Osnovana udruga Karlovac Pride

Nakon dvije godine neformalnog djelovanja i dvije održane povorke ponosa Karlovac Pride je postao organizacija civilnog društva, izvijestio je i ponedjeljak njezin voditelj Marko Capan, koji je i do sada bio najistaknutija ličnost u zagovaranju prava pripadnika seksualnih manjina.

Objasnio je da je to plod povećanje broja vidljivih ljudi iz zajednice i onih koji se žele aktivno uključiti u izgradnju ravnopravnog i uključivog karlovačkog društva.

“Sada svi zajedno idemo ka daljnjem formiranju što brojnije zajednice i veselimo se svim osobama koje nam se budu htjele priključiti”, poručio je Capan.

Dodao je da izgradnji tolerantnog društva pridonosi i nedavno priopćenje karlovačke policije o postupanjima u slučajevima govora i djela iz mržnje i da je time policija postala prva institucija u Karlovcu koja je poslala poruku rada na suzbijanju i kažnjavanju mržnje s pozivom pripadnicima seksualnih manjina da takva djela prijavljuju.

“Stoga se zahvaljujemo karlovačkoj policiji na ulaganju energije i poduzimanju svih radnji kojima će neminovno, a od sada i u suradnji s našom udrugom, doprinijeti izgradnji boljeg društva”, poručio je Capan.

Izrazio je žaljenje što su u lipnju svjedočili brojnim izljevima mržnje i uništavanju obilježja na glazbenom paviljonu na Šetalištu doktora Franje Tuđmana u Karlovcu, “i to bez obzira na činjenicu da je paviljon jedna od najsnimanijih lokacija u gradu, koju pokrivaju čak tri kamere te da se sve to prenosilo uživo na internetu, što zapravo pokazuje da mnogi naši Karlovčani nisu niti približno svjesni ozbiljnosti takvog čina mržnje i zakonskih posljedica po sebe”.

“Osobno nemam informaciju da je u ijednom hrvatskom gradu koji je ove godine imao prajd uništeno toliko obilježja, s time da u drugim gradovima obilježja stoje najmanje po tjedan dana, dok se kod nas sve ovo događalo u samo tri dana. Poruka je ovo punoljetnim osobama, ali ujedno i roditeljima da educiraju svoju maloljetnu djecu o ozbiljnim zakonskim i kaznenim posljedicama govora i djela iz mržnje, a kako dogodine više ne bi svjedočili sramotnim pozivima maloljetnika u parku”, rekao je Capan.

Pozvao je gradonačelnika Damira Mandića da osobno i javno osudi brojna djela i govor mržnje prema LGBT+ osobama.

“Karlovac je ove godine naime bio jedini od četiri grada u kojem se gradonačelnik unatoč pozivu nije pojavio na prajdu i jedini u kojemu gradonačelnik unatoč brojnim apelima nije htio osuditi mržnju. Posljednji usmeni odgovor obrazloženja na pitanje zašto ne žele osuditi mržnju, a koji sam osobno dobio iz Ureda gradonačelnika prije tri mjeseca je “da ne smatraju potrebnim na taj način isticati LGBT zajednicu”, dodao je Capan.

*objavio Aktiviraj Karlovac