira. Na leđima mladih članova HDZ-a je i kaznena prijava zbog uništavanja tuđe imovine. Svi su nasjeli.

SMS čestitka člana Mladeži istom ugostitelju za godišnjicu osnutka Nezavisne Države Hrvatske, po Perkoviću je „šala“. Stav HDZ-ovke Ivanke Grčić da se dio javnosti ponaša poput srpskog agresora kritizirajući izgradnju društvenog doma na Turnju Perković „ne može komentirati“ jer „nije bio u Karlovcu kad je ona to izrekla na sjednici Gradskog vijeća, iako je vijećnik. Perkoviću smeta što mediji ne prate politički nesadržajne akcije HDZ-ova podmlatka.

Koliko čelnici te stranke vole medije pokazuje i primjer vikanja Branka Vukelića na novinarke na zadatku, kojima je Damir Jelić podijelio stranačke pristupnice. Ivan Mrzljak je priznao, kako svjedoči sindikalistica Marinka Boljkovac-Borković, da njegova stranka ima dosjee lokalnih novinara. Upravo je nedostatak samokritičnosti značajno obilježje političkih elita koje su vodile Karlovac, poglavito HDZ-a, koji je u Karlovcu na vlasti 16 godina. Od mladog političara javnost očekuje svježiji pristup. Perković je ipak odlučio baštiniti političku nekulturu i praznu priču pojedinih seniora svoje stranke. Nisu svi u HDZ-u bahati i političke štetočine poput njega, kao što i u ostalim strankama ima „i žita i kukolja“.

Perković i Mladež HDZ-a koju vodi iza sebe ostavljaju malo pozitivnoga, a djelovanje im se nerijetko svodi na izazivanje skandala. Novinarska kritika nastoji biti što objektivnija i bavi se konkretnim odlukama i ponašanjima pojedinaca i kolektiva. Novinari nisu tu da nekoga „vole“, nego prvenstveno da čitateljima daju važne informacije.

Kako Perković vidi poželjan odnos medija i njegove stranke? Grad Karlovac je svojedobno osnovao dnevni list koji je bio zaljubljen u HDZ, pa je neslavno propao zajedno s milijunima kuna građana. Misli li Perković da bi i ostali mediji trebali biti tako samoubilački?

*objavljeno prvotno u Večernjem listu