Zaključeni 33. Dani hrvatskog filma – Grand prix filmu “Niska trava” Davida Gaše

U Karlovcu su u nedjelju zatvoreni Dani hrvatskog filma koji su se odvijali u organizaciji Kina Edison od četvrtka, a dobitnik nagrade Grand prix je igrani film “Niska trava” Davida Gaše koji je rekao da to nije očekivao i da je ove godine prikazan “ogroman broj odličnih filmova”.

Nagradu je dodijelio veliki stručni žiri u sastavu Ivana Marinić Kragić, Jan Klemsche, Ana Bulajić Črček, Nino Kovačić i Barbara Nola, a u obrazloženju stoji da je dobitnik glavne nagrade “kratkometražni film za višekratno gledanje” i da je “neobičan, zaigran, apsurdno smiješan i granično nelagodan”. Producent filma “Niska trava” je Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu. Fotograf na tom filmu Tin Ostrošić je također nagrađen, kao i autor glazbe Borna Maksan.

Nagradu za najbolju režiju dobila je Lea Vidaković za animirani film “Obiteljski portreti”, a za najbolji scenarij Nebojša Slijepčević za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” o taj film je nagrađen i Nagradom za etiku i ljudska prava. Za rad na filmu “Obiteljski portreti nagrađena je za doprinos na području scenografije grupa autora, a za uloge u filmovima “Čovjek koji nije mogao šutjeti” i “Čopor” Marka Jukića nagrađeni su glumci Goran Bogdan i Paško Vukasović.

Ivana Pečinlić je dobitnica nagrade za najbolju montažu u filmu “Moj trener” redatelja Tomislava Šobana, a Sofie Birch za oblikovanje zvuka animiranog filma Sunčane Brkulj “Leptir”.

Gašo je dobitnik Nagrade “Jelena Rajković” koju Društvo hrvatskih filmskih autora i producenata namjenjuje redateljima do 30 godina starosti jer je žiri “prepoznao sposobnost autora da kroz pametnu scenarističku strukturu uniformnog ambijenta izvanredno dočaranog kadrovima jakog kontrasta i živih boja te pametnim humorom protkane prizore razigrano utka u koherentnu cjelinu koja stvara emocionalnu povezanost i predstavlja najveću snagu ovog jedinstvenog ostvarenja u hrvatskom prostoru“.

Glas Koncila dodjeljuje tradicionalno Nagradu “Zlatna uljanica”, a ove godine ju dobio film “Žarko, razmazit ćeš dite” redatelja Milivoja i Veljka Popovića.

Nagradu publike s prosječnom ocjenom 4,89 dobio je film redatelja Silvestra Kolbasa “Naša djeca”.

Ove godine je u natjecateljskoj konkurenciji prikazano 39 filmova, a ukupno 124. Ovo je bilo 33. izdanje smotre i po prvi puta je održana izvan Zagreba.

*objavila Hrvatska izvještajna novinska agencija